MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.02.28. 17:00,   Szöveg: Nagy Loránd István,   Fotó: Gulyás Attila

Gunyakúti kulcsosház – Nomád romantika csobogással

A Zempléni-hegység hazánk egyik vadregényes, természeti és kulturális látnivalókban egyaránt bővelkedő területe, egyben az Észak-magyarországi-középhegység legkeletibb tagja. Kiterjedéséből fakadóan felfedezése nem egy-két napos mutatvány, ám ha jó helyre látogatunk el, még ilyen kevéske idő is elég lehet ahhoz, hogy magunkba szívjuk e megannyi élménnyel kecsegtető vidék esszenciáját. Mi három teljes napot pörgettünk ki magunknak az időelosztó szerencsekeréken, és Telkibánya felé vettük az irányt.

Fotó: Gulyás Attila

A kulcsosház körüli fenyőfák egész évben árnyékot adnak

 

Nemesfémek földjén

 

A napjainkban alig több mint 500 lelket számláló Telkibányát a Bózsva felé vezető országúton kell elhagyni, hogy a faluközponttól csupán 2,5 kilométerre fekvő, gépjárművel erdészeti magánúton megközelíthető, Gúnyakút elnevezésű külterületére jussunk. És hogy mi fogadja itt a látogatókat? Egy egész évben bővizű, szépen kiépített forrás, azaz maga a Gunya-kút, na és az ÉSZAKERDŐ Zrt. szálláshelykötelékébe tartozó, idős fenyőfákkal övezett Gunyakúti kulcsosház, amely hat vendég számára kínál hamisítatlan erdeilak-érzést a Zempléni Tájvédelmi Körzet területén.

 

Fotó: Gulyás Attila

Hangulatos ebédlő fogadja a vendégeket

 

Lélekemelés

 

Látogatásunkat február első hetére időzítettük, és fel voltunk készülve arra, hogy legalább részben havas lesz a szálláshely környezete. Az is volt, a hőmérő higanyszála pedig még napközben sem nagyon akart fagypont fölé kúszni. Természetesen ez nem szegte kedvünket, hiszen régóta vártunk már egy olyan alkalomra, amikor „saját erőből” kell gondoskodnunk szálláshelyünk melegéről.

 

 

Ha kíváncsi vagy, mit tapasztaltunk ottlétünk során, illetve milyen attrakciókkal kecsegtet a környék, lapozd fel a Turista Magazin márciusi lapszámát!

 

Korábbi számainkat itt tudod online megrendelni, előfizetni pedig itt tudsz ránk.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A Zemplén télen is elvarázsol

Életre szóló élmény a zempléni Rákóczi-túra

Egy nap a Zemplén fővárosában

 

 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...