Körkép
Komfortnövelők mínuszokra
(Írta: Nagy Loránd István)

Februárra a „hidegségűző lehetőségeket” általánosabban megközelítve, sok-sok különböző terméket segítségül hívva szerettünk volna nem mindennapi melegséget csempészni a rovatba. Reméljük, sikerrel jártunk.

Kötött Pálya
A Gyermekvasút újjászületése
(Írta: Gulyás Attila)
A Budai-hegység számtalan látnivalójának egyike a Gyermekvasút, amelyen látszólag nem fog az idő. A színfalak mögött eközben egyre jelentősebb múzeumi értékmentő munka folyik. Ellátogattunk a hűvösvölgyi fűtőházba megnézni az ott lapuló kincseket és az ismét munkába állított gőzöst.

Messzelátó
Bányatető-kilátó – A rejtőzködés mestere
(Írta: Nagy Loránd István)
Visegrád külterületén, a Mátyás-hegy (280 m) közelében, mintegy 320 méteres tengerszint feletti magasságban egy több szempontból is furcsa objektum található, amelyet 2015-ben emeletek, létezését azonban nem verték nagy dobra. Megnéztük.

A Hónap Turistaháza
Brilli Gyula menedékház
(Írta: Nagy Loránd István)
A Dunakanyar, a Pilis, a Börzsöny és a Visegrádi-hegység természetjárók sokaságát vonzza minden évszakban. Látnivaló bizony bőven akad errefelé, és szerencsénkre szálláshelyfronton is egyre klasszabb a helyzet. Ennek tudatában indultunk útnak, hogy egy több mint százéves múlttal büszkélkedő, kissé hányattatott sorsú, de az elmúlt években sikeresen talpra állított turistacsalogatót fedezzünk fel.

Rejtett Kincseink
Egy obszervatórium születése és viszontagságai
(Írta: Lánczi Péter)
Bicske határában páratlan műemléket rejt egy szántóföldekkel körbeölelt, aprócska erdő. Az itt található romos épületek egy ismert csillagász nagyszabású tervének, egy híres építész munkájának és a II. világháború pusztításának mementói. A düledező falak napjai meg vannak számlálva, pedig történelmük méltóvá tenné azokat a fennmaradásra.

Városi Séta
Múltidéző séta a Magas-Tátra fővárosában
(Írta: Lánczi Péter)
Lassan 100 éve történt, hogy a trianoni döntés elcsatolta hazánk legszebb és legnagyobb hegyeit, ennek ellenére a Magas-Tátra települései, ha csöndben is, de őrzik a magyar turistaság emlékeit és a századforduló hangulatát. Ótátrafüredet és környékét fedeztük fel.

Interjú
Haza jöttem, mert jóllaktam a csenddel
(Írta: Lőrincz Rebeka)
Lukács Péter tizenkilenc évesen döntött úgy, hogy kerékpárral világgá megy. Húsz országot érintve, 432 nap múltán tért haza. Közel 14 ezer kilométert tett meg. Bár a magánnyal eltelt egy időre, megtanulta tisztelni a küzdelmeket.

Vadonelsősegély
Wilderness medicine – a vadonorvoslás
(Írta: Magyar Tapasztalati Tanulás Alapítvány)
Most induló rovatunk célja, hogy a korrekt tájékoztatás mellett eszközökkel is szolgáljunk egy esetleges baleset vagy vészhelyzet megoldásával kapcsolatosan. A Magyar Tapasztalati Tanulás Alapítvány szakemberei hónapról hónapra információkat, tippeket és trükköket osztanak meg a vadonelsősegély területéről.

Tudástár
Az ember, aki szakadék szélére sodorta saját bolygóját
(Írta: Tóth Judit)
Ma már a csapból is az folyik, hogy sürgősen változtatnunk kellene az életmódunkon, különben bolygónkra és a rajta élőkre nem sok jó vár a jövőben. Az üzenet azonban, úgy tűnik, nem nagyon jut el a címzettekhez, mert az emberek többsége ma is úgy él, mintha ehhez az egészhez semmi köze nem lenne. Az Élő Bolygó Jelentés margójára.

Gasztro
Inni való növények
(Írta: Dénes Andrea, Tóth Judit)
A vadon termő növényekből eddig főleg ételeket készítettünk, ezúttal azonban szebbnél szebb színekben pompázó italokat ajánlunk, amelyek ráadásul még egészségesek is. Jöjjenek az áztatott, turmixolt, erjesztett „vaditalok”.

Zöldhullám
Szajkó – A hangutánzó fészekrabló
(Írta: Nagy Loránd István)
Nem kell különösebben szerencse ahhoz, hogy megpillantsuk hazánk madárvilágának egyik legszínpompásabb varjúféléjét, a harsány riasztásáról könnyen beazonosítható szajkót, amelyet mátyásmadárnak is neveznek. Példányait telente szórók és etetők környékén is fellelhetjük, érdemes hát nyitott szemmel járni a hideg hónapokban is.