Megjelent októberi lapszámunk
2022/8
Megjelent októberi lapszámunk

Ismeretlen terepek, ismeretlen ismerősök

Fontos feladatunk, hogy kevésbé ismert terepeket ajánljunk az Olvasónak, októberi lapszámunkba pedig igazi meglepetéseket sikerült becsempésznünk.

Ízelítő a tartalomból

MTSZ HÍRADÓ

Turistautak és tematikus utak útvesztőjében (Írta: Turista Magazin)

A rutinosabb természetjáróknak nem újdonság, hogy az elmúlt években egyre több tematikus útvonallal – például tanösvényekkel és zarándokutakkal – lehet találkozni az erdőben, ám egy kezdő kiránduló valószínűleg nehezebben értelmezi az egyre szaporodó „egzotikus” jelzéseket. Stramszky Judit, a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai igazgatója segít eligazodni a turistautak, tematikus utak és sportcélú utak útvesztőjében.

TUDTAD-E

Érdekességek a magazin témáihoz kapcsolódva (Írta: Nagy Loránd István)

A magazin rovataihoz kapcsolódva megtudhatod, hogy miért nem valódi termés a csipkebogyó, hogy ki volt Lillafüred névadója, milyen mértékegységekben szokás megadni a tűzifa térfogatát, miről nevezetes a Damasa-szakadék, valamint, hogy vannak-e hazánkban védett gombák és zuzmók.

VÁROSI SÉTA

Kazincbarcika, a színes város (Írta: Szigeti Ferenc Albert)

Messziről nézve a szürke, kockaházakkal telerakott, szocialista iparváros mintaképe elevenedik meg sokunkban. Közelről nézve: Kolorcity, a fák városa, a szobrok városa, egy élő skanzen, egy élhető város. Barcika, ahogy sokan nevezik, ráadásul nemcsak egy teljesen unikális városi élményt nyújt, hanem egyben számos elsőrangú túracélpont közelében fekszik.

METEO

Ki szelet vet, vihart arat (Írta: Gaál Nikolett)

Egyre markánsabban változik az éghajlat, nem kímélve hazánkat sem. A kutatások szerint világszerte csökken az átlagos szélsebesség, amelynek egyik fő okozója az üvegházhatású gázok kibocsátásának fokozódása. Körbejárjuk a szél kérdéskörét.

KÉT KERÉKEN

Tekerés a hullámvasúton – A Budapest–Balaton-bringaút a fővárostól a Velencei-tóig (Írta: Abelovszky Tamás)

A Budapest–Balaton-bringaúttal (BuBa) kapcsolatban sokan megjegyezték már, hogy az az Érden és Martonvásáron keresztül elképzelt alternatív nyomvonallal szemben túl nehéz és hosszú. Utánajártunk, valóban így van-e, és bemutatjuk, miért érdemes elindulni a főváros szívéből a Velencei-tó irányába.

TERMÉSZETJÁRÓKNAK KÉSZÜLT

Négy évszakos pihenő a Tokaji-hegységben (Írta: Turista Magazin)

Bemutatjuk az Országos Kéktúra nyomvonalán, egy varázslatos nyírerdő mélyén található, nemrég újjávarázsolva átadott István-kúti épületeket.

HISTÓRIA

A vándorló várak városában (Írta: Hidvégi Brigitta)

Van egy kisváros Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol legalább három vár állt a történelem során. Egynek mára híre-hamva sem maradt, egyet csak nyomokban fedezhetünk fel, egynek pedig ma kilátótorony állít emléket. Szendrő várainak nyomában jártunk.

GASZTRO

Készüljünk a télre! (Írta: Dénes Andrea)

Ha a természet kegyes hozzánk, októberben újraéled az erdőben néhány vadzöldség, és az év utolsó vadgyümölcsei is beérnek. Ezek felhasználásával ajánlunk recepteket, a télre készülve herbateát keverünk, valamint csipkebogyót és csalánt is konzerválunk.

REJTETT KINCSEINK

Telekes-völgy – Ahol az ördög beszippantotta a patakot (Írta: Joó Annamária)

A Rudabányai-hegység 300–400 méter magas domborulatai között, Szendrő városa közelében húzódik az ország egyik leglátványosabb szurdoka, a Telekes-völgy. Mohatakaróba burkolózó sziklaképződmények, az Ördög-gát elképesztő szorosa és egy gerinctúra gyönyörű kilátópontjai csábítanak felfedezőtúrára.

MESSZELÁTÓ

Átadták a kilátók királynőjét (Írta: Turista Magazin)

Idén augusztusban Lillafüred visszakapta azt a jellegzetes kupolájú kilátóját, amely egészen a múlt század közepéig az egyik meghatározó látványeleme volt. A régi-új Zsófia-kilátó kedvéért nagyon megéri felkapaszkodni a Dolka-hegy déli oldalán, mert a kilátóteraszról gyönyörű panorámában lehet részünk.

JELVÉNYVADÁSZ

Somló – Egy páratlan tanúhegy felfedezése (Írta: Lánczi Péter)

Ha tanúhegyekről van szó, a legtöbben a Balatont övező, látványos hegykúpokra gondolnak, pedig a Bakony nyugati lábánál, a Kisalföld síkjából magányosan kiemelkedő Somló legalább annyit tud – ha nem többet –, mint a „Magyar-tenger” partján sorakozó társai. E hajdanvolt tűzhányó nyújtotta élménykavalkádot egy 12 kilométer hosszú körtúrán élhetjük át, amely a jelvénygyűjtögetők számára is tartogat szuvenírt.

ZÖLDHULLÁM

Süngomba – Gyógyhatás bizarr köntösben (Írta: Nagy Loránd István)

Kínában és Japánban hosszú ideje, újabban pedig hazánkban is termesztik e szokatlan termőtestű gombafajt gyógyhatása és kiváló íze miatt. A hagyományos keleti orvoslásban előszeretettel alkalmazott süngombát intenzíven kutatják napjainkban, hogy tudományosan is igazolják bioaktív anyagainak hatásosságát különféle megbetegedések kezelésében, illetve megelőzésében.

TOP 10

Tíz különleges és látogatható erdőrezervátum Magyarországon (Írta: Szigeti Ferenc Albert)

És tíznél több különleges ökoszisztéma-szolgáltatás, amelyeket az erdők és különösen a természetes vagy ahhoz közel álló erdők nyújtanak, amelyeket érdemes természetjáróként megismerni, ha már a természetvédelem e szentélyeiben túrázhatunk.

TÚRAKÁRTYA

Vasverő hámorok egykor és ma

A Tokaji-hegység legjava

(Írta: Dömsödi Áron)

Lapszámunk tartalmához igazodva két különleges túrát ajánlunk a Természetjáró.hu gazdag kínálatából. Az első segítségével a Messzelátó rovatunk írásában bemutatott kilátó meglátogatását turbózhatod fel, a másodikkal pedig a Tokaji-hegységben átadott, felújított négy évszakos pihenő kapcsán ajánlunk egy kihagyhatatlan túrát.