MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumGalyakilátó

2015.11.03. 16:30,   Szöveg: Nagy Loránd István,   Fotó: Shutterstock

A hidegre is fittyet hány a téli fülőke

Az őszi gombaszezon lassan kezd lepörögni. Van azonban egy olyan gombafaj, amely éppen késő ősszel és télen terem nagyobb mennyiségben a hazai erdőkben, kertekben, ráadásul nemcsak ehető, de finom is. Ez pedig a furcsa hangzású téli fülőke.

Különleges fajjal van dolgunk, amely dacolva az időjárás viszontagságaival, szeptember és április között – erdőkben, folyópartokon, kertekben és parkokban, lombos fák törzsén vagy korhadó faanyagon – fejleszti csoportosan megjelenő, néha még a hó alól is előbújó termőtesteit. A téli fülőke (Flammulina velutipes) kalapja 2–8 cm átmérőjű, eleinte domború, majd ellaposodó, méz- vagy okkersárga színű, közepén gyakran sötétebb tónusú.

 


 

Felülete kezdetben finoman deres, később azonban csupasz és ragadós. Tönkhöz nőtt lemezei szélesek, kissé távol állók, krémszínűek vagy halványsárgás árnyalatúak. Bársonyos felületű tönkje 3–10 cm hosszú, lefelé elvékonyodó, tövénél feketésbarnás, belül csöves, bázisánál rendszerint enyhén gyökerező. Húsa a kalapban vékony, míg a tönkben szívós, rostos. Színe fehéres vagy halványsárga, illata kellemes, olykor heringre emlékeztető. Ne ijedjünk meg, az enyhe halszag főzés hatására megszűnik. Arra viszont mindenképpen ügyeljünk, hogy csak a kalapját használjuk fel, a tönk ugyanis rágós és nehezen emészthető.
 

Figyelem!

Ha gombát szedsz, bármennyire is alapos leírás alapján teszed, mindig vizsgáltasd be szakértővel!

 


A Turista Magazin ajánlja

 

Dijoni mustáros, mogyoróhagymás, balzsamecetes fülőkekrém
 

A téli fülőke jó étkezési gomba, amelyet igen sokféleképpen el lehet készíteni. Kiváló például salátába, vegyes gombalevesbe, különféle mártásokba, s természetesen omlettbe is. Szárításra kevésbé alkalmas, ezért ha tehetjük, frissen használjuk fel termőtesteit. Nem könnyű olyan receptet közzétenni, amely a különleges ízek szerelmeseinek és a gyorsan összedobható finomságokat pártolók táborában is képes sikert aratni. Mi erre teszünk kísérletet.

Hozzávalók 2 személyre:
25 dkg téli fülőke
2-3 mogyoróhagyma
1 csapott evőkanál vaj
2-3 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál balzsamecet
1 teáskanál akácméz
extraszűz olívaolaj

Elkészítés:
A megtisztított fülőkék tönkjeit eltávolítjuk, a nagyobbacska kalapokat négyfelé vágjuk. A tisztításhoz puha sertéjű kefét használjunk. Egy kisebb lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az apróra felkockázott mogyoróhagymát, s fedő alatt 2-3 percig dinszteljük. A gombakalapokat az alaphoz adjuk, azzal gondosan elkeverjük, további 8-10 percig együtt pároljuk, majd a fedőt levéve zsírjára sütjük. Miután kihűlt, botmixerrel pépesítjük, végül összedolgozzuk a dijoni mustárral, a balzsamecettel és az akácmézzel. A rusztikusabb textúrák kedvelőinek a részleges pépesítést és a magvas mustár alkalmazását javasoljuk. Az ízletes fülőkekrémet extraszűz olívaolajjal finoman megpermetezett pirítósra kenjük. A kísérletezni vágyók rozmaringos mediterrán kenyérrel, vagy ropogós ciabattával is kipróbálhatják. Nem fognak csalódni.

A cikk megjelent a Turista Magazin 2012. december - 2013 januári számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Abszolút kedvencem a gyapjas tintagomba

Nagy őzlábgomba, a tölteni való celeb
Mesebeli és mérges, a légyölő galóca
Ha szereted a gombákat, akkor ide kattintva még több cikket olvashatsz róluk

 





HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
PROGRAMOK
2017. október
H K Sze Cs P Szo V
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23
242526272829
3031
program
korlátozás
A hónap fotója
2017. október
Fábián László:
Menedékház az Alacsony-Tátrában
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...