Túracipellő

Gyerekekkel a szabadban

2020. április 22.

​Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! - 1. rész: gumis ugrálós játék

A természetben való mozgás öröme egyre jobban hiányzik, miközben a gyerekeket lekötni még egy kertben sem mindig egyszerű! Új cikksorozatunkban olyan – alapvetően - mozgásos játékokat mutatunk be, amelyet családi keretek között a kertben, erkélyen, de akár otthon is lehet játszani, egyszerűek és nagyszerűek, lekötik a gyerekeket és meg is mozgatják őket. Igyekszünk egyúttal a népi játékhagyományt is feleleveníteni! A sorozat elindításával egyben arra kérjük olvasóinkat, hogy osszák meg tudásukat a Facebook-on, hadd tanuljunk mi is új játékokat!

Az első játékot tényleg bárhol lehet játszani, pofon egyszerű, mégis tartósan leköti a gyerekeket, bár talán inkább a lányokat érdekli (ovisoknak, kisiskolásoknak ajánlott). Biztos nagyon sok mai szülő emlékszik, hogy az iskolaudvaron gyakran játszottak a gyerekek gumizósat, azaz gumis ugrálós játékot. Két gyerek állt egymással szemben, lábuk köré egy gumi volt tekerve, a harmadik pedig különleges mozdulatsort, ugróiskolát hajtott végre össze-vissza ugrálva a gumi két szála között. A fiúk persze inkább fociztak, vagy tengóztak, miközben irigykedve nézték a lányokat, mert ez azért fiú szemmel nézve is menő játék volt, különösen, hogy sok mondóka is kapcsolódott hozzá. Pont ezért sokszor be is álltak!

A játékhoz semmi másra nincs szükség, mint egy kb. 3 méteres gumira, amelyet rövidáruboltban vagy textilboltban lehet kapni (sőt, direkt erre a célra készült gumikötél is beszerezhető). Ráadásul székek segítségével egyedül is lehet játszani!

Biztos nagyon sok mozdulatsor létezik, és épp ez a játékban a fantasztikus, hogy a gyerekek saját maguknak találhatják ki a feladatsort, egyre inkább belelovallva magukat a játékba. Lehet a gumival szembe állva, vagy azzal párhuzamosan állva ugrálni, továbbá mindig páros lábbal kell ugrani. Ha jól emlékszem, az alapvető feladatsor ez volt (párhuzamosan állva a gumikötél egyik oldalán): 1. ugrással két láb közé vesszük a kötél egyik szárát; 2. majd a másikat; 3. megint az elsőt; 4. ismét a másikat; 5. beugrunk középre; 6. kiugrunk terpeszbe, hogy a lábunk a kötélen kívül van; 7. beugrunk középre ismét; 8. két lábbal ráugrunk a gumikötél egy-egy szárára; 9., visszaugrunk a kiindulópontra.

A változatok száma nyilván végtelen, az interneten pedig számos oktató videót lehet találni. Ha hibátlanul sikerült végrehajtani egy gyakorlatot, akkor a kötelet lehet magasabbra tenni és ott is ugyanezt az ugróiskolát kell járni, vagy jöhet a következő egy másik mozdulatsorral. Sőt, ketten is lehet egyszerre végrehajtani ugyanazt a feladatsort – abban is van kihívás!

A gumizás amellett, hogy olcsó, jó és tartós móka, növeli az állóképességet (tessék csak kipróbálni!) és fejleszti a mozgáskoordinációt. Ráadásul régebben a lányok végig mondókáztak közben. Ez például megvan?

Antanténusz,
szórakaténusz,
szóraka-tiki-taka.

És a befejezés sokféle lehet, én erre emlékszem:

ala-bala bim-bam-busz.

Te vagy az a vén krampusz!

De az ugrálás maga is kiadhat mondókát: be-rá-be-ki, rá-rá-be-ki.

A gyermekkori emlékekből felidézett mondókákat és különböző ugróiskolákat a Facebook poszt alatt várjuk!

A varázslatos cserszömörce nyomában

A varázslatos cserszömörce nyomában

2022.10.05.

A természet rengeteg csodás jelensége közül minden évszakban van pár, amely nemcsak fotósok és természetjárók, de a természetbe ritkábban kirándulók ezreit is képes megmozgatni. A tiszavirágrajzás, a szentjánosbogár-rajzás, a daruhúzás és vadlúdsokadalom mellett a cserszömörce őszi lombszíneződésének mindenképpen ott lenne a helye a „sztárok” között.

→ Tovább