MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.05.14. 13:30,   Szöveg: Sonline/TM,   Fotó: Adobe Stock

Csak álldogál az üres fészektartón a kaposvári gólya

Úgy tűnik, szeretne fészket, de ha épít is, költeni már nem fog az idén. A magányos gólyát azonban nem kell félteni, ha szükséges, jövőre új fészekalapot kaphat.

 

Fotó: Adobe Stock

Illusztráció

 

A Sonline.hu somogy megyei portálnak jelezte egy kaposvári olvasó, hogy a Pécsi utcában egy gólya áll egy villanyoszlopon, fészek nélkül. Az áramszolgáltató kommunikációs szakembere elmondta, hogy a madárvédelmi beavatkozásokat nemzeti parkokkal, illetve madárvédelmi szakemberekkel együtt végzik, mivel ők ismerik a vonulási útvonalakat és a madarak költési-, táplálkozási szokásait.


Ezért egyeztettek a nemzeti park tájegységvezetőjével és a természetvédelmi őrrel, és együtt meglátogatták a helyszínt, majd megállapították, hogy nincs szükség beavatkozásra. „A látottak alapján a természetvédelmi őr azt mondta, nem valószínű, hogy ott marad a kérdéses gólya. Táplálékot nem igazán tud gyűjteni a környékről, ha esetleg épít is fészket, költeni már nem fog” – idézi a Sonlline az E.ON munkatársát. A szakemberek terepszemléjekor a gólya egy üres, elhagyott fészektartón állt. Arra jutottak, hogy jövő év elején ismét ellenőrzik ezt a helyet, és ha szükségét látják, kihelyeznek egy új fészekalapot.


A fokozottan védett madárfaj állománya hazánkban 5000-5500 párra tehető, és stabilnak mondható. Mivel manapság már nem kéményeken, hanem inkább villanyoszlopokon fészkel, sokszor fenyegeti az áramütés veszélye. Ennek megelőzéséhez az áramszolgáltató és a nemzetipark-igazgatóság, illetve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésére van szükség. Utóbbi szervezet több gólyavédelmi munkát is ellát, sok egyéb mellett nyilvántartja a fészkeket, amiben a lakosságnak is szerepe van. A golya.mme.hu oldal adatbázisába bárki feltöltheti a gólyaészleléseit.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Több lett a biztonságos gólyafészek

Nézegess cuki gólyafiókákat élőben

Gólyagyilkos gólyától mentették meg a tojásokat

Most már biztos, hogy elpusztult Báró

Gólyák a célkeresztben – Mi történik Libanonban?


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...