Ízelítő a tartalomból

MTSZ Híradó

In memoriam Thuróczy Lajos (1925-2021)

(Írta: Magyar Természetjáró Szövetség)

A 2021. december 14-én, rövid, de méltósággal viselt betegség után elhunyt Thuróczy Lajosról, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnökének életéről és munkásságáról emlékezünk meg fájó szívvel. Minden bizonnyal a tőle megszokott derűvel olvasná ő is azt, hogy újabb jelzésekkel bővült a hazai Magyar Természetjáró Szövetség turistaút-hálózat, amelyről szintén szót ejtünk.

Városi Séta

Mesélő Sopron – Történetek a Tűztornyon túlról

(Írta: Tóth Judit)

Sopron belvárosában szinte minden épület gyönyörű műemlék, az ember tényleg csak kapkodja a fejét a sok szépség láttán. Ezernyi érdekesség van a belvárosban, amelyekről írhatnánk, de mi ezúttal Sopron egy másik, kevésbé ismert szegletét, a Bécsi külvárost, a szőlősgazdák hajdani negyedét jártuk be.

Természetjáróknak Készült

A soproni Erdők Háza

(Írta: Tóth Judit)

Új rovatunk első írása a 2021 nyarán átadott, Sopron parkerdejében található Erdő Házát mutatja be, ahol kiállítás és egy különleges vadaspark is várja a látogatókat. A Soproni-hegység egyik legújabb látnivalója nem mellesleg kiváló túraútvonalak mellett fekszik.

Zöldhullám

Cseh kucsmagomba – A süveges tavaszhírnök

(Írta: Nagy Loránd István)

Legkorábban megjelenő kucsmagombafajunkkal akár már a meteorológiai tél utolsó hónapjában, februárban is találkozhatunk, ha kellőképpen enyhe az időjárás. Ehhez persze figyelmesen kell járni-kelni a természetben, a „valódi gombaszezont” hazánkban megnyitó cseh kucsmagomba ízletes termőtesteit ugyanis még a rutinosabb gombászok sem mindig találják meg az avartakaró alatt.

Jelvényvadász

Bányászkör a Gerecse keleti szegletében

(Írta: Lánczi Péter)

Mindegy, milyen módon fedezzük fel e festői, dimbes-dombos tájat, az viszont biztos, hogy a Dorogi-medencébe invitáló túratematika nem csupán az ipari múlt mementóit, hanem a környék minden szépségét is bemutatja.

Meteo

Amikor szakálla nő a télnek

(Írta: Gaál Nikolett)

Páratlan szépség tárul a szemünk elé, amikor a fák ünnepi öltözetként zúzmarás köntösbe burkolóznak. Ágaik e téli tünemény nehéz súlya alatt roskadozva akár a földig is leérhetnek. De ilyen időben nem csupán a fák küzdenek meg a jeges teherrel: a zúzmara akár komoly károkat is okozhat.

Fókuszban a Természet

Interjú Makovics Kornéllal, a villámok fotósával

(Írta: Pálvölgyi Krisztina)

A fotóriporterként dolgozó Makovics Kornél nem szeretné, ha villámfotósként skatulyáznánk be, hiszen munkájából adódóan sokféle témában jártas. Csillagjárós képeket, gömbpanorámákat és infrafotókat készít, de szívesen járja az erdőt is vadakat fotózva. Legnagyobb szerelme azonban a villámok fényképezése maradt, és bátran elmondhatja magáról, hogy Magyarországon a legjobb villámfotókat ő készíti.

Gasztro

Főszerepben a júdásfülgomba

(Írta: Dénes Andrea)

Február elejére megfogyatkoznak a vadon gyűjthető táplálékok. Van azonban néhány erdei alapanyag, amelyeket jó eséllyel megtalálhatunk ebben a hónapban. Ilyen a szinte egész évben elérhető, különleges megjelenésű és állagú gombafaj, a júdásfülgomba is.

Geotúra

Az ország leghosszabb járdáján a Mátraerdő egy rejtett szegletébe

(Írta: Szigeti Ferenc Albert)

Mátranovákról indulva az emberkéz által kirakott, különleges úton Mátracserpusztára gyalogolunk, majd az erdők mélyén a valamikor áldozati oltárként használt sziklát és a kazári riolittufa-formáció kis testvérét is felfedezzük.

Messzelátó

Katonai toronyból kilátó

(Írta: Magyar Természetjáró Szövetség)

A Veszprém és Tapolca között kanyargó 77-es főút csoda szép helyeken vezet a Bakony és a Balaton-felvidék lankái között. Ha arra járunk, tervezett túránk előtt érdemes egy kis pihenőt beiktatni, ugyanis tavaly nyár óta egy különleges kilátóból csodálható meg a környék.

Túrakártya

Látogatás Lillafüredről a Bükk-fennsíkra

Panorámás kalandtúra Sopronban kicsiknek és nagyoknak

A februári lapszámunk tartalmához igazodva két különleges túrát ajánlunk a Természetjáró.hu gazdag kínálatából.