MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.04.08. 11:18,   Szöveg: 24.hu, hirado.hu,   Fotó: MME, 123rf.com

Most már biztos, hogy elpusztult Báró

A fehér gólya jeladója utoljára szeptemberben működött, akkor Báró Izrael északi részén járt. Azóta semmit nem tudni róla. Lehet, hogy lelőtték vagy áramütést szenvedett, de más baleset is érhette.

Bárót minden madárbarát ismerte, ő volt az a fehér gólya, aki általában először érkezett haza tavasszal. Na, nem a gyorsasága miatt: pár éve derült ki, hogy nem repül el Kelet- vagy Dél-Afrikáig, mint más fajtársai, hanem Izraelben tölti a telet. Báró azzal is nagy népszerűségre tette szert, hogy az őrhalmi iskolán épített fészkét webkamerán keresztül bárki élőben nézhette.

Fotó: MME

 

A gólya kora még nem indokolta volna a halálát, így valószínűleg nem természetes úton pusztult el, hanem valamilyen baleset érhette, vagy pedig sok más társához hasonlóan vadászat áldozata lett. Olyan már máskor is történt, hogy a jeladó hónapokra működésképtelenné vált, ezért a madarászok úgy gondolták, érdemes várni március végéig, hogy felbukkan-e a gólya. Báró pedig nem jelent meg.

 

Fotó: 123rf.com


Ráadásul Báró fészkét már március végén elfoglalta egy másik pár. A hím a HEG9 számú ornitológiai gyűrűt viseli, és 2015-ben bújt ki a tojásból Ludányhalásziban – írja a hirado.hu. A nőstény akár még Báró párja is lehet, a gólyák ugyanis általában a régi fészkükbe térnek vissza, és nem valószínű, hogy mindkét egyed ugyanakkor pusztult el. Feltételezhető, hogy ha a nőstény gólya már előbb visszatért, és hiába várta Bárót, a kelepelésére felfigyelt egy új hím.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Gólyák a célkeresztben – Mi történik Libanonban?

Becsajozott Ronny, a vandál gólya
Megvan az első tojás a gemenci feketególya-fészekben

Lassan benépesítik a gólyák a Körös–Maros Nemzeti Parkot


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...