A kövek mesélnek

Geológiai barangolás Magyarország lankái között.

Egerszalók, a „magyar Pamukkale”

Veres Zsolt 2019.02.08.

A képeket látva azt hihetnénk, hogy valóban a híres törökországi Pamukkaléban járunk. A fotók viszont nem ott, hanem a Heves megyei Egerszalók mellett készültek. 

1961-ben a község mellett a geológusok olaj és gáz után kutattak, amikor is a szénhidrogének helyett a 405-410 méter közötti vízadóból 65 °C-os termálvizet kezdett termelni a kút. A kutat később lezárták, viszont a hibás kútfejszerelvény és egyéb emberi „mulasztások” miatt a kút „ereszteni” kezdett.

 

Fotó: Veres Zsolt
Fotó: Veres Zsolt

 

A felszínre új, kisebb nyomású és hőmérsékletű körülmények közé érkező termálvízből fokozatosan elkezdődött az addig oldott meszes anyag kicsapódása. Az oldott kalcium-karbonát kiválása miatt egy különleges formájú és fehér színű mésztufából álló domb születése kezdődött el, amelynek képződése még napjainkban is tart (kb. 1200 m2). A mélyben egy eocén korú meszes összletből oldja ki a forró víz a karbonátot, és hozza magával a felszín felé, napjainkban 2350 liter/perces vízhozammal. Egy érdekes adat, hogy izotópos vizsgálatok alapján megállapították, hogy a mélyből feltörő víz 18 000-20 000 éves, azaz ennyi ideje cirkulál a mélyben, ennyi idővel ezelőtt esett le csapadékként, és szivárgott le a földkéreg különböző mélységű zónáiba.

 

Fotó: Veres Zsolt
Fotó: Veres Zsolt

 

1987-ben egy második kutat is fúrtak még (426 méterről 68 °C-os termálvíz), amelyre a másik kúttal együtt egy kis fürdőtelep épült ki. A gyógyvíz közepes oldottanyag-tartalmú, kalcium-nátrium-hidrogénkarbonátos jellegű kemény, fluoridos, kénes termálvíz. A víz 30 nyomelemet tartalmaz: 12 biológiailag nélkülözhetetlen, 7 általánosan kedvező hatású és 11 ismeretlen hatású. A romantikus kis hangulatú fürdőtelep helyére kb. 10 évvel ezelőtt egy behemót wellness-szálloda épült, amely teljesen felülírta a terület eredeti állapotát.

 

Fotó: Veres Zsolt
Fotó: Veres Zsolt

 

A fentiekből is láthatjuk, hogy az egerszalóki, napjainkban már védett „sódomb” nem létezne, ha nem kutattak volna a szakemberek annak idején nyersanyag után Egerszalók mellett. Ezek alapján viszont kijelenthetjük, hogy a „magyar Pamukkale” valóban idézőjeles elnevezés, hisz a törökországi megfelelője természetes földtani képződmény.

 

Fotó és szöveg: Veres Zsolt

 

Forrás: akovekmeselnek.hu

 

 

Kapcsolódó cikkeink:
Napóleon kalapja a Visegrádi-hegységben van?
A biatorbágyi Nyakas-kő titkai
Beszédes sziklatornyok a Pilisben
Geokéktúra a Zempléni-hegységben