Túracipellő

Gyerekekkel a szabadban

​Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! - 1. rész: gumis ugrálós játék

Szigeti Ferenc 2020.04.22.

A természetben való mozgás öröme egyre jobban hiányzik, miközben a gyerekeket lekötni még egy kertben sem mindig egyszerű! Új cikksorozatunkban olyan – alapvetően - mozgásos játékokat mutatunk be, amelyet családi keretek között a kertben, erkélyen, de akár otthon is lehet játszani, egyszerűek és nagyszerűek, lekötik a gyerekeket és meg is mozgatják őket. Igyekszünk egyúttal a népi játékhagyományt is feleleveníteni! A sorozat elindításával egyben arra kérjük olvasóinkat, hogy osszák meg tudásukat a Facebook-on, hadd tanuljunk mi is új játékokat!

Az első játékot tényleg bárhol lehet játszani, pofon egyszerű, mégis tartósan leköti a gyerekeket, bár talán inkább a lányokat érdekli (ovisoknak, kisiskolásoknak ajánlott). Biztos nagyon sok mai szülő emlékszik, hogy az iskolaudvaron gyakran játszottak a gyerekek gumizósat, azaz gumis ugrálós játékot. Két gyerek állt egymással szemben, lábuk köré egy gumi volt tekerve, a harmadik pedig különleges mozdulatsort, ugróiskolát hajtott végre össze-vissza ugrálva a gumi két szála között. A fiúk persze inkább fociztak, vagy tengóztak, miközben irigykedve nézték a lányokat, mert ez azért fiú szemmel nézve is menő játék volt, különösen, hogy sok mondóka is kapcsolódott hozzá. Pont ezért sokszor be is álltak!

A játékhoz semmi másra nincs szükség, mint egy kb. 3 méteres gumira, amelyet rövidáruboltban vagy textilboltban lehet kapni (sőt, direkt erre a célra készült gumikötél is beszerezhető). Ráadásul székek segítségével egyedül is lehet játszani!

IMGP4017
Fotó: Szigeti Ferenc
IMGP4012
Fotó: Szigeti Ferenc

Biztos nagyon sok mozdulatsor létezik, és épp ez a játékban a fantasztikus, hogy a gyerekek saját maguknak találhatják ki a feladatsort, egyre inkább belelovallva magukat a játékba. Lehet a gumival szembe állva, vagy azzal párhuzamosan állva ugrálni, továbbá mindig páros lábbal kell ugrani. Ha jól emlékszem, az alapvető feladatsor ez volt (párhuzamosan állva a gumikötél egyik oldalán): 1. ugrással két láb közé vesszük a kötél egyik szárát; 2. majd a másikat; 3. megint az elsőt; 4. ismét a másikat; 5. beugrunk középre; 6. kiugrunk terpeszbe, hogy a lábunk a kötélen kívül van; 7. beugrunk középre ismét; 8. két lábbal ráugrunk a gumikötél egy-egy szárára; 9., visszaugrunk a kiindulópontra.

A változatok száma nyilván végtelen, az interneten pedig számos oktató videót lehet találni. Ha hibátlanul sikerült végrehajtani egy gyakorlatot, akkor a kötelet lehet magasabbra tenni és ott is ugyanezt az ugróiskolát kell járni, vagy jöhet a következő egy másik mozdulatsorral. Sőt, ketten is lehet egyszerre végrehajtani ugyanazt a feladatsort – abban is van kihívás!

IMGP3998
Fotó: Szigeti Ferenc

A gumizás amellett, hogy olcsó, jó és tartós móka, növeli az állóképességet (tessék csak kipróbálni!) és fejleszti a mozgáskoordinációt. Ráadásul régebben a lányok végig mondókáztak közben. Ez például megvan?

Antanténusz,
szórakaténusz,
szóraka-tiki-taka.

És a befejezés sokféle lehet, én erre emlékszem:

ala-bala bim-bam-busz.

Te vagy az a vén krampusz!

De az ugrálás maga is kiadhat mondókát: be-rá-be-ki, rá-rá-be-ki.

A gyermekkori emlékekből felidézett mondókákat és különböző ugróiskolákat a Facebook poszt alatt várjuk!

Budapest legnagyobb játszótere: a Mátyás-hegyi-barlang

Budapest legnagyobb játszótere: a Mátyás-hegyi-barlang

2020.08.11.

Van egy mondás, miszerint bűn, ha Budapesten nem járunk termálfürdőbe. A természetjárás szeretetére nevelő szülőként valahogy így vagyok ezzel a barlangok és a barlangászat megismerése kapcsán is, hiszen Budapest nemcsak a fürdők, de a barlangok fővárosa is. Mivel kisebb lányom is elérte a minimum korhatárt, így beneveztünk a főváros egyetlen overallos túrájára.

→ Tovább
Gyerekkel az év kerékpárútján

Gyerekkel az év kerékpárútján

2020.06.02.

Mindössze hét kilométer, kezdetnek ott van Tatabánya jórészt ismeretlen, pedig kiváló bányamúzeuma, az út közepén Samu az attrakció, az út végén pedig a tatai Öreg-tó nyújt megfelelő látnivalót. A két város között pedig suhanás az év bringaútján, végig az Által-ér ökológiai folyosóján a Gerecse hegyei alatt.

→ Tovább
Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! – 2. rész: pásztoros és szobrászos játék

Fedezzük fel gyermekkorunk mozgásos játékait! – 2. rész: pásztoros és szobrászos játék

2020.04.30.

A természetben való mozgás öröme egyre jobban hiányzik mindenkinek, miközben a gyerekeket lekötni még egy kertben sem mindig egyszerű! Új cikksorozatunk mostani részében két, egymáshoz hasonló, mozgásos társasjátékot mutatunk be, amelyeket családi keretek között a kertben, nagyobb erkélyen, de akár otthon is lehet játszani, egyszerűek és nagyszerűek, megmozgatják a gyerekeket, és jó alternatívát jelentenek a szokásos és egyre gyakrabban megunt tevékenységek mellett.

→ Tovább
Miben segíthetünk?