MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.04.25. 13:00,   Szöveg: mme.hu,   Fotó: 123RF.com, MME / Pellinger Attila, wikipedia

Megérkeztek az első sarlósfecskék

Egy újabb jó hír, ami a tavaszt hirdeti, de akár már a nyár kezdetét is jelentheti. Ismét visszatértek a sarlósfecskék első példányai. És reméljük, egyre többen hasítják majd a pasztellkék eget. 

Öröm látni, amikor végre újra a háztetők magasságában szelik a levegőt ezek a nagyszerű madarak. Jellegzetes sarló alakú szárnyáról, sivító hangjáról és gyors röptéről viszonylag könnyen felismerhető – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapja.

 

Fotó: 123RF.com

 

A sarlósfecskék (Apus apus) leggyakrabban az épületek tetőszerkezetének belső zugaiban költenek. Rejtett fészkeik helyére csak viselkedésükből következtethetünk. A közelben költenek, ha háztetők magasságában vijjogva köröznek. Ha látjuk őket az eresz alatt, egy résben, vagy nyíláson át eltűnni, biztosak lehetünk a költés helyében.

 

Fotó: MME / Pellinger Attila

 

A magasabb emeleti lakások lakói számára akár zavaró is lehet az egész napos hangos vijjogásuk, mégis örülhetünk, ha közelünkben élnek, hiszen elképesztő mennyiségű szúnyogot és repülő rovart fogyasztanak el. A fészkelés miatt sem kell aggódni, hiszen a sarlósfecskék a legtöbb madárhoz hasonlóan a fiókák ürülékét eltávolítják a fészek közeléből, így az nem fog felgyülemleni. A fészekanyag felhalmozódásától sem kell tartani, hiszen a fészek a levegőben elkapkodott néhány tollpihéből és állati szőrből készül, néha régi verébfészkeket használva alapul.

 

Fotó: wikipedia

 

Egész életüket a levegőben töltik, soha nem szállnak le a földre, nem üldögélnek ágakon, vezetékeken. Kizárólag a fészkelés idejére vannak kicsit a földhöz kötve. Még alvás, pihenés közben is repülnek. Európában mindössze egy rövid nyári időszak erejéig tartózkodnak. Télen pedig melegebb vidékek felé veszik az irányt, és Afrikába vonulnak. Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft egyedenként.

 

Fotó: 123RF.com

 

Ilyen, amikor a sarlósfecske hallattja a hangját:

 

Kapcsolódó cikkeink:

Bajban vannak a fecskék

Már 367 fajt ismer fel a madárhatározó app új verziója

Most kell tennünk a fecskékért
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...