Túrapraktika
Outdoor nagymosás – Tisztulj meg tetőtől talpig!
(Írta: Nagy Loránd István)
Kilométereken át sarat dagasztani, csuromvizes aljnövényzetben bukdácsolni, korhadó fatuskókon ücsörögni, poros dűlőkön izzadni, nyálkás avarban sátrat verni, tűzforró babgulyást magunkra borítani – az aktív természetjárás velejárói. Mindben közös, hogy nyomot hagynak felszerelésünk elemein, amelyek maguktól sajnos képtelenek a rájuk ragadt szennyeződésektől és a mélyen beléjük ivódott szagoktól megszabadulni. Tisztítási és ápolási tanácsadás következik.

Messzelátó
Bűricza-kilátó – A kétvölgyi tájfürkésző
(Írta: Nagy Loránd István)
Őriszentpéteri turistaház-látogatásunk remek alkalmat teremtett arra, hogy hosszú idő után végre újból eljussunk hazánk egyik legvarázslatosabb szegletébe, a misztikusan csengő nevű Vendvidékre.

Hónap Turistaháza
Harmatfű Erdei Iskola – Új színfolt az Őrség szívében
(Írta: Nagy Loránd István)
Jelvényszerző túránk ezúttal Vas megye kevésbé ismert, nem is oly régen még műszaki határzárral szigorúan őrzött és teljesen elszigetelt, dimbes-dombos tájára vezet. A Felső-Őrséget bejáró vándorút első hallásra vallási töltetűnek, zarándokútnak tűnhet, de a túra tematikája és ennek az évtizedekig elzárt területnek a felfedezése többről szól.

Jelvényvadász
Határ menti barangolás – Szent Imre-vándorút
(Írta: Lánczi Péter)
Jelvényszerző túránk ezúttal Vas megye kevésbé ismert, nem is oly régen még műszaki határzárral szigorúan őrzött és teljesen elszigetelt, dimbes-dombos tájára vezet. A Felső-Őrséget bejáró vándorút első hallásra vallási töltetűnek, zarándokútnak tűnhet, de a túra tematikája és ennek az évtizedekig elzárt területnek a felfedezése többről szól.

História
Legyezőnyelven is elmutogatnám, milyen egyedi volt a pápai kastély
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Az Esterházyak pápai rezidenciája tud újat mutatni: ez az egyetlen magyar kastély, ahol az udvartartás köszönti a betérőt, és még legyezőnyelvet is lehet tanulni.

Interjú
Láthatatlan turisták nyomában
(Írta: Joó Annamária)
A természetben is vannak felkapott helyek, túraútvonalak, amelyeken egy szép hétvégi napon könnyen zsúfoltságba futhatunk. De mekkora az a turistatömeg, amelyet még környezetkárosítás nélkül elbír egy terület? Ezekről beszélgettünk dr. Benkhard Borbálával, a Debreceni Egyetem kutatójával.

Kék Keréken
Előrehozott tavasz az Isztrián
(Írta: Abelovszky Tamás)
Horvátországról és az Isztriai-félszigetről mindenkinek a nyár és a nyaralás ugrik be elsőre, holott kiváló helyszín egy tavaszi bringázásra is. Az utunkba eső városok a nyári nyüzsgéshez képest már-már kihaltnak tűnnek, de természetesen van élet mindenhol, és várost nézni is jobb ilyenkor, mint a főszezonban megszokott kánikulában. A településekről kimozdulva pedig számtalan kerékpártúra-útvonal közül lehet választani akár aszfalton, akár terepen.

Hosszú Hétvége
Barangolás az Aggteleki Nemzeti Parkban
(Írta: Tóth Judit)
Hogy a naptár szerint itt a tavasz, az tény, ám hogy az időjárás is hozza-e, ami a márciustól elvárható, azt cikkünk írásakor még nem tudjuk. De legyen akár télies, akár nyárias a tavaszkezdet, netán épp olyan, amilyennek lennie kell, az biztos, hogy az Aggteleki Nemzeti Parkban kora tavasszal sem fogunk unatkozni.

Zöldhullám
A rejtőzködés nagymesterei – Zselici vadmacskák nyomában
(Írta: Tóth Judit)
Nincs könnyű dolguk a vadmacskával foglalkozó kutatóknak, hisz vizsgálataik tárgyát csak ritkán látják természetes környezetében, mert annyira rejtőzködő életmódot folytat. Pedig a vadmacskára ráfér a segítség, mert a kilátásai sajnos nem a legjobbak.

Kéktúra
Önmagunkra találni a Kéken
(Írta: Nógrádi Attila)
Egy hirtelen ötlettől vezérelve télen, egy hónap alatt, többnyire egyedül járta végig Gyimesi Szandra az Országos Kéktúrát Hollóházától az Írott-kőig. A nem mindennapi teljesítményéről és a kéktúrázás közben szerzett élményeiről kérdeztük.

Mesél a Térkép
Szent György-hegy – Ahol egy sárkány alussza örök álmát a jégbarlangban
(Írta: Lánczi Péter)
A balatoni táj emblematikus, képeslapokra kívánkozó ékköve a Szent György-hegy, amelynek gyomrában a legenda szerint hajdanán egy sárkány lakozott. A Tapolcai-medence vulkanikus képződményének történetében a misztikum mellett a valóság izgalmas elemeit is megtaláljuk.

Városi Séta
Az acélváros szívében jártunk
(Írta: Tóth Judit)
Miskolc belvárosának régi épületeire már korábbi utazásaim alkalmával felfigyeltem, de akkor vagy Lillafüredre zötykölődtem a villamoson, vagy a Bükkbe tartottam túrázni, és nem álltam meg. Most viszont eljött az idő, hogy jobban megismerjem a panelrengetegek ölelésében megbújó belvárost.

Zöldhullám
Citromlepke – A törékeny télbúcsúztató
(Írta: Nagy Loránd István)
Visszafogott színek, finom elegancia, más hazai fajokkal szinte összetéveszthetetlen megjelenés – a beszédes nevű citromlepke nemcsak a tavasszal legkorábban megjelenő nappali lepkénk, hanem egyben az egyik leghosszabb életű is. Az imágók párzást megelőző nászrepülése csodálatos látvány, és még különösebb szerencse sem kell ahhoz, hogy részesei lehessünk.