Csatangolásaim

Az ausztriai Grand Canyonban

2014.09.25.

Az Ötschergräben-szurdok, vagy ahogyan még emlegetni szokták, Ausztria Grand Canyonja egy hosszan elnyúló szurdokvölgy szép zuhatagokkal, hihetetlen sziklaformákkal. Ennek egy részét barangoltuk be egy szeptemberi túránkon.

Szeptember közepén egy ausztriai kiránduláson vettünk részt egyesületünk jóvoltából. Körülbelül 50-en vágtunk neki a hosszú buszútnak. Elsődleges célpontunk az Ötschergräben-szurdok volt, de mivel nagyon esős időt jósoltak, B tervként egy mariazelli és környéki séta is a programba került. Végül a bátrabbak nekivágtak a szurdoknak, és csak a csapat kisebbik része választotta a mariazelli barangolást. Zsuzsival a csapat nagyobbik részével tartottunk.

 

p9130305.jpg

 

Első lépéseink a szurdokban

 

Miután Mariazellben otthagytuk a többieket, busszal továbbutaztunk a városkától néhány kilométerre található Wienerbruckba, hogy onnan kezdjük meg a szurdok meghódítását. Rövid sétát követően máris az első nagyobb vízeséshez, a Lassingfallhoz értünk. Néhány száz méteren keresztül bolyongtunk a zuhatag környékén, így több irányból is megcsodálhattuk.

 

p9130377.jpg

 

Lassingfall

 

Tovább ballagva a vízeséstől egy a patak működtette vízerőműnél tartottunk egy kis pihenőt, hogy mindenkit bevárjunk és együtt haladjunk tovább. Egy rövidke szakaszon csendesebben csordogált a víz, néhány partmenti fotó is készült. Később újra vadabb vízfolyás mellett haladtunk égig érő kopár - helyenként fenyőkkel, mohatelepekkel díszített - sziklafalak között. Az egyik ilyen sziklafalon volt szerencsénk megpillantani egy zergét is, aki békésen figyelte a vonulásunkat.

 

p9130454.jpg

 

A zergénk

 

Az állattal való találkozás után megérkeztünk az Ötscherhias menedékházhoz, ahol egy időre letelepedtünk. Kis pihenés és kajálás után tettünk egy kitérőt a Mirafall nevű zuhataghoz. A nagyjából 20 perces sétát az előzőekhez hasonló terepen tettük meg. A vízesést már messziről láthattuk, ám amikor az aljához értünk, a szavunk is elállt. A nagyjából 80 méter magasról lezúduló víztömeg hihetetlenül szép látványt nyújtott. A keletkező vízpermet miatt nem maradtunk sokáig.

 

p9130492.jpg

 

Mirafall

 

Visszasétáltunk a menedékházhoz, majd magunk mögött hagytuk a szurdokot és Mitterbach felé vettük az irányt. Egy szakaszon a mesterségesen felduzzasztott Erlaufstausee partján ballagtunk, s időnkbe még egy kis eltévedés is belefért.

 

p9130538.jpg

 

A hosszan elnyúló Erlaufstausee

 

 

Nagyjából 6 óra elteltével érkeztünk meg a célba, ahol a buszunk várt bennünket. Visszatértünk Mariazellbe, itt felvettük a többieket, és rövid élménybeszámolók után elindultunk hazafelé.

Mivel többször eleredt az eső napközben, bővizű zuhatagokat láthattunk. Néhol kicsit vizesek voltak a sziklák és a pallók, melyeken közlekedtünk, de óvatosak voltunk, így nem történt semmi baj. Nagyon örültünk, hogy e program mellett döntöttünk: Mariazell és környéke is nagyon szép, de eme szurdok valamelyest látványosabb szerintem.

 

A Kalandorok video blog is az elmúlt hetekben forgatott ezen a vidéken, érdemes megnézni mozgóképes élménybeszámolójukat:
 

<object width="680" height="383"><param name="movie" value="//www.youtube-nocookie.com/v/Pg-mOEbBJfc?hl=hu_HU&version=3"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube-nocookie.com/v/Pg-mOEbBJfc?hl=hu_HU&version=3" type="application/x-shockwave-flash" width="680" height="383" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

 

További történetek olvashatóak a blogunkon.

Időutazás a Balaton-felvidéken

Időutazás a Balaton-felvidéken

2015.01.06.

Viszonylag hosszabb kihagyás után húztuk fel újra a túrabakancsot és a Balaton-felvidékre látogattunk egy igazi téli, havas túrára. A jósolt időjárás miatt nem volt biztos a részvételünk, de végül az indulás mellett döntöttünk. Jó ötletnek bizonyult!

→ Tovább
Kőszeg és Írott-kő között a Kéken

Kőszeg és Írott-kő között a Kéken

2014.09.06.

Augusztus végén a Kőszegi-hegységbe látogattunk, hogy a Kék ottani szakaszát is bejárjuk. Bár a több napos rendezvényünk nem indult zökkenőmentesen, végül egy szép túra lett belőle.

→ Tovább
Miben segíthetünk?