Dockyard

Outdoor szaki blog

felszerelés, tesztek, kütyük, tippek

Szöveg:
2022. július 26.

Hanwag Alaska GTX-teszt – A hűséges útitárs

Az alábbi cikk az egyik leghűségesebb bakancsomról fog szólni, a Hanwag Alaska GTX–ről, amit a legtöbb vérbeli túrázónak nem kell bemutatni. A bakancsot még 2010-ben vásároltam, és azóta sok helyen megfordultunk a világban. A sok év és kilométer ellenére a bakancs a mai napig jó állapotban van, és rendszeresen rovom benne a kilométereket!

Generációs hagyományok

A Hanwag története egészen 1921-ig nyúlik vissza, amikor is Hans Wagner és unokaöccse, Josef Wagner, a már meglévő többgenerációs cipészvállalkozásból megalapította a ma már ikonikusnak számító Hanwagot egy München melletti kis faluban. A márka a hagyományos vastagbőrű, duplán varrott talpú bakancsaival vált igazán ismerté, de az évek folyamán csináltak mászócipőt, síbakancsot, és magashegyi bakancsokat is. A cégre mai napig a klasszikus cipőgyártás, a sok kézimunka és a minőségi anyagok felhasználása jellemző. Az Alaska GTX modellt több mint 25 éve gyártja a cég, ez is mutatja, hogy mennyire bevált, minőségi modellről beszélünk.

A bakancs felépítése

Az Alaska GTX a közepesen merev talpú bakancsok (BC kategória) közé tartozik. Talpára kötözős hágóvas szerelhető. A talp középrétege PU (poliuretán) habból készül, talpát Vibram Fuora gumi borítja, az oldalán pedig végig körgumi védi a külső sérülésektől. A talp kialakítása kissé domború, ami elősegíti a gördülő, folyamatos mozgást. Maga a bakancs egy darab, vastag marhabőrből készül, ezzel is minimálisra csökkentve az estleges szakadási, repedési lehetőségeket. A belsejében egy Gore-Tex vízálló, lélegző membrán található, ami megvéd minket attól, hogy a bakancs átázzon.

A boka feletti részt és a vastag nyelv felső részét belülről puha bőr borítja, ezzel is fokozva a komfortérzetet. A fűzőbújtatók az újabb modelleken csapágygolyókon futnak át, 9 szem van mindkét oldalt, ezzel elősegítve a bakancs pontos lábra állítását. Kétzónás fűzőrendszerrel rendelkezik. A felsőrész általában nubuk bőrből készül, de vannak úgynevezett grain leather (olajos bőr) modellek is, amit folyamatosan kezelni, waxolni kell, hogy rugalmas maradjon, ne száradjon ki. A bakancs kialakítása (last), formája közepesnek mondható, se nem széles, se nem szűk, az én 10 cm széles lábfejemre a 42,5-es bakancs tökéletes választás volt.

Az első kilométerek

Az ilyen típusú bakancsokat mindenképpen fel kell próbálni vásárlás előtt! Mindenkinek más a lába, ami a forma és méretválasztásnál nagyon fontos. Azt szoktam javasolni, hogy érdemes egy fél számmal, de vannak olyan estek is, amikor egy-másfél számmal nagyobb kellhet. Ha úgy érezzük, hogy egy kicsit nagy, akkor egy megfelelő talpbetéttel és zoknival fél szám különbséget bőven lehet korrigálni. Mivel egy közepesen merev talpú, magas szárú bakancsról beszélünk, ezért egy komolyabb túra előtt mindenképpen érdemes rövidebb távokat megtenni benne, hogy betörjön, lábra igazodjon. Nekem közel 50-100 km megtétele után lett igazán kényelmes. Én kicseréltem az eredeti vékony talpbetétet egy Sidas túrabetétre, és zokniból csakis gyapjú és szintetikus keverékűt használok.

