Túracipellő

Gyerekekkel a szabadban

2016. október 27.

A Remete-szurdok kincsei gyerekszemmel

A Remete-szurdok hibátlan választás kezdő túrázó gyerekek számára, különösen tavasszal, vagy amikor sok víz van a patakban.

A helyszín azért ideális, mert a kirándulás rövid, az ösvény sehol sem meredek, és a patak, valamint a közvetlenül felette nyíló Remete-barlang kifejezetten izgalmas látnivaló. Másrészt a máriaremetei kegytemplom parkjában hatalmas, árnyas játszótér várja a fáradt vándorokat.

 


Na, persze a jól felszerelt játszótér arra sem rossz, hogy ott várjuk meg a baráti családok megérkezését. Alapszabály, hogy ha tehetjük, mindig vigyünk egy vagy több kispajtást, baráti családot magunkkal, mert a gyerekek csapatban sokkal, de sokkal jobban gyalogolnak. Parkolni a templomkert körül lehet, és ha a tömegközlekedést választjuk, a 157-es vagy 257-es buszról is itt kell leszállni. A parkot elhagyva, vagy a K jelzést követve, vagy az utcákon rövidítve, pár száz méter alatt érjük el a Remete-szurdok bejáratát. Útközben érintjük a budapesti fő alappontot, bár kilátás nélkül nehéz elmagyarázni a geodézia lényegét egy gyerkőcnek, úgyhogy ezt most kihagytuk.

 


A szurdokban kellemes ösvény vezet végig (K jelzés) a patak felett pár méterrel, s ha valóban az első bakancsos lépteknek vagyunk tanúi, érdemes ugyanezen az úton vissza is jönni, mert a K körút jelzés hosszabb és kevésbé látványos, a patakból meg sosem elég.

 


Ami a túrát igazán izgalmassá teszi a gyerekeknek, az ugyanis a patak, amiből amúgy sem találunk sokat a mészkőből felépülő Budai-hegységben. Ha gumicsizmát viszünk, a vízállás függvényében óvatosan bele lehet gázolni a patakba, s ezt minden gyerek nagyon élvezi. Lehet kavicsot gyűjteni, faleveleket úsztatni, vagy csak rácsodálkozni a vízre, de ami még érdekesebb, az a patakvers. Ez egy gyakori erdei iskolai feladat, mi legalábbis onnan ismerjük, és jól működik kisebb gyerekekkel is. A lényeg, hogy hallgassuk a patak csobogását, és költsünk halandzsa szavakkal egy verset, éneket. Amúgy bármikor játszható, ha csak a lombok susognak, akkor is. Egy másik kedves, bárhol játszható játékunk a hangyaváros-építés falevelekből, gallyakból, kavicsokból, ezt ráadásul még a kisebbek is nagyon élvezik.

 


A Remete-szurdok egy körülbelül másfél kilométer hosszú szoros (a kirándulás tehát összesen nagyjából 3-3,5 km), és 20 kisebb-nagyobb barlang található benne. Az útról egyedül a Remete-barlang látható, a patak túloldalán, egy hatalmas sziklafalban (de tábla is jelzi), ide érdemes is felkapaszkodni a patakon átkelve. Remek alkalom egy kis zseblámpázásra, másrészt mivel a névadó remeték még a 18. században is laktak itt, egy kis mesére vagy egyszerűen annak míves elmagyarázására, hogy ki is a remete és miért is élt egy barlangban.

 

 

Mi innen fordultunk vissza, és folytattuk a magyarázatokat és a legendák mesélését, ugyanis a szintén itt található Remetei-Felső-barlangban a szakirodalom szerint egy régész kőkorszaki eszközök helyett bronzkori arany ékszert, tehát egy igazi kincset talált egyszer, a Felszakadt-barlangban pedig egy Árpád kori pénzhamisító műhelyt tártak fel a szakemberek. Mindkét történetet imádták a gyerekek, de a mesék jó szolgálatot tettek a visszafelé fel-fel támadó nyűgösség megfékezésére is, ami persze rögtön elmúlt, ahogy meglátták a játszóteret. A szurdokban vezető turistaút nagyobb kerekű babakocsival is járható, azonban szaladgáló gyermekünket tartsuk szemmel, a hegyikerékpárosok is kedvelik a környéket.

 

Szöveg és képek: Szigeti Ferenc

A varázslatos cserszömörce nyomában

A varázslatos cserszömörce nyomában

2021.10.11.

A természet rengeteg csodás jelensége közül minden évszakban van pár, amely nemcsak fotósok és természetjárók, de a természetbe ritkábban kirándulók ezreit is képes megmozgatni. A tiszavirágrajzás, a szentjánosbogár-rajzás, a daruhúzás és vadlúdsokadalom mellett a cserszömörce őszi lombszíneződésének mindenképpen ott lenne a helye a „sztárok” között.

→ Tovább
A legjobb erdei móka: land art

A legjobb erdei móka: land art

2021.10.06.

Persze a land art egy komoly dolog, és üzenete, valamint a művek halandósága miatt általam nagyon is respektált művészeti ág, de az erdőben örökké „kincseket”, azaz faleveleket, ágakat, terméseket gyűjtögető gyerekek bármikor kaphatók egy kis alkotásra ezekkel a „kincsekkel”. Ráadásul korántsem csak a gyerekek élvezik a mókát! Miért ne szólhatna hát erről egy szép őszi kirándulás?

→ Tovább
Meghódítottuk a gyerekekkel a Szlovák Paradicsomot

Meghódítottuk a gyerekekkel a Szlovák Paradicsomot

2021.09.03.

Én úgy nőttem fel, hogy a Szlovák Paradicsom minden természetjáró álma, gyerekkoromban mégsem jutottam el e különleges helyre. Bár felnőttként és a Kárpátok szerelmeseként jártam ott kétszer is, most egy barátomnak jutott eszébe, hogy mutassuk meg a gyerekeknek, elég nagyok és tapasztaltak hozzá.

→ Tovább