MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.06.06. 14:51,   Szöveg: MTI,   Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely, Facebook/Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Megnyitotta kapuit az ópusztaszeri gyógynövényház

Régészeti kutatások tárták fel, milyen gyógynövényeket termesztettek a középkorban a szerzetesek Ópusztaszeren. Többek között ezekkel ismerkedhetsz meg a pünkösdvasárnap megnyílt foglalkoztató központban.

A középkori gyógynövénytermesztés és -feldolgozás hagyományait mutatják be az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark új gyógynövényházában és kertjében.

 

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely


Trogmayer Ottó vezetésével csaknem fél évszázada kezdődött el a szeri monostor romjainak feltárása. A mai Ópusztaszer területén az első templomot Szent István korában emelték, ezt többször átépítették, bővítették. A középkori magyar királyság egyik legfontosabb bencés monostora volt 1596-ig, amikor egy török támadás után a környező településsel együtt elpusztult.


A gyógynövényház a látogatók számára az eddiginél jobban kiemeli a monostor romjait, és a vendégeknek bemutatja az egykor itt folyó gazdálkodás fontos elemét. A 230 négyzetméteres foglalkoztató épületben helyet kap gyógynövény-feldolgozó és -szárító részleg, palántanevelde, valamint ökobolt is.

 

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely


A kétezer négyzetméteres, tízezer tőből álló gyógynövénykertben 65 féle növényfaj látható, olyanok, amelyeket a régészeti kutatások alapján egykor termesztettek itt a szerzetesek. A gyógynövények feldolgozásába bekapcsolódhatnak a látogatók, ismerkedhetnek az évszázadok során a bencések által összegyűjtött tudással, a különböző növényekhez kapcsolódó népi hagyományokkal.

 

Fotó: Facebook/Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark


A fejlesztés 157 millió forintos költségeiből mintegy 142 millió forintot a Norvég Alap támogatása fedezett. A programban az emlékpark partnere a Nibio (Norsk Intitutt for Biookonomi) biogazdálkodással és növénynemesítéssel foglalkozó norvég intézet volt, a kert és a gyógynövényház tervezéséhez segítséget nyújtott a Pannonhalmi Főapátság.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A Gyógynövény-völgy a kulisszák mögött

Bencés innovátorok levendulafelhőben

Nyit a gyógynövénykedvelők paradicsoma Zánkán

Gyógyító természet


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Eddig hozzáfűzött kommentek (1):
zoli1942 2017.06.15. 11:38
És arról lehet tudni milyen gyógynövényeket termesztenek ott esetleg? Ennek a cikknek a hatására rá vagyok most nagyon mozdulva a gyógynövényekre és szeretnék ellátogatni oda

https://munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/gyogyszerek-helyett-gyogyito-etelek-es-italok
Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...