Viktoriánus hangulat a keszthelyi kastélyparkban

Újra eredeti, 19. századi formájában pompázik a keszthelyi kastély kertje. Felújításához a korabeli terveket vették alapul, olyannyira, hogy még a padokat is archív fotók alapján gyártatták le.

Szerző:
turizmus.com
Fotó:
helikonkastely.hu
2015. december 11.

Újra eredeti, 19. századi formájában pompázik a keszthelyi kastély kertje. Felújításához a korabeli terveket vették alapul, olyannyira, hogy még a padokat is archív fotók alapján gyártatták le.

 

A kastélykertet az 1800-as évek végén építették, most pedig elővették a híres tájkertész, Henry Ernest Milner terveit, és azok felhasználásával alakították át a parkot. Kicserélték a föld alatti közműveket, és több mint négy hektárnyi gyepet, több ezer fát, cserjét és más növényt gondoztak, telepítettek. Felbontották az 1980-as években készült aszfaltutakat, helyükre pedig a szórt kavicsos burkolat került vissza. A tó is visszakapta eredeti formáját, vízfelülete majdnem megkétszereződött, felújították a rajta átvezető rusztikus fahidat, továbbá a szökőkutakat, amelyeket modern gépészeti és világítástechnikával egészítettek ki.


A díszkivilágítást és a sétautakat is eredeti minta szerint állították helyre, újból kialakították az egykori hercegnői kamarakertet, és archív fotók alapján gyártatott padokat helyeztek ki a park területén. Újjáépítették az öntözőrendszert és a szivattyúházakat, és új attrakcióként fényfestést lehetővé tevő projektorokat szereltek fel, amelyeket jövő nyártól állítanak üzembe.

 


A helyreállítás több mint 400 millió forintból valósult meg: részben európai uniós forrásból, részben a Miniszterelnökség által biztosított összegből.


Nem volt mindig jó sora a kertnek: 1945-ben súlyos károkat szenvedett, később katonai objektumot alakítottak ki a legnagyobb területén, 1986-ban pedig közúttal szelték ketté. Akkoriban kisebb helyreállítás történt ugyan, de nem a történeti hitelesség jegyében.


Nemrégiben a kastélyt is helyreállították, és rekonstruálták a Festetics-mauzóleumot is. Jövőre a balatoni fejlesztési programnak köszönhetően belül újabb munkálatok veszik kezdetüket a Helikon Kastélymúzeumban.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Őszre megújul a Helikon Kastélymúzeum kertje

Valódi 21. századi turistaélmény Keszthelyen

Az eredetihez hasonlóvá alakítják a keszthelyi Festetics-kastély parkját

Cikkajánló