Vöcsökmese címmel látványos kisfilmet készített a neves természetfotós

Daróczi Csaba, aki idén hetedszer lett az év legjobb természetfotósa, ezúttal egy rövid videót forgatott egy csapat búbos vöcsökről, ahogy a téli vándorlásra gyülekeznek.

Fotó:
Facebook / Daróczi Csaba
2023. október 25.

Daróczi Csaba, aki idén hetedszer lett az év legjobb természetfotósa, ezúttal egy rövid videót forgatott egy csapat búbos vöcsökről, ahogy a téli vándorlásra gyülekeznek.

A kétperces filmben a jellegzetes dísztollairól ismert madarak és fiókáik csapatostúl gyülekeznek egy tavon, készülődve a nagy vándorlásra, hogy szokás szerint melegebb vidéken teleljenek át. Ennyi történik a kisfilmben, semmi több, mégis, aki gyönyörűen komponált felvételeket szeretne látni a madarakról megnyugtató zenei aláfestéssel, az ne hagyja ki „a fotózások melléktermékeként” forgatott filmet - ahogy Daróczi fogalmaz FB-posztjában.

Daróczi Csaba az egyik legismertebb magyar természetfotós, aki számtalan hazai és nemzetközi díjat nyert, ezekről a Turista Magazin is rendszeresen beszámol. Így aztán, ha ő állítja, hogy

vannak olyan pillanatok, amik inkább mozgókép formában látványosabbak,

akkor el is hisszük neki. Íme, a kisfilm:

A búbos vöcsök

A legnagyobb hazai vöcsök, amely hazánk nagyobb állóvizeinek rendszeres és jellegzetes költőfaja. Főleg zárt nádasok és a nyílt vízfelületek határán telepszik meg. Elsősorban Dél-Európában telel, hazánkból a madarak nagy része késő ősszel elvonul, csak néhányan maradnak a be nem fagyó vizeken. Nevét a fejen található, jellegzetesen felmeredő dísztollairól kapta, mely csak az öreg madarakon figyelhető meg kora tavasztól nyár végéig. A búbos vöcsök védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. (Forrás: MME)

Cikkajánló