Dockyard

Outdoor szaki blog

felszerelés, tesztek, kütyük, tippek

Szöveg és fotó:
2022. július 8.

​Scarpa Ribelle Run terepfutócipő-teszt - A kalandor

Magyarországon csak keveseknek csenghet ismerősen a Scrapa márkanév, holott egy közel száz éves manufaktúráról van szó, amely a világ legjobb terep(futó) cipőit készíti. Az Everest alaptáborában próbáltuk ki a márka egyik legnépszerűbb modelljét.

Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy manapság a terepfutás az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb outdoor tevékenységek közé tartozik. Az utóbbi években már szinte minden outdoor márka - aki gyárt túracipőket - felvette a kínálatai közé a terepfutó cipőket is. Így van ez a Scarpa esetében is, annyi különbséggel hogy ők egyes kategóriában vezető szerepet töltenek be, ide tartoznak a Skyrace versenyek, amiket az Olasz Dolomitokban évről évre megrendeznek. Tehát a múlt és a hírnév adott volt a Scarpa esetében, már csak a modelleket kellett kifejleszteni, ami a Scarpa mérnökei és futói sikerrel véghez is vittek. Kevés modellel vannak jelen a piacon, de ezek mind specifikusak és kategóriájukban a legjobbak. A technikai és minőségi tudás mellett változatos színviláguk és látványos megjelenésük miatt is sokak kedvencei lettek.

Most a legnépszerűbb kategóriába tartozó modellt fogok bemutatni, tesztünk alanya egy Scarpa Ribelle Run terepfutó cipő.

Ez modell a Scarpa futócipőinek a zászlóshajója, több éve ott van a gyártó palettáján, és töretlen sikerrel zárva a futószezonokat. Sikerült személyesen is találkoznom a Scarpa futókollekció managerével Marco De Gasperivel aki egyben terepfutó is, több rekord is fűződik a nevéhez, és aktívan részt vesz a cipők fejlesztésében is. Elmondása alapján ez a modell az egyik legsikeresebb darabjuk, amit kifejezetten Skyracekre fejlesztettek ki a Dolomitok csúcsai között. A titka az egyszerű felépítés, és a legmodernebb technológiák kombinációja.

A Ribelle Run már első ránézésre is kiemelkedik a társai közül, harsány, intenzív színvilág jellemzi mind a női és férfi modelljeit. Már jó pár éves múltra tekint vissza ez a cipő, amit évek folyamán sikerült tökéletesre fejleszteni. Alapvetően egy rövid és közepesen hosszú távra, kifejezetten technikai, sziklás terepre kifejlesztett modellről beszélünk, ami kellően stabil, precíz és kényelmes, de mindenek előtt nézzük végig a technikai tulajdonságait.

  • drop 4mm (20.5/24.5mm)
  • súly 280 gramm
  • Preza TRN-01 talp
  • alacsony és közepes sűrűségű EVA középtalp
  • sock fit LW felépítés
  • TPU körgumi

Ahogy a technikai specifikációk is mutatják, egy könnyű és nagyon kényelmes cipőről beszélünk, aminek a dropja 4 mm, ami azt jeleni, hogy egy természetesebb futás, járás módot tud biztosítani a felhasználó számára. A cipő középrétege különböző sűrűségű EVA habból van kialakítva, ami kellően merev, de jól csillapít, és hosszú távon is kényelmes marad.

A talp a gyártó saját fejlesztése, Preza TRN-01 gumitalp, ami kifejezetten sziklás, nagy szintkülönbségű terepekre lett kifejlesztve, kiváló tapadást biztosít száraz és nedves talajon egyaránt, kicsit puhább mint a szokásos Vibram gumikeverék, de tapadásban kiváló. A talpon 4 mm-es fogak vannak, ami általános felhasználásra tökéletes – de nem egy sáros körülmények közé tervezett modell. A felső része ripstop nylon keveréke, ami nagyon strapabíró, de ennek ellenére könnyű és nagyon jól szellőzik. A cipő egy Sock – Fit kialakítást kapott, ami azt jelenti, hogy a boka alatt a cipő egy gumi peremes résszel lett ellátva így rásimul a bokára és körül öleli azt, úgy, mint egy zokni. Nyelve egyben van a cipő belsejével, nem csúszik el, nem töri fel a lábunkat. A cipőfűző rendszer gyorszáras, de kapunk hozzá hagyományos fűzőt is. A cipő belső felépítése a megszokottnál kicsit szélesebb, akinek a Salomon, LaSportiva modellek szűkek, azoknak a Scarpa egy kicsit tágasabb, kényelmesebb formát nyújt.

Kalandra fel!

Február végén kezdtem el tesztelni a cipőt, pont egy bokaszalag szakadás után, így eleinte csak óvatosan, rövid távokon és könnyebb terepen futottam benne. Már az első futások során bebizonyosodott, hogy egy nagyon kényelmes cipőről beszélünk. A Sock – Fit kialakítás miatt eleinte kicsit nehezebben sikerült belebújni a cipőbe, de ez a későbbiekben már nem okozott gondot.

