Vadbaleset, az autósok rémálma

A vadbaleset sokszor kivédhetetlen: hiába vezetsz körültekintően, az állatok sokszor hirtelen, féktávon belül kerülnek az autó elé. Cikkünkből kiderül, hogyan készülhetsz fel legjobban a baj megelőzésére, és mi a teendő, ha mégis megtörténik a szerencsétlenség.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Shutterstock
2015. október 9.

A vadbaleset sokszor kivédhetetlen: hiába vezetsz körültekintően, az állatok sokszor hirtelen, féktávon belül kerülnek az autó elé. Cikkünkből kiderül, hogyan készülhetsz fel legjobban a baj megelőzésére, és mi a teendő, ha mégis megtörténik a szerencsétlenség.

Bár egész évben előfordulhatnak vadbalesetek, az ősz veszélyeztetettebb időszaknak számít. Szarvasbőgéskor ugyanis az állatokon eluralkodik a fajfenntartási ösztön, ami nagymértékben elvonja a figyelmüket. A vaddisznók és az őzek is problémát jelenthetnek, utóbbiak fokozottan a májusi területfoglalás idején.

 

Csak az éberség és az óvatosság segíthet

 

A balesetek elkerülése érdekében figyeld a vadveszélyt jelző táblákat, és ne csak előre nézz, pásztázd az út menti környezetet is! Előfordulhat, hogy sáros vadnyomok figyelmeztetnek az állatok jelenlétére. Érdemes behúzódni az út középvonala felé, mivel a szélén nehezebb időben észrevenni és elkerülni a felbukkanó állatokat. Léteznek vadriasztók, vadsípok is, amelyek hatásosságáról megoszlanak a vélemények, de elvileg egy speciális hanghatással elriaszthatják a vadakat. Ha már elkerülhetetlen az ütközés, a kisebbik rossz, ha nem próbálod az utolsó pillanatban kikerülni a vadat, inkább fékezz teljes erőből, és markold a kormányt!

 

Ha megesett a baj

 

Amennyiben megtörtént a baleset, a rendőrséget kell értesítened. Ők szólnak a helyi vadásztársaság munkatársának, és rögzítik a baleset körülményeit, illetve felmérik a keletkezett károkat. Fontos tudnod, hogy az állat elvitele a jogszabályok értelmében lopásnak számít. A vad alapesetben az állam tulajdonában áll, halála után pedig a területen vadászatra jogosulté lesz. 

 

  

A vadveszélyt jelző tábla 
A tábla kihelyezését a vadászati törvény szerint a vadásztársaság kezdeményezheti. Oka lehet baleset, vadveszély, de a környezet is indokolhatja, például ha az erdő az út egyik felén, míg a tó vagy folyó, ahova az állatok inni járnak, a másik felén található.

Ugyan nincs szó szerint jogszabályba foglalva, vadveszélyt jelző tábla hiányában a gyakorlatban többnyire a vadásztársaságnak kell fizetnie a kárt. Ha viszont kint volt a tábla, a gépjármű sofőrjének kell a zsebébe nyúlnia, feltéve, ha nincs casco biztosítása. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással nem vagy kinn a vízből, de ez jövő évtől megváltozhat, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke ugyanis kezdeményezte, hogy kötelező biztosítás keretében az ügyfél vadütközésre is szerződhessen a jövőben.

 

Vad összegek a vadért


Ha a baleset a saját hibádból történt, és az állat elpusztult, súlyos költségekre számíthatsz. Egy üregi nyúl vadgazdálkodási értéke 10 000 Ft, egy 350 grammosnál nehezebb aganccsal rendelkező őzbaké, csakúgy, mint egy 18 centiméternél hosszabb agyarat viselő vaddisznóé 600 000 Ft, a legrosszabbul pedig akkor jársz, ha egy több mint 10 kilós trófeával bíró gímszarvasbikával akadsz össze, ebben az esetben ugyanis már 3 750 000 Ft-ról van szó.

 

Ha a tábla is kinn volt, és a sofőr is betartotta a KRESZ-t, a vadászatra jogosult és az autós is a saját kárát viseli. Ami a személyi sérülést illeti, mindenképpen jól jön, ha rendelkezel balesetbiztosítással.

 

Ide kattintva a szarvasbőgésről tudhatsz meg többet.

 

 

 

Cikkajánló