MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.06.12. 13:32,   Szöveg: Pilisi Parkerdő Zrt. - Dabis Balázs Silvius,   Fotó: ÉS VIDEÓ: Dabis Balázs Silvius

Átadták az új kilátót Piliscsabán

A 447 méter magas Nagy-Kopasz tetején létesült különleges, egyedülálló építményt a népszerű, fából készült építő-logikai játék, a jenga alapján tervezték.

A 11,5 méter magas, főként vörösfenyőből összeállított kilátó Dévényi Antalról, a Bedő Albert-díjas erdészről kapta nevét. Az avató ünnepségen Habsburg Mihály főherceg, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Dr. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, valamint szövetségünk tiszteletbeli elnöke, Thuróczy Lajos mondott köszöntőt.  

 

 

Az átadó díszvendégei

 

A kilátóról
A jenga-torony padlószintje 11,5 m magasan van, a közel 17 m2 alapterületű kilátószintről szép kilátás nyílik a Budai-hegységre és a Pilisre. Megközelítőleg 270 fokos panorámára számíthattok. Az épület egy 4,2 x 4,2 m alapterületű hasáb, amely tömör, egymásra rakott fenyőgerendákból épül fel. A kilátóhoz 132 m3 gerendát használtak fel. Ezt az építészeti formát sokan ismerhetik a népszerű, fából készült építő-logikai játék, a Jenga alapján, de világszerte számos lakóépület, szálloda és turisztikai funkciójú objektum valósult meg ebben az egyszerű, letisztult, geometrikusan szabályos hasábokból és kockákból álló építészeti stílusban. A kilátó mellé a turisztikai fejlesztés keretében tűzrakóhely, padok és asztalok, valamint egy

információs tábla is készült.

A Dévényi Antal-kilátó tervezése és kivitelezése, műszaki ellenőrzése, a hozzá kapcsolódó tereprendezés, pihenőhely-kialakítás és útkarbantartás közel 40 millió forintos nettó összköltségvetésből valósult meg, amit a Pilisi Parkerdő Zrt. részben saját, részben pályázati forrásból finanszírozott.

 

 

 

játékosan szép a piliscsabai kilátó

 

Az avatón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta: „A beruházás beleillik a Parkerdő közelmúltbeli fejlesztéseinek sorába. Fontos, hogy ember és természet egymásra találjon, és sokan találkozzanak környezeti értékeinkkel, ezért 2013-tól kezdődően közel 7 milliárd forintból létesülnek erdei kiránduló- és pihenőhelyek, tanösvények, erdei kilátók.

 

Habsburg Mihály főherceg meghatottan beszélt a kilátó névadójáról, Dévényi Antalról, akihez személyes barátság fűzte. Az idős erdész még a világháború előtt került kapcsolatba a Habsburg családdal, a pilishegyvidéki uradalmaiknak alkalmazottjaként József főherceggel közösen számos vadászaton vett részt.

Dr. Tarnai Richárd örömét fejezte ki, hogy egyre több megújuló kilátó, turistaház épült, újult meg hazánkban. A kormánymegbízott maga is lelkes túrázó, fontosnak tartja, hogy mindenki számára hozzáférhető, elfogadható színvonalú, és elérhető árú szállások létesüljenek a jövőben. Beszédében kiemelte, hogy a kormányzatnak folytatnia kell a megkezdett utat, és a jövőben is támogatnia kell a természetjárással kapcsolatos infrastruktúra fejlesztését, hogy még több ember számára legyen vonzó ez az egészséges szabadidős tevékenység.

 

Thuróczy Lajos, az MTSZ tiszteletbeli elnöke a tőle megszokott jó kedéllyel és humorral köszönte meg az építőknek, tervezőknek és a kivitelezőknek az új kilátó létesítését.

 

Thuróczy Lajos rövid köszöntője a Dévényi Antal-kilátó átadásakor from Turistamagazin on Vimeo.

 

A szalag átvágását követően az ünnepségre érkezett közel száz fős tömeg birtokba vette a kilátót. A természetjárókon és a helyi lakosokon kívül több erdész is érkezett ezen a napon Piliscsabára, hogy közösen emlékezzenek meg a nagy elődről, Dévényi Antalról. Sokan leemelték otthonuk falát díszítő régi emlékeket, fényképeket, okleveleket, amelyek őt ábrázolták, vagy életútjával kapcsolatosak.

 

Jeles erdészről nevezték el az új kilátót Piliscsabán from Turistamagazin on Vimeo.

 

A Dévényi Antal-kilátó annyira új, hogy a felhasznált vörösfenyő gerendákból sok helyen még szivárog a gyanta, ezért nem árt figyelni ruházatunkra a kezdeti időszakban.

 

 
Különösen észak felé pazar a panoráma, az esztergomi bazilika is jól látszik

 

Dévényi Antal (1910-1994)
Dévényi Antal neve szakmai körökben mindörökre összeforrt a kopárfásítással. Magyarok és külföldiek ezrei tekintették meg vezetésével az ezerhektáros pilisvörösvári kopárokon kialakított híres fenyőállományt, amelyet ma a Pilisi Parkerdő Zrt. fokozatosan lombos erdővé alakít.

 

A piliscsabai kopárfásításban édesapja is részt vett, melyet 1927-28-ban, eleinte csemeteültetéssel kezdtek. A gyengébb területeken próbálták meg először a magvetést. A sikereket követően, 1930-31-ben már csak így erdősítettek. 1950-ben kezdődött a magvetéssel történő kopárfásítás bevezetése üzemi méretekben. Dévényi Antal 1955-től a Pilisi Állami Erdőgazdaság Piliscsabai Erdészetének, majd a jogutód Pilisi Parkerdőgazdaság Piliscsabai Erdészetének erdészetvezetője lett, s ebben a munkakörben dolgozott 1982-ig.

 

1957-ben az Országos Erdészeti Egyesület a kiemelkedő szakmai és egyesületi tevékenységért járó rangos Bedő Albert-díjjal tüntette ki az addigra 300 hektáron végzett kopárfásításért. Szakmai kuriózum volt a kopárfásítás, hiszen volt olyan esztendő, hogy az éves növekedési időszak alatt mindössze 116 mm csapadék esett. A kopárfásítás célja az volt, hogy termőképessé alakítsák a területeket a fenyő és az elegyfajok (pl. tölgy, cser és akác) segítségével. Dévényi Antal terve az volt, hogy 40-50 év múlva elég mély humuszos réteget alakít ki a fenyő ahhoz, hogy lombos fafajokat lehet ültetni a helyére. Ez az időszak napjainkra bekövetkezett, így mára az erdőgazdaság fokozatosan át tudja alakítani a fenyveseket a kopárosodás előtt itt állt, őshonos fajokból álló erdőállományokra.

 

Dévényi Antal egész pályafutását Piliscsabán, az erdők szolgálatában töltötte. 55 év alatt 9 igazgató alatt dolgozott, 117 műszaki és adminisztratív alkalmazottja volt. Vezetésével a Piliscsabai Erdészet 3180 ha erdőfelújítást és 1617 ha erdőtelepítést végzett.

 

1994. március 2-án temették el Piliscsabán, ahol utcát is neveztek el róla – hozzá és munkásságához méltóan az erdő szélén.

 

 
 

 

 

 Piliscsaba főtere és két templomtornya is jól látszik, de Klotildliget felé a fák takarják a kilátást

 

 

 

Lajos bácsi múltjáról mesél
Meglepő látvány az új kilátó
Ezen a jelzésen juthatsz el a toronyig
csodás szerkezet
Kilátás a Nagy Gete felé

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...