MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.12.06. 13:49,   Szöveg: Pilisi Parkerdő Zrt.,   Fotó: parkerdo.hu

Új turistajelzések virítanak a Pilisben

Ősszel új jelzéseket festettek fel a Pilisben, így turistaúton is megközelíthetővé vált a pilisszántói Kőfülke, Esztergom-Barátkút térségében pedig könnyebben érik el a menetrend szerinti buszjáratokat a természetjárók.

A hozzávetőlegesen 1000 kilométernyi tursitaút-hálózat tovább bővült a Pilisi Parkerdő területén. A helyi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésének eredményeképpen a jelzéseket a Piliscsabai Természetjáró Egyesület önkéntesei festették fel a pilisszántói Kőfülkéhez vezető utakon.

 

Fotó: Németh Imre


A barlang 1982 óta fokozottan védett régészeti és őslénytani jelentősége miatt. Egyetlen nagy teremből áll, amely körülbelül 9 méter hosszú, gazdag jégkorszaki őslénytani leletanyag, valamint a jégkorszaki ember tűzhelye és eszközei kerültek innen elő. A térség barlangjaiban feltárt kőkorszaki kőeszközkészítő ipar külön nevet is kapott: „pilisszántói kultúrának” nevezték el a szakemberek. Idén ősztől Pilisszántó felől a piros barlang jelzésen, míg a Pilis-tető felől a zöld barlang jelzésen közelíthető meg ez a jelentős természeti emlék.

 

Fotó: parkerdo.hu


A sárga kereszt turistaút szintén új szakasszal bővült, a munkálatokat a Lokomotív Turista Egyesület végezte el. A 2 kilométeres szakasz az Esztergomból Pilisszentlélekre tartó sárga sáv jelzésű turistautat köti össze a Pilisszentlélek-Hármashíd nevű megállóhellyel. Az Esztergom-Dobogókői út mellett található buszmegállóból menetrend szerinti buszjárattal eljuthatunk Esztergomba, Pilisszentlélekre, illetve Dobogókőre. A munkálatok keretében a sárga kereszt jelzésű turistaút Barát-kút és Enyedi halála közötti, közel 1,5 km hosszú szakaszának jelzései is megújultak. Az új és felújított szakaszoknak köszönhetően a túrázok a Maróti-hegyek gerincén futó zöld sáv jelzésű turistaútról elérhetik a környékbeli buszjáratokat.

 

Fotó: parkerdo.hu

 

Kapcsolódó cikkeink:

Interaktív lett a százéves tanösvény

Invazív lágyszárúakra vadásznak a Pilisben

Elindult a hűvösvölgyi Nagyrét átalakítása

A Pilisben ellenőrzik a tilosban tekerő bringásokat


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...