MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

2017.05.12. 13:22,   Szöveg: sokszinuvidek.hu/TM,   Fotó: kocser.hu

Kész mozi a kocséri gólyacsalád élete

Kocséron újra benépesült a gólyafészek. Kelepke és Kázmér idén négy fiókát nevel. A madárcsalád mindennapjait és a kisgólyák fejlődését a webkamera segítségével 24 órás élő adásban követheted nyomon. 

Fotó: kocser.hu

 

Ismét beindult az élet a Pest megyei Kocsér egyik általános iskolájának (üzemen kívüli) kéményén lévő bekamerázott fészekben. A településre több mint egy évtizede visszajáró gólyapár, Kelepke és Kázmér idén négy fiókával örvendeztette meg a madárbarátokat. A webkamerának köszönhetően nap mint nap belenézhetünk a gólyacsalád életébe, akár éjszaka is. Fészekigazítás, tojásrakás, tollászkodás, költés, fiókaetetés és –nevelés, mind a szemünk előtt történik. Ha elég kitartóak és szerencsések vagyunk, akkor július elején a fiatal gólyák első szárnypróbálgatásait is elcsíphetjük. Addig is izgulhatunk, hogy a fiókák egészségben felcseperedjenek.

 

Kukkants bele, hogy mi történik épp a gólyafészekben:

 

Fehér gólya (Ciconia ciconia)
Nagy termetű gázlómadár, testhossza 95–110 cm, szárnyfesztávolsága 180–218 cm. A kifejlett példány tollazata fekete-fehér, lába és csőre piros. A gólyapárok többsége elszórtan, egyesével fészkel. Nagyméretű gallyfészket épít, amibe általában 3-5 tojást rak a tojó. A fiókákat az egyik szülő a kezdeti időszakban állandóan védi az időjárás szélsőségeitől és a ragadozóktól. A fiatalok 8 hetes koruk után teszik meg az első repülésüket a fészek körül. Tápláléka változatos, férgekből, rovarokból, halakból, kétéltűekből, hüllőkből és más kisebb gerincesekből áll. A fehér gólya európai állománya néhány kivételtől eltekintve Afrikában telel. Az út alatt nagyon fontos tényező a táplálék forrása és az időjárás, ami befolyásolja az út időtartamát, a kiválasztott telelőhelyet és a pihenőhelyet. Magyarországra már február végén visszatér egy-egy példány, de nagyobb számban csak március közepétől kezdenek újra megjelenni.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Már a gólyalányok is úton vannak

Már hazafelé tart az első jeladós gólya

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
PROGRAMOK
2018. február
H K Sze Cs P Szo V
01020304
05060708091011
12131415161718
192021
22
232425
262728
program
korlátozás
A hónap fotója
2018. február
Györe László:
Deres rengeteg
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...