Ez történt

Szerző:
2015. november 2.

185 éve született id. Divald Károly

1830. november 2-án született Selmecbányán id. Divald Károly gyógyszerész, vegyész, fényképész, a Magas-Tátra és környékének egyik legelső fotográfusa.

Az egri líceumban kezdte középiskolai tanulmányait, amelyeket 1848-ban néhány hónapos katonai szolgálat után, szülővárosában fejezett be. A bécsi egyetemen szerzett gyógyszerészi és vegyészi oklevelével Eperjesen kezdett dolgozni, ahol családot alapított. Később Bártfára költözött, patikát bérelt, majd vegyészeti ismereteit kamatoztatva a fényképészettel kezdett foglalkozni. Eperjesre való visszatérése után is fenntartotta Bártfafürdőn és Tátrafüreden működő műtermeit.

 

 

Szenvedélyesen fotózta a természet szépségeit és lakóhelyeinek látnivalót. A Tátra minden völgyét és csúcsát megörökítette felvételein, a legszebbekből albumokat is készített. Egy különösen díszeset a Magyarországi Kárpátegyesület is rendelt tőle, amellyel a császárt ajándékozták meg. Tíz gyermeke közül Adolf, Károly és Lajos apjuk képanyagával indulva neves képeslapkiadók lettek, Kornél pedig híres művészettörténészként saját fotóival illusztrálta megjelent könyveit.

 

Szöveg és kép: Kunos Gábor

 

Megjelent a Turista Magazin 2015 novemberi számában.

100 éve halt meg Hangay Oktáv

100 éve halt meg Hangay Oktáv

2016.03.11.

1919. március 11-én halt meg Kolozsvárott Hangay Oktáv, a kolozsvári Kereskedelmi Akadémia tanára, kiváló turista szakíró és szervező, az Erdélyi Kárpát Egyesület választmányi tagja, az erdélyi diákturistaság intézményének bevezetője.

→ Tovább

15 éve halt meg Daday János

2016.03.10.

2001. március 10-én halt meg Nagyváradon Daday János finommechanikai kutatómérnök, turista történész és gyűjtő, a bihari turistaság történetének és Czárán Gyula emlékének megörökítője.

→ Tovább
185 éve született id. Tirts Rezső

185 éve született id. Tirts Rezső

2016.02.27.

1831. február 27-én született Szepesváralján id. Tirts Rezső, 1848-as honvédtiszt, a Selmeci Népbank igazgatója, Selmecbánya turistaéletének fő vezetője, a Magyar Turista Egyesület tiszteletbeli tagja.

→ Tovább