MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.02.12. 12:35,   Szöveg: Filmdzsungel Stúdió,   Fotó: filmdzsungel.hu

Három tojás a rétisascsaládban

Egy háromtojásos rétisasfészek mindennapjaiba nyerhetsz bepillantást, ha meglesed a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található ártéri erdőben elhelyezett webkamera élő adását.

Foto: filmdzsungel.hu

 

Egy „online” fészek életének nyomon követése – tapasztalatból mondjuk – elég addiktív tud lenni, főleg, ha már tojáskorától kezdve „ismered” a kis fészeklakót, végignézed a kikelését, cseperedését, kirepülését. Erre most van a legjobb esélyed, például, ha a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság rétisasfészkébe kukkantasz be, ahol már három tojás díszeleg – többnyire valamelyik szülő alatt.


A tojó és a hím lelkiismeretesen váltja egymást, és olyankor, illetve a néha esedékes fészekrendezgetéskor lehet elcsípni a tojásokat. A rétisas fészekalja általában 1-3 tojásból áll, és 38-40 nap alatt kelnek ki a fiókák. A kirepüléshez még 70-90 nap kell, de további 30-40 napig a szüleik közelében maradnak a fiatal madarak.

 


A rétisasállomány a század közepén a folyószabályozás következtében ritkult meg, és 15 pár alá csökkent. A természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően mára már több mint 200 költőpár él hazánkban, a populáció pedig növekszik. Bár a faj védelmét a természetvédelmi törvény is biztosítja, az illegális mérgezés és a szigeteletlen elektromos távvezetékek még mindig tizedelik az állományt. A rétisas egyébként is érzékeny a zavarásra, így a fészek több száz méteres körzete decembertől júliusig teljes háborítatlanságot igényel. A rétisas (Haliaeetus albicilla) természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Furcsa testvérpár lakik az apaji fészekben

Óriásira nőtt a rétisasfióka

Áznak-fáznak a madarak

Családi ebéd a sasfészekben


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...