Túraajánlat

Zsóry-fürdőből is gyógyhely lett

Olaj helyett melegvíz: a mezőkövesdi lett a 15. gyógyhely az országban

Fotó:
Zsóry Gyógy- és Strandfürdő
2013. augusztus 3.

Olaj helyett melegvíz: a mezőkövesdi lett a 15. gyógyhely az országban

Hivatalosan is megkapta a gyógyhely minősítést a mezőkövesdi Zsóry-fürdő. Az üdülőterület a 15. olyan üdülőövezet az országban, amely gyógyhelynek számít. 1939-ben olajat kerestek, de meleg vizet találtak Zsóry Lajos országgyűlési képviselő földjén. 1940-ben adták át az első medencét, 1968-ban a fürdőben hasznosított vizet gyógyvíznek nyilvánították, 1983-ben pedig a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő megkapta a gyógyfürdő minősítést. 

 

Hasznos információk

o Elérhetőség: Budapesttől 130, Miskolctól 50, Egertől pedig 25 km-re található az M3 autópálya és a 3-as számú (E 71) főút mentén. Autóbusszal, vonattal is könnyen megközelíthető, Mezőkövesd központjától 4 km-re van.

Belépődíj: felnőtt jegy 1700 Ft, családi jegy 5200 Ft

A matyó főváros, és Zsóry fürdő két éve kezdeményezte a gyógyhellyé nyilvánítást.

Valamely település egésze vagy meghatározott része akkor nyilvánítható gyógyhellyé, ha az erre vonatkozó rendelet szerint elismert természetes gyógytényezővel (gyógyvíz, éghajlat, levegőtisztaság stb.) rendelkezik.

 

Ez a tényező Mezőkövesd Zsóry esetében az országszerte elismert gyógyvíz. Az értékes termálvíz kalcium-magnézium-hidrokarbonát-klorid-szulfid összetételű. Az engedélyeztetés során vizsgálták a levegő tisztaságát, valamint a környezet zajszintjét, a terület infrastruktúráját, megközelíthetőségét, számba vették az ott található szálláshelyeket, szolgáltató intézményeket. A gyógyhely minősítés kedvezőbb pályázati lehetőséget jelent és reményeik szerint több turistát a városnak.

 

 

 

Cikkajánló