A gyorszáras rendszerrel nem volt gond, jól meg lehet húzni, és nem is nagyon enged a feszességéből utána sem. Itthon többnyire vegyes terepen inkább kavicsos földes terepviszonyok között használtam, de ott is kiválóan bizonyított az 5-20 km futások során. A következő tesztre egy komolyabb helyszínt választottam, mivel a túra már adott volt (Everest Alaptábor Ama – Dablam csúcsmászás) ezért arra gondoltam megnézem, hogy produkál egy ilyen cipő sziklás, vegyes terepen.

Nepálban már párszor sikerült megfordulnom és ezt a túrát is többször teljesítettem már, de eddig mindig bakancsban. Most úgy gondoltam, hogy egy könnyebb terepfutó cipő lesz az áldozat, ami végül a Ribelle Run lett.

A cipő már be volt törve kb. 50-100 km lehetett benne, amikor kivittem. Nem vittem más félcipőt, tehát a városban, aszfalton is ezt használtam, kíváncsi voltam hogyan kopik a talpa olyan terepen, ami nem neki lett szánva. Az 1 hónap alatt közel 250 – 300 km és 25000 m szint került a cipőbe. A túra alatt magam vittem a hátizsákom is ami kb. 18-20 kg lehetett így kapott egy kis extra terhelést a cipő. Naponta kb 20-25 km távot tettünk meg, többnyire sziklás, földes terepen, amiben gyakran volt sáros, csúszós szakasz is, főleg 2000 – 3000 m környékén.

A cipő nagyon kényelmes volt, a csillapítása kiváló, de a talpa elég vastag ahhoz, hogy a kisebb kövek, kavicsok nem jelentettek gondot a számára, nem szúrt át a talpán. A túra alatt két akklimatizációs napot tartottunk, amiből végül futós nap lett. Így sikerült 3000 – 4000 m között tesztelni a cipőt futás közben. A terep sziklás, földes néhol vizes volt, a tapadásra és csillapításra nem volt panasz, továbbra is nagyon kellemes volt benne futni. Emellett ami nagyon pozitív csalódás volt az a tartósság és a strapabírás.

Nem izzadt bele a lábam, viszont a por gyorsan át tudott bújni ezeken a kis réseken, szóval mindennap lábmosás volt. A cipő egészen Lobuchéig kiváló volt, ott a terep kicsit megváltozik, sok lesz a különböző méretű szikla, így jól jön egy kis extra védelem a bokának és egy kis stabilitás a talpnak. Ennek ellenére itt is minden rendben ment, a terepet ismertem, tudtam mire számítsak, már jó pár éve túrázok terepfutó cipőkben.

Mivel a cél az Ama Dablam volt így a felszerelést és ruhák nagy részét ott hagytuk az Ama Dablam alaptáborban, így sikerült egy kicsit lefelé is futni az Everest Alaptáborból. A legnagyobb kihívást a sziklás meredek terep okozta, de akinek már van tapasztalata ilyen környezetben, annak ez a cipő egy tökéletes választás lehet. Tapadásra, csillapításra-stabilitásra nem volt panasz. De azért itt már látszott, hogy a talp kezd kissé kopni, amin nem is csodálkoztam, inkább már kíváncsian vártam mikor kezdi megadni magát, de ez nem következett be. A túra expedícióra 2 cipőt hoztam el az egyik a Ribelle Run - ami a mindenes cipőm volt - a másik pedig a magashegyi bakancsom, ami pedig egy Scarpa Phantom 6000 HD, de azt csak a hegyen 5000 m felett használtam.

Bírta a strapát

A Nepáli túra alatt a cipő és én is sok mindenen átmentünk, de kiválóan viselte a strapát. Miután haza értem az első dolgok között volt, hogy alaposan kimossam. A tisztítás utána a talp kopását és egy apró szakadást leszámítva tökéletes állapotban volt. A talp kopásához az is hozzájárult, hogy sokat használtam városban, aszfalton, ami a puhább gumikeveréknek nem tett túl jót. A középtalp nem esett össze vagy puhult fel, a körgumi és külső nylon szövet jó állapotban van, és a belső részen sincs szakadás, kopás. Azóta is folyamatosan használom a cipőt, amit már sikerült tesztelni a szlovéniai Júlia Alpokban, Ausztriában és Olaszországban is.

Kinek ajánlható?

Annak ellenére, hogy nem a futás – terepfutás a fő profilom, ez a márka és főleg ez a típus nagyon meggyőzött. Scarpa cipőket, bakancsokat már régóta használok, de ez a futócipő is felkerül az állandó darabok közé. A Ribelle Run egy kiváló modell nehéz, sziklás terepre, 20 -70 km távokra, nagy vertikális futásokra, de aki egy megbízható kényelmes darabot keres általános felhasználásra, az sem fog csalódni. Futás mellett kiváló lehet túrázásra, kirándulásra, kisebb - közepes hátizsákkal nehéz, sziklás terepen. Akik tapasztaltabbak és van rutinjuk, nyugodtan elvihetik egy Everest Alaptábor túrára is, nem fog szétmenni egy túra alatt, mint más hasonló áru modellek.

