MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.08.21. 15:30,   Szöveg: MTI,   Fotó: Wikipédia / Baerni, Wikipédia / mpiet, 123rf.hu

Összefogtak a hiúzokért

Még mindig nagy veszélyt jelentenek a hiúzokra az orvvadászok. A mostani projekt keretében három éven keresztül fogják figyelemmel kísérni a három nagy európai hiúzcsoport életét.

Cseh, német, osztrák, olasz, szlovén és horvát szakértők három éven keresztül fogják figyelemmel kísérni az Európában élő három nagyobb hiúzcsoport életét a 3Lynx projekt keretében. A tapasztalatok alapján később a szakértők stratégiai programot dolgoznak ki a veszélyeztetett állatfajnak számító hiúzok megmentésére.

 

Fotó: Wikipédia / Baerni


A három hiúzcsoport egyike a cseh-osztrák határon fekvő Sumavában és a cseh-német határon lévő Bajor-erdőben, a második az osztrák-olasz Alpokban, míg a harmadik a horvátországi Dinári-hegységben él. Ez utóbbiban a hiúzok a múlt század 80-as éveiben kihaltak, de újratelepítették őket. Sikerrel jártak, de a hiúzokat továbbra is nagyon veszélyeztetik elsősorban az orvvadászok. Hasonló a probléma a Sumava-hegységben és a Bajor-erdőben is.

 

Fotó: Wikipédia / Baerni  Fotó: Wikipédia / mpiet


„Jelenleg mintegy 60-80 hiúz él ezen a területen. Évente mintegy húszat megölnek az orvvadászok. Ez súlyos probléma, és gátolja a hiúzok számának természetes szaporodását” – mondta Tereza Mináriková, az ALKA Wildlife természetvédelmi szervezet képviselője.

 

Fotó: 123rf.hu


A nemzetközi összefogásra a hiúzok megmentése érdekében azért is szükség van, mert a ragadozók számára nincsenek államhatárok, és élelem keresése közben szabadon vándorolnak az egyik országból a másikba.
A projekt költségei 2,3 millió eurót (700 millió forint) tesznek ki, az összeg nagyobb részét az európai uniós alapokból fedezik. 

 

A HIÚZOK A REJTŐZKÖDÉS MESTEREI
A magyarországi hiúzokról viszonylag keveset hallunk, legutóbb például az váltott ki kisebb visszhangot, hogy az Aggteleki-karszton elsőként sikerült kameracsapdával levideózni egy példányt közelről. Utánajártunk, mit lehet tudni jelenleg a hazai viszonylatban mindössze néhány egyedet számláló ragadozófajról. >>
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Köszöni, jól van a zempléni hiúz

Hiúzok, a rejtőzködés mesterei
Ilyen találkozót ritkán láthatsz
Itt az első videó a karsztvidék hiúzáról

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...