MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.11.30. 18:00,   Szöveg: ÉSZAKERDŐ Zrt./TM,   Fotó: ÉSZAKERDŐ Zrt; Gulyás Attila

Új kilátó a Kis-Milic csúcsán

A Zempléni-hegységben, a magyar–szlovák határ mentén, a Kis-Milic csúcsán új erdei kilátó épült, így mostantól ezt a tornyot is felvehetik bakancslistájukra a természetjárók.

Az Országos Kéktúra nyomvonaláról egy rövid kitérővel – a Nagy-Milic felől Füzér felé, a kéktúra leágazása után a zöld sávon maradva kb. 150 méterre – könnyedén elérhetjük a 880 méter magas kis-milici csúcson emelt új Károlyi-kilátót.

 

Fotó: Gulyás Attila Fotó: Északerdő Zrt.


A 16,8 méter magas, tájba illeszkedő torony tartószerkezete rétegelt fenyőből készült, a járófelületet pedig tölgyfa borítja. A négyszögletes, háromszintű építmény legmagasabb járószintje 11 méteres magasságban van, ahonnan tiszta időben lenyűgöző panoráma nyílik a Hegyközre, a Zempléni-hegység északi részére egészen Sátoraljaújhelyig. És a füzéri vár látványa sem utolsó innen.

Az építtető ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai úgy határoztak, hogy a Kis-Milic kilátóját a nagykárolyi Károlyi család előtt tisztelegve Károlyi-kilátónak nevezik el. A család ugyanis évszázadokon át gondos birtokosa volt a környező erdőknek, mezőknek, településeknek.

 


Kapcsolódó cikkeink:

5 hazai kilátó pazar panorámával - 1. rész

Kilátók, ahová bármikor bárhová megéri felmenni - 2. rész


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...