Virágos április a hazai nemzeti parkokban

Orchideák, tavaszi héricsek, nőszirmok, kökörcsinek és egy különleges, ritka virág, mely egyetlen helyen, a Budai-hegység dolomitlejtőin él. Csak néhány faj azok közül, melyeket a nemzeti parkok áprilisi, szakvezetéses túráin láthatunk. Vadvirágok nyomában Őrségtől a Csanádi-pusztákig.

Szerző:
TM
Fotó:
Molnár Péter
Mészáros András
Szabó Ilona
2017. április 7.

Orchideák, tavaszi héricsek, nőszirmok, kökörcsinek és egy különleges, ritka virág, mely egyetlen helyen, a Budai-hegység dolomitlejtőin él. Csak néhány faj azok közül, melyeket a nemzeti parkok áprilisi, szakvezetéses túráin láthatunk. Vadvirágok nyomában Őrségtől a Csanádi-pusztákig.

Túrázás közben ilyenkor tavasszal egy-egy különleges virágot látva gyakran jut eszünkbe, milyen jó is lenne egy botanikus a közelben, aki megmondaná, „mi virít itt.” Ha a nemzeti parkok nem is tudnak mindenki mellé külön szakembert adni, remek tematikus túrákat szerveznek, ahol a túrázás élménye mellett sok-sok növényt is megismerhetünk. Az áprilisi „virágos” programok közül ajánlunk most néhányat.

 

Séta a szőcei tőzegmohás lápréten

 

Mocsári gólyahír, bogláros szellőrózsa és nyílni készülő salátaboglárka


A fokozottan védett szőcei láprét az Őrségi Nemzeti Park egyik legértékesebb része. A Szőce-patak völgyében található növénytársulások számos ritka fajnak adnak otthont, például különböző tőzegmohafajoknak, a rovaremésztő kereklevelű harmatfűnek vagy a tőzegepernek. A lápréten egy pallósort is kialakítottak, hogy túrázók taposásukkal ne károsítsák az értékes élőhelyet. Az április 7-i túrán a tőzegmohák mellett a sárga virágok lesznek többségben, láthatunk például mocsári gólyahírt, bogláros szellőrózsát és salátaboglárkát.


A túra időpontja:

április 7. péntek 9.30 - 12.00
Találkozó:

Lápok Háza, Szőce
Részletek ide kattintva.

 

 

Héricsek özöne a Királyhegyesi-pusztán

 

Tavaszi hérics


A Körös-Maros Nemzeti Park déli részén, a Királyhegyesi-pusztán most van a tavaszi héricsek virágzásának csúcsideje. És ha 4500 tő hérics egyszerre virágzik, az elképesztően gyönyörű. A tavaszi hérics latin neve Adonis vernalis. Adonis, a görög mitológia szerint, egy szépséges pásztorfiú volt, akibe beleszeretett Aphrodité istennő. Arész, mikor megtudta ezt, éktelen haragra gerjedt, és egy vadászat alkalmával, vadkan alakjában, megölte a fiút. Adonisz az alvilágba került, véréből pedig virágok fakadtak. Az alvilág istennője, Perszephoné is megkedvelte az ifjút, és nem engedte vissza Aphroditéhoz. Végül Zeusz tett pontot az ügy végére, és úgy döntött, Adonisz időnként visszatérhet a földre. Így minden tavasszal, amikor a hérics kivirít, Adonisz is feltámad, ősszel pedig visszatér az Alvilág istennőjéhez.


A túra időpontja:

április 8. 7.45 - 12.00
Találkozó:

Csikóspuszta, buszforduló
Részletek ide kattintva.

 

 

Vasfüggönytúra a Strázsa-hegyen

 

Fekete kökörcsinek a Strázsa-hegyen


A volt esztergomi katonai lőtér nemcsak katonai emlékeket, de számos ritka növényfajt is megőrzött. A mostani túrán a résztvevők megnézik a volt tankbeállók nyomait egy épségben fennmaradt, a föld alatt rejtőző bunkerbe is lemennek, és számos növényritkaság is felbukkan majd a túra során, például a lila és fehér virágú apró nőszirmok, de a növényvilág legszebb szőrmókjai, a leány- és fekete kökörcsinek is virágzanak még.

 

Lila virágú apró nőszirom

A túra időpontja:

április 8. 10 óra
Találkozó:

Kökörcsin-ház, Esztergom
Részletek ide kattintva.

 

 

Őrségi orchideák

 

Agárkosbor


A túra a Kétvölgy település környezetének élővilágát és kultúrtörténeti értékeit bemutató Réti orchideák tanösvényen halad majd. A Föld-napi túrán az éppen virágzó orchideákat is megcsodálhatjuk. Láthatunk majd agárkosbort, sömörös kosbort és széleslevelű ujjaskobsort is. A falu legmagasabb pontján, a Katalin-dombon álló kilátóból megcsodálhatjuk Kétvölgy környékét, a nem is olyan távoli Alpok csúcsait, de megfigyelhetjük az őrségi tájra jellemző szórványtelepülések szerkezetét is.

 

Sömörös kosbor


A túra időpontja:

április 22. 10.00 - 12.00
Találkozó helye:

Kétvölgy, vegyesbolt
Részletek ide kattintva.

 

 

Virágzik a pilisi len!

 

Pilisi len


Él egy sárga virág a Budai-hegységben, a Szénás-hegycsoport dolomittörmelékes lejtőin, melyből csak alig ezer tő van. Összesen, az egész világon. A pilisi len egy bennszülött maradványnövény, egy 10-20 cm-es törpecserje, melynek legközelebbi rokona Görögországban él. A növényt 1897-ben a neves botanikus, Borbás Vince írta le, a termőterület védettségéről 1934-ben rendelkeztek először, 1951 óta pedig fokozott védettséget élvez. A túrán a pilisi len mellett még számos egyéb védett fajt lehet majd látni, például államalapító királyunk tiszteletére elnevezett fehér színű István király-szegfűt is.


A túra időpontja:

2017. április 29. szombat, 10.00-14.00
Találkozó helye:

Nagykovácsi, Polgármesteri Hivatal parkolójából
Részletek ide kattintva.

 

 

Nyári tőzikék a Szigetközben és a Hanságban

 

Nyári tőzike


Az amarilliszfélék közé tartozó nyári tőzike nevével ellentétben nem nyáron, hanem április közepétől június elejéig virágzik. Népiesen kakasvirágnak vagy vízi gyöngyvirágnak is nevezik, és törékeny kis fehér virágát látva nem is gondolnánk, de akár félméteresre is megnőhet. Általában nedves réteken és erdőkben, például fűz-nyár ligeterdőkben vagy égererdőkben találkozhatunk vele, például a Fertő-Hanság Nemzeti Park két részterületén, a Szigetközben és a Hanságban, a Lébény melletti tőzikés réten, ahová április végén egy-egy túrát vezetnek a nemzeti park szakemberei.


A hansági túra időpontja:

2017. április 29. 10 óra
Találkozó helye:

a Lébény melletti focipálya


A szigetközi túra időpontja:

2017. április 30. 10 óra
Találkozó helye:

Lipót, gombócosi természetvédelmi őrház
Részletek ide kattintva.

 

Kapcsolódó cikkek:

Mozgással gyűrd le a tavaszi fáradtságot-hétvégi programajánló

A magyar unikum- a pilisi len

A leánykökörcsinre is vigyázni kell

 


 

Cikkajánló