MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.06.13. 13:16,   Szöveg: kmnp.hu/TM,   Fotó: Motkó Béla / KMNPI, Kalotás Zsolt / KMNPI

Egyre több szalakóta költ a Dél-Alföldön

A Körös–Maros Nemzeti Parkban az utóbbi években örvendetesen növekszik a fészkelő szalakóták száma. A jelek szerint idén is sokan költenek majd a dél-alföldi tájakon.

A szalakóták (Coracias garrulus) esetében minden bizonnyal széthúzódó költési időszakra lehet számítani, mivel visszaérkezésük is igen vontatottan haladt. A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatása szerint egyes párok még csak most keresik a megfelelő odút, mások már a tojásokon ülnek.

 

Fotó: Motkó Béla / KMNPI

Cserebökény térségében van a legtöbb, számukra kihelyezett mesterséges odú, mivel az itteni élőhely kiváló a faj számára. Az utóbbi években rendszerint száz felett volt a fészkelőpárok száma. Idén is hasonló állománynagyságra számítanak a szakemberek. A párok már megkezdték a területfoglalást, és vadászgatnak az odúk körül.

A Kígyósi-pusztán idén erős szalakótaállomány mutatkozik, legalább 40 pár költésére számítanak. Egy-két pár természetes fészkelőhelyen (odvas fában) is költ. Azt, hogy a szalakóták már megkezdték a költést, leginkább abból lehet megállapítani, hogy a hím szorgalmasan hordja a táplálékot a tojónak.

 

Fotó: Kalotás Zsolt / KMNPI


A Vásárhelyi-pusztán csak mesterséges odúban költenek szalakóták, mivel itt nincsenek öreg, odvas fák. Az utóbbi években általában 50 körül alakul a fészkelőpárok száma, s minden évben 1-2 párral növekszik. A nemzetipark-igazgatóság munkatársai bíznak benne, hogy a folyamat idén sem törik meg. Érdekesség, hogy tavaly éppen a Vásárhelyi-pusztán kikelt két szalakótafióka kapott először Magyarországon műholdas jeladót a hátára. Egyikük, a Pétör névre keresztelt hím, csaknem ugyanoda tért vissza, ahol tavaly fészkelt.

A Kis-Sárrétre az előző évhez hasonlóan most is nagyon vontatottan érkeztek vissza a szalakóták. Tavaly itt jó év volt, 25 pár költött. Idén is legalább ennyire számítanak, már 15 helyen láttak költőhelyet foglaló vagy éppen költő párokat.

Dévaványa környékén az utóbbi években 8–12 pár fészkelt. Ebben a térségben még vannak olyan öreg, odvasodó fák, amelyeknek természetes üregeit költésre használhatják a szalakóták. A jelek szerint az idei év áttörést jelent majd, a remények szerint jelentős állománynövekedés lesz. A 40 odúból már legalább 13-at elfoglaltak, s 10 helyen a tojásokat is lerakták. Van olyan tojó, amelyik már 4 tojásos fészekaljon kotlik.

A Csanádi-pusztákon általában 50 pár költ. A tojásrakás május utolsó hetében kezdődött, s június elején érte el a legnagyobb intenzitást. A szalakóták általában 4-5 tojást raknak, de jó években ez akár 6 is lehet. A fiókák 3,5–4 hét után kelnek kis, s 24–25 naposan repülnek ki a fészekből. Ebben a térségben is van 1-2 természetes fészek, de a többség a mesterséges odúkban költ. Az itteni mozaikos élőhelyek (gyepek, extenzív jelleggel kezelt szántók, kisebb-nagyobb facsoportok, tanyahelyek, fasorok) kitűnően megfelelnek a szalakóták igényeinek.

A Maros-ártérben a korábbi években nem költöttek szalakóták. Idén a nemzetipark-igazgatóság munkatársai kihelyeztek ugyan 16 odút, de egyelőre itt csak egyetlen kóbor példányt figyeltek meg.

 

Tudtad?
A szalakóta (Coracias garrulus) – népies nevén kékcsóka – hazánkban fokozottan védett madárfaj, eszmei értéke 500 000 forint. A harminc centiméteres testhosszúságú madár zömök termete a szajkóra emlékeztet. Nem véletlenül tartják a hazai madárfauna egyik legszínpompásabb tagjának: tollazata azúrkék, háta gesztenyésvörös, szárnya ragyogó kék, fekete szegéllyel, farka zöldeskék, a középső farktollak sötétszürkék. Viselkedése a gébicsekéhez hasonló: száraz kazlakon, telefonpóznán, faágakon leskelődik, s magas figyelőhelyéről lelibbenve kapja el a rovarokat. A tavaszi párválasztás idején a magasba emelkedik, és bukfencezve zuhan lefelé, majd ismét felemelkedve mutatványait többször is megismétli.
 

 

 

Láttál már szalakótát fészket foglalni mesterséges odúban? Most megnézheted.

 

 

Június 5-én a tojó lerakta első tojását a fészekben. Erről is van felvétel.

 

 

Az első tojást még három követte. Ha szeretnél bepillantani a dél-alföldi Sándorfalva határában lévő szalakótacsalád életébe, akkor kattints rá az élő közvetítésre itt.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Védelmet kapnak a szalakóták

Ahol a spanyol és a magyar szalakóták találkoznak

 


 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. augusztus
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...