Kéktúra blog

Barangolás a legendás kék jelzésen

Szöveg és fotó:
2020. március 16.

Bélapátfalvától Bánkútig

A Bél-kő hatalmas sziklatömbjétől a Cserepes-kői-barlang nomád szállásán át több sziklaszirt kilátópontjáig számos látnivalót kínál ez a szakasz – az OKT egyik legszebb része.

Bélapátfalván a Villa Tópartban szálltunk meg – vasárnapra túratársam is akadt. Korán reggel nekiindultunk. A szomszédos halas étterem bejáratánál is van egy kéktúrabélyegző, ha valaki a cementgyári vasútállomásnál kihagyta.

Először a kempingezők által előszeretettel használt mezők mellett vitt az aszfaltút. Az utolsó sátorhelyek után jobbra kitérve a csalános, gazos ösvényre, csak pár lépés a Lóczy-forrás, itt töltsd meg a vizes palackot!

Az aszfaltutat földút váltotta, és egyre inkább emelkedtünk. A katonasíroknál tartottunk egy rövid pihenőt, mert innen – a kék-piros-sárga közös szakaszán – még további kaptató jött. A piros jelzés kiágazása után is emelkedett az út. A sárga és a zöld jelzés elérésekor pár lépést tettünk a sárgán, hogy van-e esetleg kilátás, de a fiatalabb növényzet már teljesen felnőtt, nem találtunk kilátópontot az első száz méteren.

Ezután folytattuk a Jubileumi körtúra-szakaszt, körbekerülve az Ördög-hegy 873 méteres csúcsát. A túloldalon már sziklásabb részek jöttek. A nagy mészkősziklák, köves utak végigkísérték az egész napot. Ezután a kék háromszög hívott balra, de érdemesebb máshol felmenni az Ördög-kő felé. Jobb az Őr-kő-házat elhagyva, egy padnál kitérni a kék háromszögre, ott, ahol a piros jelzés is felér. Fent óvatosan kell lépkedni az „ördögszántás” kövei között, de megéri a pár száz méter kitérőt, mert nagyon szép a sziklafal és a kilátás is.

Innen sziklás-köves ösvény visz tovább a csodaszép, sűrű erdőben a következő kilátóponthoz, a Pes-kő-kapuhoz. Egy fél kilométer után a zöld négyzet jelzés csatlakozott be. Itt figyelni kell, mert ahol újra szétágazik, ott nem a kéken kell maradni, hanem a zöld négyzeten kell felmenni. Lentről már látszik is a Cserepes-kői barlang, amiben egy nomád szálláshelyet is kialakítottak.

Ezután egy mészkősziklás hegyoldalban ereszkedtünk le. A fák közül rövid időre kiérve, a hegyoldalban nyílt szép kilátás. Ezután elértük a zöld jelzést. Az Őserdő szélén, kerítés mellett folytatódott az út le, majd fel. A zöld jelzés elhagyása után nem sokkal fel is értünk a csodás, széles panorámát kínáló Tar-kőhöz.

Ez volt az utolsó magasabb hegycsúcs, pont a napon, innen a kékre visszatérve lassan ereszkedni kezdett az út a Büszkés-hegy oldalában. A zöld háromszögre már nem tértünk ki a Három-kő-aljához, mondván, a Tar-kő kicsivel arrébbról hasonló kilátást kínál. Innen egymást követik a mezők, rétek. Ezek érdekessége, hogy középen besüllyednek, ugyanis víznyelőként működnek – ezt hívják töbörnek. Először a Keskeny-rétre értünk le. És végül a Zsidó-rét kövekezett, és még azután is több töbör.

A térképen fehérrel jelzett, felszakadozott aszfaltozású útra értünk le, erről csak egy rövid szakaszra tér le a jelzés, de aztán ugyanide vissza is tér. Az aszfaltutat balra elhagyva földútra tértünk át, majd arról jobbra egy ösvényre. Így jutottunk el egy fához, amit a katolikusok vettek birtokba. Ez a Faktor-réti Madonna.

Itt már rengeteg jelzés futott össze, jelezve, hogy Bánkút térségébe értünk. A Faktor-réten átsétálva, a túloldalon hamarosan fel is értünk a Fehér Sas panzió épületéhez.

Innen még 200 méter séta a bánkúti síház, ott van a bélyegző kihelyezve. Itt megszakítottuk a túrázást, Mályinka felé a következő szombaton indulunk. Szép kilátásokkal, sziklás hegyek megmászásával lettünk gazdagabbak.

A cikk Papp Géza blogján is olvasható.

Az előző részt ide kattintva találod.


Őriszentpétertől Velemérig

Őriszentpétertől Velemérig

2022.05.04.

Nem kényelmes az út Budapestről Őriszentpéterig, de a látványosságok miatt bőven megéri. A Kéktúra blog folytatódik a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra egyik őrségi szakaszával.

→ Tovább
Füzértől Hollóházáig

Füzértől Hollóházáig

2021.06.07.

A Kéktúra legutolsó szakaszán a leginkább rekonstruált vártól egy egészen különleges templomig vezet az országhatár mentén is haladó út, egy szuper kilátós hegyet is közbeiktatva.

→ Tovább
Kishutától Füzérig

Kishutától Füzérig

2021.05.06.

Az egykor üveghuta köré kiépült kis faluból indulva, a hajdani kisvasút vonalán haladva vezet az út a szinte teljesen visszaépített füzéri várig.

→ Tovább