MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2014.07.13. 08:27,   Szöveg: Pilisi Parkerdő Zrt. / Transindex (Markó Bálint - Vizauer Tibor-Csaba),   Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt; Hans Hillewaert

A keleti rablópille bevette Visegrádot

Új fajjal gazdagodott Visegrád természeti értékeinek hosszú sora. 2014. június végén a fokozottan védett keleti rablópille néhány példányát találták meg.
 

A keleti rablópille (Libelloides macaronius) fokozottan védett, eszmei értéke 100.000 Ft. Se nem lepke, se nem szitakötő, de mindkét csoportra hasonlít. A recésszárnyúak rendjében  a recésszárnyúak (Neuroptera) rendjének rablópillék (Ascalaphidae) családjába tartozik.

 

Nemcsak különleges kinézete teszi izgalmassá ezt a rovart. Hatalmas összetett szemeinek különleges struktúrája rovar teljes fejét uralja, ráadásul két részre osztottak, s talán ez a furcsa kinézet emlékeztethette az angolokat a baglyok kinézetére, ezért is hívják ezt a jószágot angolszász területeken owl-flynak, azaz bagoly-légynek.

 

A szemek más szempontból is érdekesek, mert egy részük UV-fényre érzékeny, s ez teszi lehetővé a rovar számára a levegőben mozgó apró zsákmányállatok észrevételét.

 

A jól fejlett szárnyak, a rágó szájszervek és a hatalmas, különleges szemek tehát együtt teszik sikeres vadásszá a felnőtt rablópillét, ami elsősorban repülő rovarokat, főleg lepkéket hajkurász június-július tájékán a nappali órákban. Az univerzális fekete-sárga riasztó színkombináció feltehetően a felnőtt rovar védelmét szolgálja, amire kétségtelenül szüksége lehet, hiszen egy éhes madárnak kiváló uzsonnát biztosíthat egy ilyen nagytestű rovar.

 

 

Előfordulása
A keleti rablópille egyike családja leggyakoribb európai képviselőinek. Elsősorban meleg, száraz, sztyepp-erdőssztyepp jellegű élőhelyeket kedvel, alföldi tölgyerdők szélén, tisztásain lehet gyakori, de Erdélyben lejtős mészkőgyepeken is megtalálható. Európában a faj főként keleten és délen van jelen: Albánia, Ausztria, Bosznia és Hercegovina, Horvátország, Csehország, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Makedónia, Moldovai Köztársaság, Montenegró, Olaszország, Szerbia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna területén fordul elő. A Kaukázusban és Közép-Ázsiában szintén előfordul. Romániában is megtalálható, de csak lokálisan gyakori.
 

 

Kapcsolódó cikkünk:
Repülő hungarikum
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. augusztus
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...