MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.09.05. 10:20,   Szöveg: TM,   Fotó: Francz Ilona, Grafikák: Pecsics Tibor

Meglátogattuk a bakonyi Jurassic Parkot

A Bakonyban található egykori iharkúti bauxitbánya a kétezres évek elején tudománytörténeti jelentőségű lelőhely lett, ugyanis két egyetemista itt találta meg az első hazai dinoszaurusz csontokat. Azóta minden év júliusában őslénykutatók és önkéntes egyetemisták jelennek meg, hogy három héten át folytassák a feltárást. Meglátogattuk őket.
 

Ősi Attila még másodéves egyetemista volt, amikor 2000 áprilisában, egy barátjával sikerült ráakadnia az első hazai dinoszaurusz csontokra a Bakonyban. Az egykori iharkúti bauxitbányában azóta rendszeresek a kutatások, és az elmúlt 18 év alatt több ezer csont, csonttöredék, és számos részleges csontváz került elő.

 

Fotó: Francz Ilona

 

Itt Iharkúton, 85 millió évvel ezelőtt, a kréta időszakban, amikor ezek a dinók is éltek, párás, szubtrópusi klíma uralkodott, dús növényzettel. Valami olyasmit kell elképzelni, mint most Dél-Kínában vagy Thaiföldön. A terület annak a feltételezhetően fél-Magyarországnyi szigetnek volt a része, ami kiemelkedett a környező tengerből.

 

Grafikák: Pecsics Tibor

 

Iharkúton lehetőségünk volt belesni az őslénykutatók munkájába, megtudtuk, élt-e itt vajon Tyranossaurus Rex, és az is kiderült, hogy egy sok millió éves, megkövesedett ürülék is sok-sok információval szolgálhat.

 

További részletek a Turista Magazin szeptemberi számában!

 

A SZEPTEMBERI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK.


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...