Túrapraktika
Szintetikus vagy pehelytöltet? – Az örök dilemma
(Írta: Nagy Loránd István)
A pehellyel töltött outdoor termékek napjainkban is verhetetlennek tűnnek tömeg-térfogat arány és hőszigetelő képesség tekintetében, a szintetikus töltőanyagúak felzárkózása ugyanakkor szédületes sebességgel zajlik. Utóbbiak elvitathatatlan előnye, hogy sokkal jobban tolerálják a nedvességet, mint a természetes eredetű szigetelőanyagot tartalmazó társaik, továbbá az, hogy egy leheletnyivel olcsóbbak is. Ezt már korábban is megállapítottuk, de a helyzet ma is változatlan.

Panoráma
Vörös körön a fák tetején
(Írta: Gulyás Attila)
A Gerecse vadonatúj lombkoronasétánya a hegyég egy ismeretlen, de igazán látványos szegletének felfedezésére invitál, ráadásul a környéket feltáró hajdani erdei vasút emlékét is megidézi.

Messzelátó
Millenniumi-kilátó – Szilvásvárad panorámatornya
(Írta: Nagy Loránd István)
Lillafüred mellett minden kétséget kizáróan az Északi-Bükkben fekvő Szilvásvárad örvend a legnagyobb népszerűségnek a bükki üdülőhelyek táborában. Utóbbi többek között impozáns kilátójáról is ismert, ahonnan lélegzetelállító körpanorámára tárul elénk.

Hónap turistaháza
Hármaskúti erdészház – Időkapszula az erdő mélyén
(Írta: Nagy Loránd István)
Sosem tagadtuk, a vadregényes Bükk-vidék az egyik nagy kedvencünk, ahová mindig szívesen megyünk. Februárra mindenképpen egy hangulatos erdei lakot, amolyan autentikus hegyi kuckót szerettünk volna választani, és nem is kellett sokat böngészni a térképen, hogy rátaláljunk egy ígéretes jelöltre, amely fennsíki magányában, matuzsálemi fák ölelésében várta, hogy felfedezzük.

Jelvényvadász
Várak és vulkánok – Felfedezőúton a Karancs–Medves-vidéken
(Írta: Lánczi Péter)
A Karancs–Medves-vidék a Cserhát és a Mátra között húzódó Zagyva-völgy északi részének szomszédságában fekszik. Egyre több természetjáró kezdi felfedezni e Salgótarjánhoz közeli, elragadóan szép, sok helyen kimondottan vadregényes területet, amelynek természeti és kulturális értékei szinte elválaszthatatlanok egymástól. Megismeréséhez, bebarangolásához van egy kiváló túratippünk.

História
Gödöllői kastély – Ahol körbevesz a Sissi-kultusz
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Ha azt mondom, hogy Sissi nyomában jártuk be a gödöllői Grassalkovich-kastélyt, azt nem metaforikusan értem: a tárlatvezetőnk valóban egy Sissi-hasonmás hölgy volt, és lebegő szoknyájának nyomában masírozva fedeztük fel a barokk épületet.

Ti írtátok
Kohászok útja – Vadregényes tájak és az ország legnomádabb túrája
(Írta: Konfár Tibor)
A magyar vidék minden fájdalma és szépsége benne van. Porba sújt, de fel is emel. A tönkretett kohászvárosok sorstalansága porba sújt, felemel, mert megpillanthatjuk a magyar hegyek olyan gyönyörű és érintetlen arcát, amelyről nem is álmodtunk. A medvesi bazaltvulkánok tövéből indul, hogy az Ó-Bükk érintetlen erdőségein és nehéz sorsú falvain át érkezzen meg a Bükk pazar hegyeinek ölelésében megbúvó Lillafüredre, végül a kohászat egykori fellegvárába, Diósgyőrbe.

Két keréken
Merre tekerhetsz 2020 végén?
Aki nyitott szemmel bringázik, az már 2019-ben is sok látványos és kevésbé látványos fejlesztéssel találkozhatott. Kerékpárutak épültek, turisztikai útvonalakat tábláztak ki, de például a Tisza-tavi híd első új elemét is beemelték a helyére. Idén szintén számos fejlesztésnek örülhetnek a tervek szerint a bringások – ráadásul szinte minden országrészre jut majd valamilyen újdonság.

Zöldhullám
Bölömbika – A búgó hangú rejtőzködő
(Írta: Nagy Loránd István)
Enyhe telek esetén már február végén visszaérkezhetnek hazánkba az ősszel elvonult bölömbikák, hogy a nádasok sűrűjében komótosan, nesztelenül ténykedve éljék mindennapjaikat. Nem könnyű megpillantani ezt a zömök testű, rejtőszínű gémfélét, a hímek különleges, mély hangjára ugyanakkor kilométerekről is felfigyelhetünk, ha tavak, mocsarak vagy csatornák közelében járunk.

Mesél a térkép
A Borsó-hegy szomorú emléke
(Írta: Lánczi Péter)
Egy zempléni hegy és egy kis falu, amelyek neve örökre összeforrt a szlovák történelem legnagyobb repülőgép-szerencsétlenségével. Borzasztó története egyszerre szól tragédiáról, az emberi összefogásról, valamint a megválaszolatlan kérdések sokaságáról.

Rejtett kincseink
Ismeretlen szurdok a Mátra lábánál
(Írta: Nógrádi Attila)
A Szakadás-árokra méltatlanul kevés figyelem jut, pedig Magyarország egyik leglátványosabb szurdokáról van szó. Méreteivel a Rám-szakadékkal vetekszik, de annál sokkal vadregényesebb, ami azt is jelenti, hogy hétvégente garantáltan nem kell benne sorban állni.

Városi séta
Séta Budapest tetején
(Írta: Tóth Judit)
A XII. kerület a főváros legzöldebb kerülete, amelynek egyik leghangulatosabb része Svábhegy és a vele szomszédos Széchenyihegy. Pazar villákban nincs hiány errefelé, de egy séta során a környék mozgalmas múltjának emlékeit is felfedezhetjük.