Zöld levelibéka, a lomblakó időjós

Magyarország kétéltűfaunájának talán legdekoratívabb képviselője a sík, domb- és hegyvidékeinken egyaránt gyakori, karcsú testű, tapadókorongos lábujjaival rendkívül ügyesen mászó zöld levelibéka.

 

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Shutterstock
2015. július 25.

Magyarország kétéltűfaunájának talán legdekoratívabb képviselője a sík, domb- és hegyvidékeinken egyaránt gyakori, karcsú testű, tapadókorongos lábujjaival rendkívül ügyesen mászó zöld levelibéka.

 

A levelibéka-félék (Hylidae) igen népes családjába tartozó, a vén kontinens legnagyobb részén előforduló, márciustól októberig aktív levelibéka (Hyla arborea) főként a ligetes, bokros, vizenyős, napsütötte élőhelyeket kedveli, de parkokban és városi kertekben is felbukkanhat. Nagyon szeret a lombkoronában időzni - akár 20 méteres magasságba is felkapaszkodik. Kifejlett egyedeinek átlagos testhossza 35-45 mm, testtömege 8-9 gramm. A nemek között méretben is eltérés tapasztalható: a nőstények valamivel testesebbek, mint a hangerősítőként funkcionáló, felfújható torokzacskóval büszkélkedő hímek.

Szín tekintetében a hátoldal rendszerint élénk zöldje tekinthető dominánsnak a hasoldal fehéres vagy sárgás tónusával szemben. Az orrnyílásoktól induló, a szemeken, a dobhártyákon és a test két oldalán végigfutó, a hátsó végtagok tövéig húzódó sötét sáv a csípőtájékon sajátos, e fajra jellemző kacskaringót ír le. Alapvetően barnás, feketés, ezüstszürke, illetve kékeszöld változatok is léteznek, bizonyos határok között pedig minden példány képes megváltoztatni a színét.

 

A zöld levelibéka gyakran nem is zöld, mert léteznek barnás, kékes és szürke színű példányok is

 


Az elsősorban repülő rovarokkal táplálkozó zöld levelibékák szaporodási időszaka március végétől májusig tart. Vándorlásuk április elején a legintenzívebb. A nőstények dió nagyságú csomókban rakják le petéiket a sekély vizekben, majd a hímekkel együtt visszatérnek a szárazföldre, a bokrok és a fák lombjának rejtekébe. A lárvák júliusra alakulnak át. Telelni a fiatalok és az idősek egyaránt fagymentes helyre húzódnak - menedéküket fák gyökerei között vagy mélyen az avartakaró alatt találják meg. Jövőjüket leginkább a természetes élőhelyek feldarabolódása (fragmentációja) és a szaporodóhelyül szolgáló vizek minőségének romlása veszélyezteti. A pompás kis jószághoz érdekes néphagyomány kötődik: befőttesüvegben tartott példányai a behelyezett létrácska felső fokaira másznak fel brekegni, ha égi áldás várható...

 

Kiemelt oltalom

A zöld levelibéka (Hyla arborea) a védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 10 000 Ft egyedenként. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szintén szerepel e kecses testalkatú kétéltű - besorolása LC (Least Concern), azaz „legkevésbé aggasztó helyzetű”.

 
 


A cikk a Turista Magazin 2015. júniusi számában jelent meg.

 

Kapcsolódó cikkek:

Szúrós gombóc a kert végében - keleti sün
Tengelic - színpompa pintymódra
Ő a legnagyobb európai, és íme, a kis rokona
Gyöngybagoly, az éjjeli őrszem

Cikkajánló