Keresés eredménye

Mocorognak a tompapusztai földikutyák

A földikutyák ugyan nem jó esélyekkel indulnának szépségversenyen, de annál ritkább és különlegesebb állatok. Ősz végén kezdenek mozgolódni, tavaszig tehát van esély felmérni az állományaikat. De nem ám az egyedek, hanem a több ezer túrás alapján.

2020.12.15.

Felmérték a Körös-Maros Nemzeti Park földikutyáit

Hazánk egyik legveszélyeztetettebb gerinces faja a magyar földikutya, melynek a Körös-Maros Nemzeti Parkban három ismert élőhelye van. Megmaradt állományaik igen nagy értéket képviselnek, fennmaradásuk csak élőhelyük védelmével valósítható meg.

2019.08.22.

Se füle, se farka az Év emlősének

A földikutya rajzfilmfigurákra hajazó külsővel bír, még akkor is igaz ez, ha egyáltalán nem mondható el az róla, hogy kifejező tekintete lenne. Szeme ugyanis nincs. Rövid portré az Év emlőséről.

2018.01.08.

Rejtélyes talajlakó - A délvidéki földikutya

Él a Kárpát-medencében a szárazföldi gerinceseknek egy különleges, itt kialakult, a világon sehol máshol elő nem forduló csoportja. Fura szerzetek alkotják a rejtőzködő teamet. Testük hengeres, végtagjaik rövidkék, selymes tapintású bundájuk tömött, óriási metszőfogaik vannak, szemüket bőr fedi, ráadásul bolygónk mágnese terét is képesek érzékelni.

2017.03.11.

Bagaméri földikutyák

Új erdélyi földikutya (Nannospalax transsylvanicus) populációt hoztak létre védett területen a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) munkatársai nemzetközileg elismert szakértők közreműködésével - közölte a HNP szakmai igazgatóhelyettese csütörtökön Bagamérban.

2014.09.21.

ÚJ TÁJVÉDELMI KÖRZET LÉTESÜLT

2009 óta hazánkban most először létesült tájvédelmi körzet, miután a vidékfejlesztési miniszter védetté nyilvánított 2128 hektár kiterjedésű, a Körös-ér mentén és a Dorozsma-Majsai homokhát déli részén elhelyezkedő természeti területet.

 

2013.01.08.

FÖLD ALATTI RITKASÁG - A FÖLDIKUTYA

A földikutya név hallatán a legtöbb ember rögtön megkérdezi, ugye az a vakond? Pedig az igazság az, hogy a vakonddal közeli rokonságban nem álló, különleges és hazánkban ritka emlősállatról van szó.

 

 

2012.11.20.