Kéktúra blog

Barangolás a legendás kék jelzésen

Szerző:
2016. május 2.

A Szajki-tavak

A Kádár-korszakban élte fénykorát, de ma is gyönyörű a gátakkal felduzzasztott mesterséges tavak sorozata. Van belőle strandolós, horgászkodós és vízimadarakkal teli mocsaras változat is. Egy nap a Szajki-tavaknál.

Az előző napi 35 kilométeres túra után, 2 vízhólyaggal a lábamon jól esett egy pihenőnap a Szajki-tavaknál. Érdemes a nyári szünetben jönni, ekkor több büfé, étterem is nyitva van. Az alsó végen van a „központ”, itt van vendéglátás (nyáron), az erdészet vadászháza és egy kis kemping is. Az itteni tóban lehet fürdeni is egyet, a felette levő tavak pedig a horgászokéi. Szállás ügyében érdemes megnézni a www.szajkitavak.hu oldalt is.

 

 

Szajki-tavak
"A Szajki-tavak kialakítását 1912-ben határozták el gróf Endrődy Sándor és Zierer Antal környékbeli birtokosok. Engedélyt végül 1931-ben kaptak Vas Vármegyétől, így kialakulásának dátumát is ez az év jelöli. A szükséges vizet a Csörgető ér felduzzasztásából nyerték, a tavakat gátakkal választották el egymástól. A 11 tó nyugati oldala Zierer Antal, míg keleti oldala gróf Endrődy Sándor tulajdonába tartozott. A Szajki-tavak melletti erdőkben a mai napig megtalálhatóak a korabeli időkben gondosan telepített erdők egyes fái. A Szajki-tavak számozása Hosszúpereszteg irányából kezdődik, egytől egészen tizenegyig. 1967-ben a középső (hatos számú) tó keleti oldalán került kialakításra a jelenleg is üzemelő strand tó. A mára hatalmassá nőtt, árnyékot adó lombkoronával rendelkező fák közül több is sok évtizedes szemlélője a környék fejlődésének. Ebben az évben kezdődött a hatos számú tó keleti partja közelében az üdülőtelkek parcellázása. A legelső építkezések már ebben az évben el is kezdődtek. Ezek a házak a strand bejáratától az egyes számú tó irányában az első utca északi oldalának elején találhatóak meg. A mai időkben a kettes-hármas-négyes-ötös számú tavak horgásztóként üzemelnek, a hatos számú a strand tó, míg a többi tó többségében halakat tenyésztenek." (forrás: szajkitavak.hu)
 


Én a Halastó Apartmanban szálltam meg. Itt van két kis apartmanrész, összesen négy szobával. A fürdőszoba zuhanyzót, mosdót és vécét tartalmaz, a felszerelt konyhához étkezőasztal is tartozik. A tévé jó nagy képernyős, de az adás szakadozik. A szobák inkább csak hálófülkék, 2-2 ággyal. A berendezés korrekt, tisztaság van, néhány éjszakára kulturáltan meg lehet szállni. Az épület mögött egy kis kert is van, ki lehet ülni sörözni, egymás hátán szúnyogokat csapkodni. További szálláslehetőségek itt.

 

 

A szombathelyi erdészet 1968-ban létesített itt egy parkerdőt, erre ma már csak néhány pad emlékezteti a látogatót. Megcsinálták, aztán sorsára hagyták. Igaz, ma már jóval kisebb élet van itt, mint a hetvenes-nyolcvanas években volt, ez a boltok nyitvatartásán is látszik. Ugyanakkor olyanok is vannak, akik a nyaralóba kiköltöztek egész évre, így néhány állandó lakó is van. Napközben szépen sütött a nap, de a folyamatosan cserélődő víz így sem melegedett fel nagyon.

 

Ebben a tóban lehet fürdeni, a tábla itt nem a fürdést, hanem a horgászást tiltja. A kép jobb oldalán látható füves part a strand területe, a kép a tó aljánál levő gátról készült. Itt át is lehet sétálni, ha körbe akarjuk járni a tavakat. A túlparton még volt néhány sátor, aztán egy kicsit az erdőn kell átvágni, amíg elérjük az első horgászkuckókat és az ezekhez csatlakozó ösvényeket. Onnan már sima ügy körbesétálni.

 

Egyes stégek már egész patinásak, mohával borítottak, másokat nemrég építettek újjá.Ez a kép már az egyik horgásztó gátjáról készült. Szépen sorakoznak egymás után a stégek, rajtuk kisebb-nagyobb esőbeállókkal, tetőkkel.

 
Este visszamentem még a strand gátjára, tévézés helyett a naplementét bámulni. Szép volt, és szúnyogból sem volt túl sok, azt is megúsztam. Másnap reggel már indultam is tovább, a strand alatti, mára már részben elmocsarasodott tavat a következő posztban mutatom meg.

Képek és szöveg: Papp Géza - kektura.blog.hu

 

 

Őriszentpétertől Velemérig

Őriszentpétertől Velemérig

2022.05.04.

Nem kényelmes az út Budapestről Őriszentpéterig, de a látványosságok miatt bőven megéri. A Kéktúra blog folytatódik a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra egyik őrségi szakaszával.

→ Tovább
Füzértől Hollóházáig

Füzértől Hollóházáig

2021.06.07.

A Kéktúra legutolsó szakaszán a leginkább rekonstruált vártól egy egészen különleges templomig vezet az országhatár mentén is haladó út, egy szuper kilátós hegyet is közbeiktatva.

→ Tovább
Kishutától Füzérig

Kishutától Füzérig

2021.05.06.

Az egykor üveghuta köré kiépült kis faluból indulva, a hajdani kisvasút vonalán haladva vezet az út a szinte teljesen visszaépített füzéri várig.

→ Tovább