A mai trend elhozta a terepfutó cipők dömpingjét nemcsak a professzionális, de a kezdő felhasználók számára is. Divat lett a természetben terepen futni, ehhez alkalmazkodnak a gyártók is, a nagy modell és szín választékkal. Azt ne feledjük, hogy mindenkinek más a lába, más cipő lesz jó neki. Vásárlás előtt mindenképpen fel kell próbálni, főleg egy túra, futócipőt, amiben sokat és intenzíven fogunk mozogni. Ha még nincs tapasztalatunk ilyen cipő vásárlása terén, akkor mindenképpen kérjük ki egy szakeladó segítségét, mielőtt bármilyen modellt is megvennénk.

A Scarpa Ribelle Run két változatban létezik, van belőle a Gore –Tex membránnal ellátott modell, illetve a hagyományos, membrán nélküli változat, amit én is használok. Aki inkább túrázásra veszi bármilyen időjárási körülmények közé, azt választhatja a membrános változatot, akinek fontosabb a szellőzés az intenzív futás, használat közben az jobban jár a nem vízálló modellel.

Én 172 cm 66 kg vagyok, és a 42.5 nem vízálló modellt választottam, ami egy fél számmal nagyobb, mint a lábam. Többnyire gyapjú és szintetikus keverékű zoknival használom időjárási körülményektől függően, és még egyszer sem törte fel a lábamat. Összességében csak pozitívumot tudok elmondani erről a modellről főleg a tartósság terén, nem éreztem semmi olyat, ami miatt ne venném meg újra. Ajánlom mindenkinek, aki egy kényelmes, de precíz technikai futócipőre vágyik, ami nem csak tudásával és minőségével, de megjelenésével és dizájnjával is meghódítja a terepfutó szíveket. A Dockyard kínálatában férfi és női modellek egyaránt megtalálhatóak.


Konkurencia, vetélytársak

A hazai kínálatban a Hoka és Salomon modelljei azok, amelyek a legnagyobb választékban elérhetőek a futók, túrázók számára. A Hoka modelljei közül legtöbben a Speedgoatot, vagy a Torrentet választják, a Salomon közül pedig a Sense Ride és Speedcross modellek a legnépszerűbbek.

A Hoka modelljeire a vastag talp és kiváló csillapítás jellemző, viszont kevésbé érezzük benne a talajt a vastagabb talp miatt. A Salomon fent említett modelljei már közelebb állnak a Ribellehez, de nem egy kategóriát képviselnek.

A Speedcross inkább sáros körülmények közé ajánlott, míg a Sense Ride pedig egy mindenes terepfutó cipő. Ami kategóriában közel ál hozzá az az S/LAB Ultra 3, ami szintén egy SockFit kialakítású, könnyű és precíz darab. Az igazi vetélytársak a Skyrace kategóriában a Dynafit, Lasportiva, Scott, és Brooks márkák közül kerülnek ki, de emellett az említett gyártóknak is megvannak a hasonló terepre szánt modelljei, más talp, felsőrész, középtalp kialakítással. A legfontosabb hogy mindig próbáljuk meg az adott modellt, és tudásszintnek, illetve terepviszonyoknak megfelelően vásároljunk!

Családi vállalkozásként indult 1938-ban

Az olasz cipőgyártás méltán híres a minőségi és divatos modelljeiről, de a hétköznapi modellek előállítása mellett, kiemelkedő szerepet töltenek be az outdoor szegmensben is. Az olasz outdoor cipőgyártás Asolo / Montebelluna régióból indult útjára a Dolomitok lábánál, az 1930 –as években, és ezek közül az egyik a Scarpa volt. A Scarpa egy kis családi vállalkozásnak indult három testvérpár közös munkájával. Az igazi áttörést a 60-70-es évek hozták, mikor is az észak olasz mászok, túrázok, síelők elkezdtek Scarpa cipőket hordani. A 60-as évek közepén Észak–Amerikában is megjelent a márka illetve Olaszországban is beindultak az intenzív fejlesztések - ami a mai napig jellemző a cégre.


Kiváló minőségű termékeikkel vezető szerepet töltenek be az outdoor iparágban, túracipők, mászócipők, síbakancsok, futócipők és városi modellek is jelen vannak a kínálatukban! Innováció, minőség és elkötelezettség a sport iránt, ezek jelenti a cég filozófiáját. A minőség mellett a dizájn sem elhanyagolható, egyedi és igényes megjelenés mondható el a Scarpa modelljeiről, nem véletlenül lett az egyik legismertebb outdoor cipőgyártó cég világszerte. Még több információ a márka történetéről ide kattintva érhető el.