MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.05.24. 11:02,   Szöveg: Gulyás Attila,   Fotó: Gulyás Attila

Próbaüzem a Nagyirtáspuszta–Márianosztra erdei vasúton

Május 21-től bárki utazhat a nyilvános próbajáratokon hazánk „legújabb” erdei vasútján. A Börzsönyt átszelő Nagybörzsöny–Szob-kisvasút utolsó hiányzó szakasza közel ötven év után született újjá.

 

Hazánk egyik legmeredekebb vasúti emelkedője a Bezina-patak völgyében felduzzasztott tó vízszintessége mellett válik jól láthatóvá

 

A Börzsöny erdeinek mélyén kanyargó keskeny nyomközű vasútvonal még az 1970-es években szakadt három részre, amkor az elhasználódott pálya miatt megszűnt a forgalom a középső, Nagyirtáspuszta és Márianosztra közötti szakaszon. A tőle északra és délre eső vonalak helyzete rövidebb, illetve hosszabb szünetek után a 2000-es évek végére stabilizálódott, Nagybörzsönyi, illetve Szobi Erdei Vasút néven. Egy európai uniós projektnek, illetve a tulajdonos Ipoly Erdő Zrt. beruházásának köszönhetően másfél éve kezdődött a legrégebben üzemen kívül helyezett szakasz teljes újjáépítése. A vasút változatos történetét az év elején magazinunk is bemutatta

 

 Pályarészlet a Nagy-Sas-hegy tövében

 

Az utóbbi fél évben sor került az új pálya műszaki átadására, Nagyirtáspusztán pedig vadonatúj állomás épült, amelyet az utolsó simítások után, néhány hét múlva adnak át. Közben megérkezett a Királyréti Erdei Vasút műhelyében épült első személykocsi is, amely az elmúlt napokban a nagybörzsönyi kisvasút C50 sorozatú mozdonyával vontatva járta próbaköreit az új pályán, a hétvégén pedig végre eljött az utasforgalmi próbaüzem ideje is.

 

 Átadásra várva: Nagyirtáspuszta állomás, az utolsó munkák helyszíne

 

A vonatok a vonal végleges átadásáig ideiglenes rend szerint közlekednek: Szobról indulva az eddigi, márianosztrai végállomáson kell átszállni az újjáépült vasúton közlekedő szerelvényre, majd a nagy-irtási Vízválasztó állomására érve újabb átszállással érhető el Nagybörzsöny. A vonatok jelenleg hétvégenként indulnak útnak, a legközelebbi üzemnap május 28–29. lesz. A menetrend várhatóan a hivatalos átadás után változik (az új, várótermet és illemhelyeket is tartalmazó állomásépület Nagyirtáspusztán szintén ekkorra készülhet el).

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Első napok a váli-völgy kisvasútján

Kerti kisvasúttal és kilátóval is gazdagodott Katalinpuszta

Elveszett erdei vasutak nyomában

Kisvasutak találkozása


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...