TOP 10
Lenyűgöző faóriások – Századok mennek el mellettük, de ők maradnak
(Írta: Tóth Judit)

Életük során láttak háborúkat, árvizeket, éhínséget, de sok-sok boldog hétköznapot is megértek. Tanúi voltak nagy beszélgetéseknek, szerelmek születésének, hetedhét országra szóló mulatságoknak, és még ma, a zavaros 21. században is rendületlenül kitartanak. Generációkon átívelő jelenlétük összeköti a múltat a jelennel, s ha vigyázunk rájuk, még a jövő nemzedékei is láthatják őket. Összeállításunkban az ország tíz tekintélyes faóriását mutatjuk be, de nemcsak a legeket, hanem olyanokat is, amelyek puszta jelenlétükkel egy közösség életének jelképei lettek.

Tudástár
A hazai erdőket is átalakítja a klímaváltozás
(Írta: Tóth Judit)

Fokozódó aszályos időszakok, jégtörések, szélviharok, semmiből felbukkanó, hatalmas pusztítást véghez vivő parányi kártevők. A hazai erdők számára már a jelen is épp elég kihívást tartogat, de vajon mi vár rájuk a jövőben?

A Hónap Turistaháza
Ahol még lüktet a csend – Németh Gyula turistaház
(Írta: Nagy Loránd István)

A csupán maréknyi településnek otthont adó, ugyanakkor igen változatos élőhelyekkel és gazdag történelemmel büszkélkedő Vértes hegység hazánk egyik legcsodásabb területe, amelyről Egy cseppnyi Magyarország címmel könyv- és filmalkotás is készült. Utóbbit ez év márciusában néztem meg sokadjára, közben pedig el is dőlt, hová menjünk szállásnézőbe. A célpont Vérteskozma volt.

Jelvényvadász
Vértesi Tájjáró
(Írta: Lánczi Péter)

Tizenöt év múltán újra életre kelt egy nagy múltra visszatekintő, majdnem teljesen elfeledett túramozgalom, amely a vérbeli kilométer-gyűjtögetők számára kihagyhatatlan élményekkel szolgál.

Interjú
Rengeteg új turistaházra számíthatunk

Szűk két éve nevezték ki Révészt Máriuszt kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztossá, hogy új lendületet adjon a fejlesztéseknek. Az eddig elért eredményekről és a tervekről kérdeztük.

Gasztro
A tavasz ízletes ajándékai – Medvehagyma, salátaboglárka, illatos ibolya, sárga gévagomba
(Írta: Tóth Judit)

Áprilisban a természet már megannyi finomságot kínál, köztük például a tavasz egyik sztárját, a medvehagymát. Miközben a hagymaillatú erdő közepén állunk, ne tévesszen meg bennünket a pillanatnyi bőség, az erdő kincsei nem kifogyhatatlanok. Ne akarjuk mindent leszedni, és igyekezzünk úgy gyűjteni a leveleket, hogy a növény tovább élhessen.

Zöldhullám
Magyar szöcskeegér – A Borsodi-Mezőség emlőskincse
(Írta: Nagy Loránd István)

Hazánk egyik legveszélyeztetettebb, a kipusztulás szélére sodródott állatfaja több mint nyolcvan éven át, 2006-ig rejtőzködött egyetlen ismert magyarországi élőhelyén, titokban talán arra várva, hogy újból megpillanthassák a kutatók. Tizenkét év telt el azóta, a természetvédők és a zoológusok számára oly kedves rágcsáló pedig nemrég alfajból fajjá lett.