Virtuális túrák egy geográfussal

Gudics Balázs bronzjelvényes túravezető és geográfus, amikor csak teheti járja a természetet. Ez idáig nagyon szép, de Balázs amatőr természetfilmesként meg is örökíti az élményeit, és érdekes információkkal gazdagítva bárki számára elérhetővé teszi.

2020. október 16.

Gudics Balázs bronzjelvényes túravezető és geográfus, amikor csak teheti járja a természetet. Ez idáig nagyon szép, de Balázs amatőr természetfilmesként meg is örökíti az élményeit, és érdekes információkkal gazdagítva bárki számára elérhetővé teszi.

Aki érdeklődik a természetjárás iránt és keresgélt már a témában a Facebookon vagy a YouTube-on, jó eséllyel találkozhatott Gudics Balázs nevével, aki a Bazsi Túrák nevű közösségi oldalára tölti fel a terepen készített képeit, videóit és élménybeszámolóit. Persze sokan csinálnak hasonlót, ám Balázs nem pusztán az élményeit adja tovább, hanem a tudását is. A kezdetekről, a motivációjáról és a terepi filmkészítés kihívásairól kérdeztük.

Honnan jött a túrázás és a természet szeretete?
Mióta az eszemet tudom, jól érzem magam a természetben. Az alapokat talán az általános iskolai földrajztanárom rakta le, a túrázásra pedig a középiskola alatt kaptam rá – így már lassan másfél évtizede taposom az ösvényeket. Mindig is szerettem volna megosztani a túraélményeimet, erre a videókészítés egy remek lehetőség.

Milyen felületeken és formában lehet találkozni a túrák során készített képekkel videókkal?
Bazsi Túrák a Facebook-oldalam neve, amit azért hoztam létre, hogy megosszam a túrafilmjeimet. A repertoár aztán kiegészült saját fotókkal, melyekkel kapcsolatban különböző földrajzi, történelmi érdekességeket osztok meg, de szerepelnek az oldalon tájékozódással vagy éppen öltözködéssel kapcsolatos tippek is. Tehát a Bazsi Túrák alapvetően a túrázásról és az ismeretterjesztésről szól.

A filmjeidben elég sok a „szakma”. Van ezirányú végzettséged?
A túravezető vizsgám mellett, geográfus diplomám is van. Ez ad egy biztos alapot és háttértudást. Persze a filmezés más tészta; azt most, élesben kell megtanulom. Nem véletlenül írom oda minden videóm alá, hogy amatőr munkáról van szó.

Mi a legnehezebb a túrafilmezésben?
Pont az, ami a legnagyobb könnyebbséget is jelenti. Rockenbauer Pál egy egész stábbal járta végig a Kéktúrát és a Hazajárós srácok is profi csapattal dolgoznak. Ma már ott tart a technika, hogy bárki lehet egyszemélyben operatőr, hangmérnök, vágó, narrátor, szakértő és főszereplő. Ez viszont azt is jelenti, hogy mindenhez érteni kell. Én nem tanultam filmkészítést, előtte sosem vágtam videót és a beszédtechnikám is fejlesztésre szorul. Viszont az eddigi tanulmányaimnak köszönhetően legalább az ismeretanyagok összegyűjtése és átadása nem okoz gondot.

Melyik a leghosszabb megörökített túrád?
Egyértelműen az, amelyik során a 2020-as, és sajnos a járvány miatt elmaradt Fjallraven Vándortúra útvonalát jártam be, 4 nap alatt. Végig vadkempingezve, hátamon cipelve az összes felszerelést, 120 km-en át.

Honnan meríted az ihletet a túrafilmezéshez?
YouTube-on jó néhány hozzám hasonló, de nálam tapasztaltabb amatőr túrafilmes oszt meg tartalmakat. Például Cobranco és Passo munkáit nagyon szeretem.

Melyek a kedvenc túrahelyszíneid?
Hat éve keveredtem először Székelyföldre, azóta is rendszeresen járok oda túrázni. Azt a vidéket semmi máshoz nem tudnám hasonlítani. De meg kell említenem a svédországi Fjallraven Classic-ot is, amit 2019-ben teljesítettem. Lappföld egészen varázslatos!

Mik a terveid a Bazsi Túrákkal?
A zalaegerszegi Göcsej Sportegyesület színeiben néhány éve már vezetek túrákat, idővel persze sajátokat is szeretnék. Valamint még több és remélhetőleg egyre jobb minőségű filmet fogok készíteni, hiszen kicsiny hazánk bővelkedik látnivalókban és nem mindenki teheti meg, hogy személyesen keressen fel egy-egy helyszínt. Szeretném, ha más is rácsodálkozhatna és megismerhetné azt, amit én.




Cikkajánló