MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.11.28. 09:01,   Szöveg: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság,   Fotó: Shutterstock

A fenyőpintyek szóltak

Ha megérkeznek a fenyőpintyek, hamarosan hidegre fordul az idő. Nem, ez nem népi bölcsesség vagy babona, hanem sokéves tapasztalat, ami idén is beigazolódott.

November közepéig igen meleg volt, a fenyőpintyek csapatai is később jelentek meg a szokásosnál. Néhány nappal ezelőtt Szabadkígyós határában azonban feltűnt az első nagyobb – mintegy 35 egyedből álló – csoport. Ugyanezen a napon Kétegyháza határában pedig hósármányt láttak a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, amely csak rendkívül ritkán fedezhető fel abban a térségben.

 

Fotó: Shutterstock

Fenyőpinty

 

Mindkét énekesmadárra jellemző, hogy szinte inváziószerűen, a sarkvidéki hideg elől menekülnek a déli tájakra, azaz érkezésük után 2-3 napon belül jelentős lehűlés következik. Így történt ez most is, a hőmérő higanyszála hamar lényegesen mélyebbre csúszott.


A fenyőpintyeket akár a madáretetőknél is elcsípheted, általában más pintyfélék társaságában telelnek az erdőkben és a lakott területeken belüli parkokban. A hósármányok viszont általában nagyobb pusztákat (például Kardoskút térségét) választják telelőhelyül.

 

Fotó: Shutterstock

Hósármány


Az említett két fajon kívül természetesen más énekesmadarak is érkeznek telelni a Körös–Maros Nemzeti Park területére. A csízek első csapatai már két hónappal ezelőtt feltűntek, s azóta több hullámban jöttek. Kenderikék és süvöltők is szép számban töltik itt a hideg évszakot. Aki szeretne téli madárfajokat megfigyelni, annak érdemes a mezőket, erdőket, pusztákat járnia, különösen azokat a részeket, ahol jó magvakat találhatnak a madarak.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Így telel Csele és Pétör Afrikában

Nem mindennapi látvány: uráli bagoly Dobozon

Madárparadicsom az ország peremén

Telelő madarak dömpingje a nyíregyházi Szelkó-tónál


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...