Vizes élmények májusi számunkban

A Turista Magazin aktuális lapszámában különleges hazai füvészkerteket sorakoztatunk fel, bemutatjuk a mecseki unikumot, a bánáti bazsarózsát, és sem a vízitúrák, sem a kisvasutak szerelmesei nem fognak csalódni.

Szerző:
TM
Fotó:
Malárik Attila
Tassy Márk
Gulyás Attila
2017. május 2.

A Turista Magazin aktuális lapszámában különleges hazai füvészkerteket sorakoztatunk fel, bemutatjuk a mecseki unikumot, a bánáti bazsarózsát, és sem a vízitúrák, sem a kisvasutak szerelmesei nem fognak csalódni.

 

Nem ismerik túl sokan azokat a kisebb-nagyobb folyóinkat, amelyek kiválóak vízitúrázásra - ezeket vesszük górcső alá a májusi Toplista rovatunkban, sőt, aki kedvet kapott a kalandhoz, annak hasznos holmikat is ajánlunk az e havi Körképben. És ha már a víznél tartunk: ezúttal a Sástói-kilátóból nézünk körbe, amely Magyarország legmagasabban fekvő természetes tava fölé tornyosul.

 


Nemzeti parkjaink közül most a Duna-Ipoly került sorra, amely vadregényes hegyvidékeket, napfényben fürdő domboldalakat, barlangokat, lápvidékeket, aprócska zöld oázisokat rejt, és éppen fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli az idén. Indiai lótuszok, hóvirágok, kínai óriásfenyő, amerikai tulipánfa - ha ezeket a különlegességeket szeretnéd látni, nem is kell messzire menned, mind megtalálhatóak hazánk füvészkertjeiben. Most ezek közül is szemezgettünk.

 


A Hónap Turistaháza májusban a Szalajka-ház lett, amely amellett, hogy vetekszik egyik-másik háromcsillagos hotellel, már csak azért is remek célpont, mert bár távol fekszik a lakott területektől, ez nem jelent elszigeteltséget. Az erdei vasutak végállomása sokaknak maga az úti cél, mi most azonban Kötött pálya rovatunkban olyan túrákat ajánlunk, amelyek onnan indulnak.

 

  


Ki ne hallott volna a zsámbéki romtemplomról? Azt már azonban kevesebben tudják, hogy a romjaiban is impozáns épülettel hamarosan kezdeni kell valamit, ha nem akarjuk, hogy az enyészeté legyen. A magazinból most még több részlet derül ki. Ti írtátok rovatunkban szintén egy Budapesthez közeli célpontról tudhatsz meg többet, olvasónk a Tápió-vidékre kalauzol el. Folytatjuk Savanyó Jóska történetét is: a cikksorozat második részéből kiderül, hogyan fogták el a betyárt, és mi lett a végzete. Ebben a számunkban „geokéktúrázunk” egyet a Zempléni-hegységben, körüljárjuk a jótállás kérdéskörét, Zöldhullám rovatunkban pedig a különleges bánáti bazsarózsát mutatjuk be.

 

 

 

A MÁJUSI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, VAGY KEDVEZMÉNYESEN ELŐFIZETNI.

 

Cikkajánló