MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.06.15. 14:23,   Szöveg: ddnpi.hu,   Fotó: DDNPI

Most már bármikor kirepülhet a megmérgezett sas fiókája

Még május elején találtak rá annak a hím rétisasnak a tetemére, amely családjával a Duna–Dráva Nemzeti Park területén található, bekamerázott fészek lakója volt. A magányos tojónak ezután nem volt könnyű dolga, a fióka azonban jól fejlődött, és most már készen áll az önálló életre.

A családért a webkamera nézői és a szakemberek is aggódtak. A tojót a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei civil segítséggel, a Paksi Atomerőmű Horgászegyesülettel karöltve segítették át a nehéz időszakon. A fióka táplálása kemény munka, és mivel jórészt a hím hordta a halból és vízimadarakból álló élelmet, a tojónak időre volt szüksége, hogy átvegye a családfenntartói szerepet.

 

Fotó: DDNPI


A rétisasfiókák kb. 10 hetes korukban hagyják el a fészket, így Egyetlenke (ahogyan a kommentelők nevezik) lassan elrepül, és akkor egy ideig üresen marad a fészek. A kirepült fiókák, amint az a sasoknál szokás, hónapokig a szülőkkel maradnak a fészek közelében. Ez idő alatt válnak a levegő uraivá, és megtanulják a vadászat és a halfogás csínját-bínját. Ősszel aztán – amikor az idős madarak elkezdik a fészket tatarozni, a területet védeni – odébbállnak, és bekóborolják az egész Kárpát-medencét. Ötéves korukig, az ivarérettség eléréséig, „csavargó” életet élnek.


A mérgezés óta még gyakoribb terepi ellenőrzések, bejárások során a nemzetipark-igazgatóság munkatársai egy új, idegen ivarérett hím sas jelenlétét igazolták a fészek környékén, így könnyen lehet, hogy ősszel párba áll a már jól ismert tojóval, és nem marad üresen a fészek a következő költési időszakban sem. Igaz, ez a hím többször is meglátogatta a fészket, és jó párszor ellopta az élelmet a fiókától, mégis remélhetőleg jó apává válik, és hasonló vehemenciával gondoskodik a következő generáció védelméről, etetéséről is – írja az igazgatóság a honlapján.

 

A „felnőtt” sasfióka sokat mászkál és rendezkedik a fészek közelében lévő ágakon, olyankor nem mindig látható, de még van esélyed elcsípni:

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Pocsolyába borulva találtak rá a webkamerás rétisas tetemére

Már biztos, hogy megmérgezték a webkamerás rétisast

 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Eddig hozzáfűzött kommentek (1):
otto19411 2017.06.11. 11:13
Szállj, szállj, repülj, légy az ég ura,
kísérjen csodálat, tisztelet az élet utadra....
Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...