Az első kilométerek megtételével döbbenünk csak rá, hogy mennyire is merev és masszív ez a bakancs, úgy éreztem, ezzel bármin át tudok menni, semmi sem jelenthet akadályt a számomra. Ezt a merevséget és tartást szokni kellett, ezért is volt szükség 50-100 km megtételére, mielőtt komolyabb túrára vittem volna. A betörési időszak alatt ki lehet tapasztalni, milyen zoknival a legjobb, esetleg kell-e benne talpbetétet cserélni, és hogy hogyan a legjobb befűzni.

Kalandra fel!

Eredetileg azért választottam ezt a modellt, mert tervben volt egy egyhónapos nepáli túra, amit nagy hátizsákkal kellet megtenni. Az utazás előtt sikerült tehát betörni a bakancsot, és már alig vártam, hogy kipróbáljam a Himalája sziklái között.

Alapvetően én egy nagy hátizsákos bakancsnak hívom ezt a típust, amit a nepáli túrák csak megerősítettek. Szóval belevágtunk a túrába, közel 350 km volt a cél kb. 25000 m szintkülönbséggel. Azt hozzáteszem, hogy szezon előtt, tél végén, tavasz elején mentem, ezzel elkerülve a turisták tömkelegét, viszont az időjárás ilyenkor még kiszámíthatatlan, és jóval hidegebb is van.

Már az első napon sikerült megtenni 15-17 km-t és közel 1800 m szintet.

A bakancs mindvégig masszív volt, tartotta a bokámat, nem csúszott, hasítottam benne a kilométereket,

már amennyire a Himalájában lehet hasítani. Az egyetlen dolog, amit meg kellet szokni, az a súly, és hogy a Gore-Tex membrán nem szellőzik annyira, mint egy membrán nélküli változat, de ezzel a második-harmadik napra kibékültem, és azóta sincs vele problémám.

A túra 21 napig tartott, ami alatt kapott a bakancs hideget, meleget, havat, sarat, de nem volt okom panaszra! Végig ebben voltam, és a túra végén úgy éreztem, hogy átment a vizsgán, hiszen minden reggel boldogan bújtam bele, és vártam az előttem álló kilométereket. Azóta ezt a túrát sikerült párszor megismételni ebben a bakancsban, és minden egyes túra pozitív érzésekkel zárult.

Az elmúlt 12 év alatt sokfelé jártam már: Alpok, Dolomitok, Izland vulkanikus sziklái, de igazán a középhegységekben több napos-hetes túrákon, sziklás, kitett terepen, télen, sáros-havas ösvényeken szeretem a legjobban használni. Az évek alatt a bőr már kissé megkopott, a talpát már egyszer cserélni kellett, de még mindig kitartok mellette, mert még sohasem hagyott cserben.

A mérleg két oldala

Mivel ez egy kicsit specifikus bakancs, ezért nem mindenkinek lesz jó ez a modell, de nézzük végig a pozitív és negatív tulajdonságait.

Ami miatt ajánlom:

  • A merev talp jól tart és stabil
  • Magas szára jól fogja a bokát
  • Vízálló (még sosem ázott be)
  • Hágóvas köthető rá

Ami miatt nem:

  • Nehéz, meg kell szokni (1 pár 42-es méret 1640 gramm)
  • Napi max. 50 km-ig kényelmes (nekem)
  • Nagy melegben bele tud izzadni a láb
  • Meg kell szokni, be kell törni
  • Magas ár

Bakancsot érdemes felhasználás szempontjából választani, aki sokat túrázik hegyekben, nehéz terepen, nagy hátizsákkal, és szeretne egy tartós, masszív darabot, annak nyugodt szívvel ajánlom. Viszont aki inkább alacsonyabb területen, rövidebb, 1-2 napos túrákat tervez, esetleg itthon kéktúrázik, vagy egy El Caminora készül, annak érdemes egy könnyebb, kényelmesebb darabot választania.

