Vigyázzunk az utakon, kezdődik az őzek násza

Megkezdődött az üzekedés. Vadveszély miatt ne csak a táblával jelzett szakaszokon figyeljünk a szokásosnál jobban az utakon!

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
ORFK-OBB
2023. július 24.

Megkezdődött az üzekedés. Vadveszély miatt ne csak a táblával jelzett szakaszokon figyeljünk a szokásosnál jobban az utakon!

Mint minden évben, most is július második felétől indul az őzek nászidőszaka, avagy az üzekedés. Ilyenkor egész augusztus közepéig az állatok a szokásosnál aktívabbak, ugyanakkor jóval óvatlanabbak, mint általában – hívja fel a figyelmet egy posztban az ORFK baleset-megelőzési Facebook-oldalán.

Mint írják, az üzekedés alatt az őzek semmi másra nem figyelnek, csak kiválasztott párjukra, na meg a bakok a vetélytársak elűzésére. Mozgásuk kiszámíthatatlanná válik, és a veszélyérzet szinte teljes hiányában bármikor kiszaladhatnak az úttestre. Ezért a legfontosabb, hogy a vadveszélyes területeken ezen időszakban a szokásosnál is nagyobb figyelemmel, csökkentett sebességgel haladjunk, és tartsunk nagyobb követési távolságot az előttünk haladótól!

A baleset elkerüléséhez az ORFK azt ajánlja július és augusztus közepe között:

  • Ne csak a vadveszélyt jelző táblák után, hanem minden más útszakaszon vezessenek az autósok a szokásosnál óvatosabban.
  • Ha az út környezetében kergetőző őzeket látunk, érezzük kötelezőnek a lassítást.
  • Ha őz szaladt át az úton, mindenképp számítsunk rá, hogy másik is követi! Lassítsunk, dudáljunk!
  • Ha motorkerékpárral közlekedünk, jóval védtelenebbek vagyunk a gépjármű vezetőköz képest. Ezért a vadveszélyes útszakaszokon a lassúbb és óvatosabb közlekedés még inkább indokolt!
  • Ha az ütközés elkerülhetetlen, vészfékezzünk, ne rántsuk el a kormányt! Letérve az útról vagy átsodródva a szembesávba még nagyobb baj történhet.
  • Vadgázolás esetén hívjuk a rendőrséget, amely gondoskodik az érintett vadásztársaság értesítéséről, az elpusztult vad elszállításáról, és az ilyenkor szükséges további teendőkről.


Cikkajánló