Világpremier a gödöllői természetfilm fesztiválon

Az elmúlt hétvége a természetfilmekről szólt Gödöllőn, ahol a hét helyszínen várták a nagyérdeműt. 

Szerző:
TM
MTI
Fotó:
MTI
2015. május 18.

Az elmúlt hétvége a természetfilmekről szólt Gödöllőn, ahol a hét helyszínen várták a nagyérdeműt. 

Természetvédelem, környezetvédelem, és élhető vidék volt a mottója a csütörtöktől vasárnapig tartott gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválnak, amelyre 42 országból csaknem 430 nevezés érkezett, ezek közül az előzsűri hetven művet választott ki. Székelyhidi Tamás fesztiváligazgató elmondás szerint a helyezésekről egy hattagú zsűri döntött Juhász Árpád természetfilmes-geológus vezetésével. A színvonalas mezőnyben olyan rendezők/operatőrök alkotásait is láthattuk, mint Szabados Tamás, Gauder Áron (Nyócker), Török Zsolt, de itt tartották Török Zoltán, The Everglades című természetfilmjének világpremierjét is.

 

 A négynapos fesztivál fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt

 

A hét helyszínen zajló esemény zárónapján tíz kategóriában adtak át díjakat. A legjobb természetfilm a németországi Jens Westphalen Wild Australia: Kangaroos című filmje lett. Természetvédelem, biodiverzitás témakörében első helyezett lett Ben Walliss (Ausztria) Killer Whales (Gyilkos bálnák) című filmje, amely a legjobb rendezésnek járó technikai díjat is kiérdemelte. Természeti értékeink kategóriában Lerner Balázs Budapest underground című filmje bizonyult a legjobbnak. Vidéki élet, fenntartható gazdálkodás kategóriában Karácsony Sándor Hungarikum a pusztában, környezetvédelem kategóriában Andreas Ewels (Németország) Abenteuer Lerchenberg (Lerchenbergi kaland)című filmje, tudomány és természet kategóriában pedig Lerner János és Nógrádi Tímea A természetfilm magyar találmány című filmje aratott győzelmet.


Tóth Zsolt Marcell négy díjat kapott: az Egy csepp is számít című alkotása az etűdök, a Hogy lett látható a madárfotós című filmje pedig a kisjátékfilmek között győzött, míg A láthatatlan madárfotós című filmjéért a legjobb operatőri munkáért járó elismerést vehette át. A Gauder Áronnal közös filmjük, Az időgyűrű ura című alkotás pedig a legjobb 3D alkalmazásért járó technikai díjat kapta.


Vadászat, halászat, horgászat kategóriában Kiss Róbert Amazónia című alkotása kapta a legjobbnak járó elismerést. Az animációk között Julien Scze (Franciaország) The old Santiago and the Sea (Az öreg Santiago és a tenger) című filmje lett az első. Moys Zoltán, A Kárpátok bércei című film alkotója nyerte a Kárpát-medencei Alkotói Díjat, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma 500 ezer forinttal támogatott.
 

A vasárnapi gálán a tíz kategóriadíj mellett huszonöt különdíjat osztattak ki, köztük például a közönségét és a diákokét, de átadták a Kárpát-medencei magyar alkotói díjat és Rockenbauer-emlékdíjat is. Ez utóbbit Szabados Tamás, a Másfélmillió lépés Magyarországon operatőre alapított a fiával, és idén Juhász Árpádnak ítélte oda a kuratórium. Különdíjat adott át a Magyar Természetjáró Szövetség is, amit Karácsony Sándor vehetett át. Karácsony Sándor a Rejtett tájakon című sorozatával több kategóriában is nyert.

 

[[https://www.youtube.com/v/Y7ycwsDDAR0?fs=1&hl=hu_HU 640 360]]
 

Cikkajánló