Ápolás, tisztítás

Amit a legtöbben el szoktak felejteni (vagy inkább csak hanyagok), az a cipő megfelelő tisztítása, ápolása. Mivel ez egy bőrbakancs, folyamatosan ápolni kell a megfelelő szerrel. Magát a külső réteget waxolni kell, hogy megtartsa rugalmasságát, ne repedezzen ki, és vízlepergető maradjon. Ehhez többféle szer is létezik, a Hanwag is gyárt waxot és ápoló, imregnáló spray-t is. Fontos, hogy használat után, főleg, ha nagyobb túrát tettünk meg vizes, sáros teperen, mindig tiszítsuk meg és ápoljuk le, így garantáltan meg tudjuk hosszabbítani a cipő élettartamát.

Egy másik fontos dolog, ami sokszor előfordul ezeknél a típusú bakancsoknál, az a középtalp elporladása. Ezt a folyamatot hidrolízisnek nevezzük, ami azt jelenti, hogy az idő folyamán a PU középtalp a nedvesség hatására elveszti rugalmasságát, felkeményedik és elporlad. Ez a folyamat legtöbbször belülről indul és nehéz észrevenni. A legtöbb esetben, ahogy az én esetemben is, kb. 8 év adta meg magát a cipő talpa. Ezt a folyamatot úgy tudjuk lassítani, hogy szárazon és tisztán tartjuk a bakancsunkat. Ha mégis bekövetkezik, akkor sem kell pánikba esni, hiszen ennek a modell újratalpaltatható. Ami azt jelenti, hogy pont azt a középréteget és gumitalpat tudják rárakni a cipőre, ami korábban is rajta volt.

Nagyon sok esetben ez akkor fordul elő, ha sokat áll a cipő a szekrényben. Ezeket a bakancsokat használni kell, utána pedig megfelelően ápolni, így biztos, hogy 10-15 évig ki fog szolgálni minket!

Nyugodtam kijelenthetjük, hogy a Hanwag Alaska GTX a márka egy ikonikus alakja, ami több mit 25 éve töretlenül hódítja meg a túrázók szívét.

Akik egy masszív, kemény bakancsot keresnek nehéz terepre, egész éves használatra, változó időjárási körülmények közzé, azoknak tökéletes választás lehet a Hanwag Alaska GTX modell, amiből van női és férfi változat is. Ez a bakancs az, amire mindig számíthat az ember, kifejezetten szereti és kívánja a nehéz terepet, és ott is érzi jól magát. Megfelelő ápolás, törődés mellett sokáig hűséges társunk marad.

​Scarpa Ribelle Run terepfutócipő-teszt - A kalandor

​Scarpa Ribelle Run terepfutócipő-teszt - A kalandor

2022.07.08.

Magyarországon csak keveseknek csenghet ismerősen a Scrapa márkanév, holott egy közel száz éves manufaktúráról van szó, amely a világ legjobb terep(futó) cipőit készíti. Az Everest alaptáborában próbáltuk ki a márka egyik legnépszerűbb modelljét.

→ Tovább
Mi a csuda az a funkcionális ruházat?

Mi a csuda az a funkcionális ruházat?

2022.06.21.

Biztosan sokan hallottak már a funkcionális outdoor ruházat fogalmáról, de kérdés hogy mennyire vagyunk tisztában azzal, hogy mit is jelent ez, milyen ruhadarabokra vonatkozik ez a kifejezés és mi célt szolgálnak?

→ Tovább
​Esőkabát - héjkabát kisokos

​Esőkabát - héjkabát kisokos

2022.06.08.

Túrázás során folyamatosan ki vagyunk téve az időjárás viszontagságainak, ezért különösen fontos, hogy olyan külső réteget viseljünk, amely megfelelő védelmet nyújt. Az alábbiakban azt mutatjuk be, hogy milyen típusú eső–, héjkabátok vannak, és kinek melyiket érdemes választania.

→ Tovább