MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.05.15. 08:58,   Szöveg: kmnp.hu/Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság,   Fotó: Adobe Stock, Motkó Béla / MME

Felderítik a túzokfészkeket, hogy meg tudják védeni azokat

A Körös-Maros Nemzeti Park legnagyobb túzokpopulációja a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él, de a Csanádi pusztákon is van egy kisebb állomány. A kotlási időszak már megkezdődött, az igazgatóság munkatársai igyekeznek mindent megtenni a fészkek felderítése és védelme érdekében.

A Csanádi pusztákon hosszú évek óta stabilan tartja magát egy csaknem 30 példányból álló túzokállomány. A kotlási időszak kulcsfontosságú, mivel azokat a fészkeket, amelyeket ilyenkor azonosítani tudnak, a későbbiekben nagyobb eséllyel tudják megvédeni. A fészekaljakat ugyanis a kaszálások és más mezőgazdasági tevékenységek, sőt akár a legeltetés is veszélyeztetheti. A közelmúltban például egy legelőn három fészek biztonságát tudták megóvni azzal, hogy az ott legelő magyar szürkemarha gulya legeltetését módosították.

 

Fotó: Motkó Béla / MME

 

A túzokfészkek helyének felderítése meglehetősen időigényes feladat, a nagy madarak ugyanis jól rejtőzködnek. Idén eddig a tojók mintegy 40 százalékának tartózkodási helyét sikerült beazonosítani, így a fészkek helyét viszonylag szűk parcellákra tudtuk lokalizálni.

 

Fotó: Adobe Stock

 

A túzokok fészekalja leggyakrabban egy, ritkábban kettő, esetleg három tojásból áll. Földön fészkelő fajról lévén szó, a tojások sokféle veszélynek vannak kitéve. Természetes körülmények között a faj költési sikere viszonylag alacsony, ezért is rendkívül fontos a túzokfészkek felderítése és védelme.

 


Kapcsolódó cikkek:

Idén minden eddiginél több a túzok

Dévaványa, ahol jó túzoknak lenni

A túzok birodalmában


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...