Németh Csaba blogja

2013. január 13.

Futó téli pillanatok…

Sokszor elgondolkodik az ember, vajon miért vállal olyan dolgokat az életben, amire nem lenne feltétlenül szüksége. Miért?

Mert az igazán nagy dolgok nem a szükségesség mögött rejlenek…

 

Mélyen alszom.

Az álom lassú hajóján ringatózik a tudatom, amiből egy zuhanásszerű egyre gyorsuló áramlat röpít vissza az ébrenlét állapotába. Zsuuuuuuupsz, már itt is vagyok. Itt, de hol?

Hallgatózok picit a sötétben. Óra ketyegés, lélegzetek ütemes nesze majd a víz, cirkáló hangja a radiátorban. Mindenütt a mozdulatlanság és békesség.

Az eszem jelzi, hogy fel kell kelnem, hiszen futni szeretnék. Futni, lecserélve a benti meleg biztonságát, a kinti hideg sötétjével.
Nem könnyű ilyenkor kikászálódni az ágyból. De valami mélyen belül mozgat, irányít.

Nagy levegő és mozdulok… Rutinszerűen végzem a tennivalókat. Kiosonok a konyhába, majd pár korty ital, ami beindítja az anyagcserémet. Zubok a gyomor, gurguláznak a belek. A test végleg felébred. A lépésekre kissé csikorogva, ropogva beindul az ízületek gépezete is.

 

Halkan előveszem a ruháimat, majd egy szippantásnyi a friss hajnali levegőből, amíg behozom a futócipőket az erkélyről. Apró variálás a futó ruházaton, lámpa és cipő a kézbe, kulcscsörgés majd kilépek a sötét lépcsőházba. Leülök a legfelső lépcsőre, oda, ahová már évek óta minden reggel ülni szoktam.

A lábaimat automatikusan beillesztem a hideg cipőkbe, majd a lépcső, gurító lendületét kihasználva kilépek a téli hajnal sötétjébe.

 

 

A hideg persze rögtön”megkóstol”. Szemeimbe könny szökik, de makacsul nekidőlök és futni kezdek. Az első lépésekben nehéz bármi jót találni. Darabosan, nehézkesen telnek a méterek.

Az aranysárgán világító utcalámpák egykedvűen nézik a küzdelmemet. Állandó, hűséges közönségem lévén szótlanul, de hunyorogva biztatnak. Felhúzom a cipzárt a nyakamról az államig és belehuhogok a kesztyűmbe, amivel az arcomat melegítem. Mély sóhajjal engedem ki magamból a helyzet nehézségéből fakadó fizikális fájdalmat.

 

De a mozgás életre kelti a test hamujából az örökké ott izzó parazsat. Egy pontból szétterülve fokozatosan pulzálva megindul a hőtermelés.

Egyre könnyebben gördülök, harmonikussá válik a mozgásom. Mint egy gőzmozdony, amit ha jól felfűtenek, úgy csiholva zakatolok már tovább. A testem köré furcsa gömbszerű burok képződik hőből, akaratból és tudatosságból. Amíg futok, ebben a védő burokban haladok tovább.

 

Az első izzadság cseppeket már a beteljesítés örömének érzése követi. Nem fáj már a hideg, sőt, minden a lehető legtökéletesebb. Furcsa, mintha pont ugyanezt álmodtam volna fél órája. .

Már csak egy kérdés motoszkál bennem. Biztos, hogy kiszálltam arról a lassan himbálózó hajóról? Igen.

Vannak reggelek, amikor ébren is tudjuk az álmainkat folytatni…
 

A komfortzónán túl

A komfortzónán túl

2017.09.14.

Az idei Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) alatt ért élmények hatása miatt született az alábbi írás. A nagy kérdés, hogy miért fut le valaki mintegy 170 kilométert a világ egyik legnehezebb terepén?

→ Tovább
Mítoszok és fenyvesek földjén - Tahtali ultratrail

Mítoszok és fenyvesek földjén - Tahtali ultratrail

2017.05.26.

Hatalmas, több száz éves cédrusok és mandulafenyők között futok. Famatuzsálemek és fiatal, délceg fenyők, mint egy-egy hatalmas őrtorony, úgy néznek le rám, apró halandóra. Az ösvény minden egyes méterét a tűlevelek vastag, puha szőnyege borítja, a hófehér mészkősziklák pedig, mint megannyi kisebb-nagyobb tyúktojás teszik gördülékenyen törékennyé a haladást.

→ Tovább
A kategória második helyén végeztek Németh Csabáék

A kategória második helyén végeztek Németh Csabáék

2015.09.05.

Az Alpokat átszelő futóverseny utolsó, nyolcadik napján a kategória harmadik helyén ért célba a magyar páros, de az előnyüknek köszönhetően végül a másodikak lettek a végelszámolásnál, míg az összetett listán az ötödik helyet szerezték meg.

 

→ Tovább