Megjelent novemberi számunk
2016/11
Megjelent novemberi számunk

Messzelátó
Fapados kilátó pad nélkül
(Írta: Dabis Balázs Silvius)
A vendek vidékén, a Hármashatár közelében sokan szeretünk túrázni. Magam is már sokadik alkalommal tértem vissza a főként magyarországi szlovének által lakott vendégszerető faluba, Felsőszölnökre. Örömmel másztam meg a mindössze 5,2 méteres faépítményt, amely remek szusszanási lehetőség azoknak, akik túrájuk során érintik a Felső-János-hegyet.

A Hónap Turistaháza
Somoskői Kirándulóközpont – Vendégcsalogató a bazaltfennsík peremén
(Írta: Nagy Loránd István)
A Felső-Zagyva–Tarna közi dombságban megbújó Medves-vidék nevének hallatán a legtöbben valószínűleg nagyokat pislogva próbálják felidézni a földrajzórákon talán el sem hangzott dolgokat, de ha Somoskő és Salgó várának impozáns romjai kerülnek szóba, már egyből nagyobb a rend a fejekben. Előttünk nem volt ismeretlen hazánk e területe, azt viszont mi sem tudtuk, hogy egy ennyire klassz szállás várja itt a természetélményre és lazulásra vágyókat.

Kitekintő
Emberek közel az éghez – Magashegyi túra Zanszkárban
(Írta: Lampért Kirill)
Öt év után tértünk vissza Zanszkárba, Nyugat-Tibetbe, az egykori orientalista Baktay Ervin leírása alapján a „világ tetejére”. A színes zászlókat ugyanúgy lobogtatja a szél, forognak az imamalmok, vörös ruhás szerzetesek kerülgetik az út menti fehér sztúpákat, alig változott a ladaki emberek élete évszázadok óta. Az elzárt, nyugodt hegyvidéki táj változatlannak tűnik, de a háttérben már nehéz gépek és útépítő munkások nyugtalanító zaja hallatszik.

Zöldhullám
Megunt kedvencből világhódító – Egy újvilági páncélos esete az élettel
(Írta: Nagy Loránd István)
Az észak-amerikai kontinensen őshonos vörösfülű ékszerteknős (Trachemys scripta elegans) hosszú ideig az egyik legkönnyebben hozzáférhető, legolcsóbban beszerezhető hobbihüllőnek számított. Mivel viszonylag egyszerűen tartható, ráadásul a megjelenése is impozáns, óriási kereslet mutatkozott rá. A modern ember nagyon szeret fogyasztani, előre gondolkozni annál kevésbé. Dobozba zárt főszereplőnk története sajnos nem egyedi, de tanulságos – bepillantást nyújt egy olyan univerzumba, amelyben idegen trónfosztókkal kell megküzdenie természetnek és embernek egyaránt.

Mikokozmosz
Őszi gombaszüret
(Írta: Szerecz György)
Jellemzően szeptember végén van a gombák nagy őrségváltása. Elmaradoznak a nyári, melegkedvelő fajok, és az egyre vastagodó avartakaró alól előbújnak helyettük az ősziek, hogy a tartós fagyok beálltáig uralják az erdőt. Ahogy egyre hűvösebbre fordul az időjárás, az erdő jobban megtartja a nedvességet, ami különösen kedvez a fejlődő gombafonalaknak. A kiadósabb esőzéseket követő ködös, párás hetekben szinte „berobban” az erdő.

Zöldhullám
Nyestkutya – Akit betelepítettek, és még ugatni sem tud
(Írta: Nagy Loránd István)
Földünk szinte minden szegletében, így Magyarországon is akadnak olyan élőlények, amelyek az emberi tevékenység eredményeképpen kerültek az adott területre, jelenlétük viszont ökológiai szempontból nemkívánatos, bármilyen barátságos is legyen a megjelenésük. E havi választottunk éppen egy ilyen kis jószág.