Túracipellő

Gyerekekkel a szabadban

2016. november 24.

Hármashatár-hegy: az első csúcsmászás

A hegymászást a legkisebbek nem igazán szeretik, hiszen felfele gyalogolni önmagában nem izgalmas számukra, és nyilván fárasztóbb is, mint nekünk, felnőtteknek. Valahol azonban el kell kezdeni, és a Hármashatár-hegy meghódítása igazán ideális cél kezdő túracipellőknek, hiszen tele van látnivalóval. 

A hétvégén forgalmas Fenyőgyöngyét elkerülendő, célszerű a Szépvölgyi út legvégén található parkolót választani a túra kiindulópontjának (a meghosszabbított útvonalon közlekedő 65-ös busz kissé lentebb, a Szépvölgyi dűlőnél áll meg). A legfelső parkolótól a sárga és a kék körút jelzéseken indulunk el felfele, de pár lépés múlva a sárga jelzés el is kanyarodik balra, az egyébként nagyon látványos Újlaki-hegy felé (majd egy másik túra során ide is ellátogatunk egyszer).

 


A kék körút jelzés enyhe emelkedővel, látványos, köves (babakocsival nem járható) ösvényen kanyarog felfele, először erdőben, majd kiér a hegy alatti, gyönyörű tisztásra. Ha a gyerekek fáradnának, innen már látszik a hegy teteje. Sőt, ha sikerül egy kis előszervezéssel úgy időzítenünk, hogy aznap a siklóernyősök is kint legyenek, garantáltan nem lesz gond a felfelé menetellel. A Hármashatár-hegy teteje, vagyis hivatalos nevén „Óbuda” ugyanis magyar szemmel jó starthelynek számít, különösen a panoráma miatt, ezért aztán megfelelő időben ellepik a siklóernyősök, és a gyönyörű, színes repülő „virágokról” a gyerekek le sem tudják venni a szemüket.

 


Tavaszi időben persze a rét is virágpompában díszeleg, s ha még ez sem lenne elég az emelkedő leküzdéséhez, bedobhatjuk a köztudatba a nemrég átadott, stílusos kilátót, mint célt, amiért érdemes kicsit küzdeni, hiszen onnan remek panoráma nyílik a városra.

 

 

Ha sikeresen felértünk, és kigyönyörködtük magunkat a kilátóból, továbbá elfogyasztottuk az első csúcstámadásért jogosan járó csúcscsokikat, érdemes még pár lépést tenni, ugyanis a hegy Duna felőli oldalán, pár lépésre a parkolótól találjuk a siklóernyősök starthelyét. Rohangálni ugyan itt szigorúan nem lehet, mert azzal zavarjuk a felszállásra készülőket, de jó sokáig garantált a csönd, miközben a gyerekek a startoló pilótákat bámulják.

 


Érdemes tudni, hogy a ferihegyi légiforgalmi folyosó miatt komoly légtérkorlátozás van: a pilóták 750 méteres tengerszint feletti magasságig repülhetnek Óbuda felett, s csak a Duna vonaláig. A panorámarepülés a város felett adott, de ez a magasság éppen nem elégséges arra, hogy komolyabb távokra induljanak az ernyősök. Márpedig a távrepülés a siklóernyősök egyik kedvenc foglalatossága. A történelmi hűséghez hozzátartozik, hogy a hősidőkben - amikor még a légtérszabályok sem voltak ennyire szigorúak - Óbudáról született meg az első 100 km feletti repült táv Magyarországon.

 


Érdekes lehet a gyerekeknek a Hármashatár-hegy nevének eredete is: 1873-ig, Budapest megalapításáig ezen a hegycsúcson találkozott Buda, Óbuda és Pesthidegkút közös, „hármas” határa. És hogy az első csúcstámadás napja kerek legyen, a tetőn nemsokára megnyílik az új turistaház is.

 


A visszaútra a már ismert út a legalkalmasabb, az erejüket vesztett gyerekeknek remek mókát jelent, ha előre megyünk, s a hegyet behálózó ösvényeken elbújunk, s onnan ijesztgetjük őket, vagy ők egymást. A teljes túra kb. 2 km hosszú, a szint a parkolótól a csúcsig kb. 100 méter, tehát kezdő túracipellőknek is bátran ajánlható, bár a sziklás ösvény sok helyütt óvatosságot igényel a gyerekek részéről, főleg lefele. Ha egész napra tervezünk, ideális délutáni program lehet a kiépített Pál-völgyi-barlang (a barlang 5 éves kor és 105 cm alatt nem látogatható), vagy a Szemlő-hegyi-barlang meglátogatása (ez kisebb gyerekekkel is látogatható).

 

Szöveg: Szigeti Ferenc
Fotó: Szigeti Ferenc, Nógrádi Attila, Dabis Balázs Silvius

 

A Turista Magazin is járt a Hármashatár-hegyi kilátónál, és ilyen volt:

 

 

Szlovákia legváltozatosabb szurdoktúrája családoknak lett kitalálva

Szlovákia legváltozatosabb szurdoktúrája családoknak lett kitalálva

2022.08.05.

Két látványos szurdok: létrás mászás, vízesés, búvópatak az elsőben, virágpompában úszó havasi rét felhőbe vesző fenyvesekkel és játszóteres étterem a túra közepén, végül egy újabb vízesés, működő vízimalom és két kilátóból is élvezhető szédítő mélység a másodikban. Mindezt egyben, a Kócs-hegység látványos körtúrájában.

→ Tovább
Megmásztuk Szlovákia első vasalt útját

Megmásztuk Szlovákia első vasalt útját

2022.07.29.

Az egyedülálló kaland egyben komoly magashegyi túrának bizonyult: a megtett majdnem 800 méter szintemelkedésből mindössze 310 méter a mászás, igaz, cserébe majdnem megérintettük a vízeséseket, lefelé pedig tereprolleren lehetett robogni.

→ Tovább