Városi Séta
Köztéri műalkotások nyomában Budapesten
(Írta: Joó Annamária)

A nyüzsgő, rohanó belvárosban állandóan változik az utcakép, új épületek, homlokzatok, boltok, kávézók és éttermek váltják egymást, amelyek között itt-ott színes falfestmények tarkítják a képet. A városlakó ember ezeket már szinte meg sem látja, pedig közvetlen környezetünk is megannyi titkot, felfedezni való kuriózumot rejt. Gerillaszobrok és művészi igénnyel készült falfestmények kedvéért ezúttal nem bakancsot, hanem sportcipőt húztunk, és a belváros felé vettük az irányt.

Gasztro
Az erdők zamatos ajándéka
(Írta: Dénes Andrea)

Májusban már kezdenek érni a hazai erdők talán legzamatosabb és legillatosabb gyümölcsei, a szamócák. Több fajukat is ízlelgethetjük ilyenkor frissen, de a szerencsések és kitartóak, no meg a jó derékkal rendelkezők akár annyi apró gyümölcsöt is gyűjthetnek, hogy otthoni finomságok is készülhetnek belőle.

História
Beállhat a Szépművészeti a legmenőbb 21. századi múzeumok sorába
(Írta: Hidvégi Brigitta)

Három év után tavaly október 31-én nyitotta meg a kapuit a Szépművészeti Múzeum, a látogatók pedig valósággal megostromolták: december végéig mintegy százezren látogatták meg. Ideje volt, hogy mi is körbejárjuk a gyökeresen megújult épületet.

Hónap Turistaháza
Som-hegyi turistaház – Követendő példa
(Írta: Nagy Loránd István)

Májusi lapszámunk tematikus voltára tekintettel olyan szálláshelyet szerettünk volna felkeresni, amely vagy Budapesten, vagy Budapest közelében fekszik. Utóbbi mellett döntöttünk, annál is inkább, mert közel hat éve lesz annak, hogy a Som-hegy turistacsalogatója újjászületett. Ünnepélyes átadóján magazinunk stábja is jelen volt, minket pedig furdalt a kíváncsiság, miként alakult a sorsa a Pilisi Parkerdő Zrt. égisze alatt működő objektumnak.

Körkép
Terepi fekhelyek – Variációk derékaljra
(Írta: Nagy Loránd István)

A túra- és kempingszezonra való felkészülésünket az előző számunkban egy főzős-edényes-bögrés válogatással kezdtük meg, most pedig az ágypótlók vannak soron. Összeállításunkban klasszikus zárt cellás, önfelfújó, valamint felfújható derékaljak egyaránt helyet kaptak, és igyekeztünk egy-két hasznos kiegészítőt, illetve egy kakukktojást is becsempészni merítésünkbe.

Vadonelsősegély
Így cselekszik vészhelyzetben egy profi
(Szöveg: Magyar Tapasztalati Tanulás Alapítvány)

Előző számunkban ott ért véget a történet, hogy páciensünk biztonságos helyen, egy rét szélén fekszik; 360 fokban, szabadon körbejárható, és a csapatvezetőn kívül néhány másik segítő is ott van mellette.

Mesél a Térkép
Sas-hegy – Oázis a fővárosban
(Írta: Lánczi Péter)

Már a török előtti időkben forgalmas országút haladt a Sas-hegy lábánál, amelynek kopár sziklái azóta is Buda kapuját jelzik az M1-es vagy az M7-es autópályán érkezőknek. A legtöbben csak elrobognak alatta, de még a környéken élők többsége is csak keveset tud erről a történelmi és természeti értékekben egyaránt gazdag magaslatról, amely a főváros XI. és XII. kerületének határán fekszik.

Messzelátó
Erzsébet-kilátó – Fővárosi ikon
(Írta: Nagy Loránd István)

A Budai-hegyek részét képező János-hegy a maga 527 méteres tengerszint feletti magasságával rekorder Budapest hegyeinek sorában. A 19. század derekán megtartott dűlőkeresztelőn a Pozsonyi-hegy nevet kapta, mivel tetejéről állítólag Pozsony várának tornyait is ki lehetett venni, a dolomitra települt dachsteini mészkőből felépülő sasbérc mégis János-hegyként került be a köztudatba.

Ti Írtátok
Titkos ösvény a Sas-sziklához – Tavaszi túra a Zajnát-hegyekben
(Írta: Bohner Zoltán)

A főváros közelében van egy különleges sziklatorony, amelyet Sas- vagy Vércse-sziklának is neveznek. Nevét természetesen alakjáról kapta, és hátulról nézve tényleg egy gubbasztó madárhoz hasonlít. Mivel jelzett turistaút nem vezet oda, feltételezem, sokan nem is hallottak róla. A tőle nem messze haladó piros körsétautat érdemes egy rövid, jelzetlen kitérővel megtoldani, ugyanis a sziklán kívül még sok látnivalóval találkozhatunk útközben.

Tudástár
Mosógép az erdőben, hullámpala a patakparton – Harc az illegális szemétlerakók ellen
(Írta: Tóth Judit)

A probléma nem új keletű, mégis olyan érzésünk van, hogy az utóbbi időben egyre több a szemét körülöttünk. Különösen akkor szembetűnő ez, amikor az illegálisan lerakott, na meg az út mentén eldobált hulladékot még nem borítja be jótékonyan a növényzet.

Gasztro
Az erdők zamatos ajándéka
(Írta: Dénes Andrea)

Májusban már kezdenek érni a hazai erdők talán legzamatosabb és legillatosabb gyümölcsei, a szamócák. Több fajukat ízlelgethetjük ilyenkor frissen, de ha elegendőt gyűjtünk, ínycsiklandó finomságokat is készíthetünk belőlük otthonunkban.

Zöldhullám
Pannon gyík – Az elszigetelt kígyózó
(Írta: Nagy Loránd István)

Magyarország hüllőfaunájának egyik unikális, a világszerte elterjedt vakondokgyíkfélék rendkívül fajgazdag családjának egyetlen hazai képviselője főként egymástól erősen izolált, foltszerű állományokban él. Jól tűri az emberi zavarást – a budapesti Sas-hegyen is előfordul –, ám annyira félénk természetű, hogy a veszély legapróbb jelére azonnal kereket old. Nem lehetetlen megpillantani, de szerencsére azért jócskán szükségünk lesz.