Megjelent szeptemberi lapszámunk
2023/7
Megjelent szeptemberi lapszámunkCsapjunk bele a túraszezonba!

Most, hogy ilyen gyorsan elrobogott mellettünk a nyár, lássunk neki a méregdrágán megvett lángosok nyomainak ledolgozásához! A következő oldalakon rengeteg hasznos helyet, túraútvonalat mutatunk ehhez, amelyek közül a Top 10-es összeállításunkat ajánlom elsőként, ugyanis ezzel átmenetet próbáltunk összehozni a nyári és őszi szezon között kedvenc balatoni túráink összegyűjtésével. Ugyancsak jó „kondivisszahozó” túra lehet az Eger és Miskolc között közel 90 km-en keresztül kanyargó piros út, amelynek végigjárói még díjazásban is részesülnek. Egyebek mellett bemutatjuk még a kéktúrázók „mumusát” is, a gyönyörű, de annál vadregényesebb Cserehátot is, amelynek átszeléséhez Konfár Tibor kollégám készített nagyon hasznos túraleírást, rengeteg gyakorlati tanáccsal.

Nógrádi Attila
főszerkesztő


Meteo - Állati időjósok

A modern emberiség számára természetes, hogy szinte azonnal megtudhatja az elkövetkezendő pár nap várható időjárását, ezért sokan el sem tudják képzelni, hogy az élővilág hányféle módon képes előre jelezni az időjárás változását.


Rejtett kincseink - A kéktúra legtanulságosabb tájegysége: a Cserehát

Széles dombhátak közé szorult archaikus kis falvak, lágyan hullámzó, bukolikus tájak, egy magára hagyott, térdre esett vidék, amely számos kincset tartogat annak, aki nyitott szemmel és főleg nyitott szívvel érkezik a felfedezésére. A Bódvaszilastól Encsig kanyargó közel hatvan kilométeren a fájdalmas magyar rögvalóság éppúgy szembejön majd velünk, mint azok az életre szóló élmények és idillikus hangulatok, melyek átélésének reményében elindultunk a nagy kék úton.


História - Palota a sümegi vár árnyékában

Ha azt mondom, sümegi püspöki palota, talán nem sokan kapják fel a fejüket, de azok egészen biztosan, akik a váron kívül a településnek ezt a nevezetességét is meglátogatták már. Nem hiába nyerte el a különleges építmény tárlata tavaly az Év Kiállítása címet, mert magyarországi viszonylatban kevés ennél ötletesebbet találunk.


Túrapraktika -
Bivakházak reneszánsza Szlovákiában

A dombságoktól a magashegységi terepekig a legkülönfélébb bivakházak állnak a túrázók rendelkezésére a Kárpátok szlovákiai szakaszán. A bivakházhálózat sokszínű és kiterjedt, ezért válogatásunk a Tátravidéktől a magyar határhoz közeli hegységekig terjed.